Ristin Voitto täyttää 110 vuotta  – merkkivuotta juhlitaan Juhannuskonferenssissa

Tammikuussa 1912 julkaistun ensimmäisen ja kesäkuussa 2022 viimeksi julkaistun Ristin Voitto -numeron väliin on mahtunut ainakin 3 854 Ristin Voitto -lehteä.
Tammikuussa 1912 julkaistun ensimmäisen ja kesäkuussa 2022 viimeksi julkaistun Ristin Voitto -numeron väliin on mahtunut ainakin 3 854 Ristin Voitto -lehteä.

Petri Mäkilä

Suomenkielinen Ristin Voitto -lehti ilmestyi ensi kertaa tammikuussa 1912. Ensimmäiset Ristin Voitot suomennettiin norjalaisesta Korsets Seier -lehdestä. Lehden kuusi ensimmäistä numeroa myös painettiin Norjassa.

Alkuvuosina lehti ilmestyi vain muutaman kerran vuodessa. 1920-luvun alkupuolella ilmestymistiheys kasvoi joka kuukauteen, ja vuoteen 1958 asti lehti ilmestyi 1–3 kertaa kuukaudessa. Siitä saakka Ristin Voittoa on julkaistu viikoittain, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Näin lehdestä tuli kasvavan suomalaisen helluntailiikkeen julkaisu, joka täyttää tänä vuonna 110 vuotta. 

RV on palvellut helluntailaisen itseymmärryksen muokkaajana, selittäjänä ja yhdistäjänä. Se on ollut rakentamassa helluntailiikkeen ja sen jäsenten identiteettiä samalla kun se on etsinyt ja vakiinnuttanut omaa paikkaansa helluntailaisena viikkolehtenä. Aika ajoin lehden linjaukset, sisältö, rakenne ja joskus myös ulkoasu ovat saaneet aikaan kiihkeää mielipiteenvaihtoa seurakuntakentällä.

 

      Lehden merkitys on ollut muutoksessa.


2000-luvun myötä lehden asema ja merkitys on ollut enenevästi murroksessa yhteiskunnan muuttuessa ympärillä ja uusien sukupolvien etsiessä omaa paikkaansa helluntailiikkeessä. Tässä kehityksessä lehdet kuten kirjatkin ovat menettäneet asemaansa.

Muuttuvan ajan keskellä lehtikin muuttuu. Lehden kustantajana toimivassa Aikamediassa uskotaan kuitenkin paperisen lehden tulevaisuuteen, vaikka painopiste siirtyykin digitaaliselle puolelle ja verkkoon.

Juhannuskonferenssin uudella Konffa-areenalla järjestetään lauantaina 25.6. kello 12.30 RV 110 vuotta -tapahtuma, jossa juhlistetaan lehden pitkää vaikutushistoriaa ja samalla arvioidaan lehden tulevaisuutta. Lehden uusi päätoimittajakin lienee jo tuolloin tiedossa. 

Tapahtumassa musisoivat Roberto Brandao yhdessä Joonatan Raution kanssa sekä Aikamedia Band yhdessä Juhani ”Jussi” Karvosen kanssa. Ajatuksia ja välähdyksiä Ristin Voiton vaiheista menneinä vuosina sekä tulevaisuuden odotuksia ovat jakamassa muun muassa entiset päätoimittajat Leevi Launonen, Tapio Sopanen ja Onni Haapala, pitkäaikainen Ristin Voiton toimitussihteeri ja -päällikkö, seurakuntaneuvos Thorleif ”Tusse” Johansson, nykyinen päätoimittaja Petri Mäkilä ja Aikamedian toimitusjohtaja Olavi Kumpulainen yhdessä Aikamedian muun henkilökunnan kanssa. 

Tapahtumaan voi osallistua myös verkon välityksellä UskoTV:n kautta.

 
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa