Räsäsen oikeustie voi jatkua vuosia - "Korkeimmasta oikeudesta päätös ehkä 2024, EIT:n käsittelyaika ei tiedossa"

Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. (Matti Korhonen)
Päivi Räsänen Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. (Matti Korhonen)

Anssi Tiittanen 

Kansanedustaja Päivi Räsäsen oikeudenkäynnille ei ole näköpiirissä loppua nopeasti. Helsingin käräjäoikeus antaa tapauksesta ratkaisunsa maaliskuun lopulla, mutta tuolloin päättyy vasta prosessin ensimmäinen näytös. 

– Uskon, että tässä tullaan menemään kaikki oikeusasteet läpi, Suomen Helluntaikirkon lakityöryhmän jäsen, varatuomari Markku Luoma arvioi. 

Räsänen on syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyte liittyy hänen Twitter-päivitykseensä kesältä 2019 sekä aiemmin julkaistuun seksuaalietiikkaan liittyvään kirjaseen. 

Hävinnyt osapuoli tullee ilmaisemaan tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun. Valituskirjelmä hovioikeudelle tulee toimittaa 30 päivän kuluessa. 

– On vaikeaa ennakoida, milloin ja miten asiaa hovioikeudessa aikanaan käsitellään. Onko edessä vain kirjallinen käsittely vai mahdollisesti uusi suullinen pääkäsittely, Luoma puntaroi. 

Hovioikeuden käsittelyyn on jonoa. Nopeimmassa tapauksessa päätös syntyy vielä tämän vuoden puolella, mutta todennäköisesti päätös siirtyy Markku Luoman mukaan ensi vuodelle. 

Hovioikeuden päätöksestä valitetaan todennäköisesti korkeimpaan oikeuteen. 

– On mahdotonta ennakoida varmasti, myöntääkö korkein oikeus valitusluvan. Itse pitäisin sitä todennäköisenä, Luoma sanoo. 

Niin ikään ruuhkaisesta korkeimmasta oikeudesta päätös on odotettavissa kenties vuonna 2024. 

Mikäli ratkaisu on Räsäsen kannalta kielteinen, hän voi vielä viedä tapauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. EIT:ssä arvioidaan, onko Suomi päätöksellään rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimusta. 

Myös EIT:ssä asian käsittely kestää nopeimmillaankin useita kuukausia.

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita