Rakkautta etsitään nyt sovelluksen avulla - Nuorimmat nuoret luottavat vahvasti myös perinteiseen kasvokkain kohtaamiseen

Kristittyjen nuorten rakkauden ja puolison etsiminen on perusolemukseltaan samanlaista kuin takavuosina. Rakkautta etsitään nuortenilloissa, tapahtumissa ja opiskelupaikoista. Tulisielu-raamattukoulussa otetussa kuvituskuvassa näkyvät henkilöt eivät liity juttuun.  (Anssi Tiittanen)
Kristittyjen nuorten rakkauden ja puolison etsiminen on perusolemukseltaan samanlaista kuin takavuosina. Rakkautta etsitään nuortenilloissa, tapahtumissa ja opiskelupaikoista. Tulisielu-raamattukoulussa otetussa kuvituskuvassa näkyvät henkilöt eivät liity juttuun. (Anssi Tiittanen)

Kotisataman kristillinen deittisovellus Valo on saavuttanut suosiota paitsi nuorten myös aikuisten keskuudessa. Kesällä julkaistulla, älypuhelimeen ladattavalla sovelluksella eli äpillä on jo noin 10 000 käyttäjää. 

– Käyttäjien määrä lisäksi kasvaa melko jyrkällä käyrällä, yrittäjä Miika-Markus Järvelä kertoo. 

Deittiäppi etsii käyttäjille algoritmin avulla ystäväehdotuksia muiden käyttäjien joukosta. Jos äpin ehdotus herättää molemminpuolista kiinnostusta, käyttäjät voivat ottaa yhteyttä toisiinsa. 

 

Verkkomaailman kehitys näkyy toimintojen muuttumisena. Verkkoselaimilla käytettävät palvelut menettävät merkitystään samalla kun käyttäjien perusoletus jo on, että nykyaikainen palvelu toimii nimenomaan älypuhelimeen ladattavana sovelluksena eli äppinä.

 

 

    "18–25-vuotiailla nuorilla on vielä olemassa niin sanotut markkinat."

 

– Äppejä käytetään enemmän ja niillä saavutetaan suurempi yleisö, Valo-äpin kehittäjänä toiminut Erkka Simolin toteaa. 

Kysymyksessä on Simolinin mukaan luonnollinen kehitys.  

– Verkon käyttö on muuttunut. Kymmenen vuotta sitten verkkotoiminnoista yli puolet hoidettiin kotona pöytätietokoneella. Nykyisin tavallinen suomalainen on verkossa jo 90-prosenttisesti älypuhelimensa välityksellä. 

Verkkoon on siirtynyt myös aimo pala ihmisten sosiaalisuutta. Tutkimusten mukaan noin kolmasosa pariskunnista tapaa nykyisin verkossa. 

– Suurin osa deittipalveluista on nykyisin äppejä. Idea on Valonkin kohdalla ollut se, että saadaan enemmän nuoria mukaan. 

 

Sovelluksiin liittyy myös verkkomaailman haasteita: kun niiden täytyy toimia uusissa ja muuttuvissa puhelimissa, päivittäminen ja korjaaminen on jatkuvaa. 

– Verkkosivujen aikaan sama sivusto saattoi toimia paikoillaan korjaamattomana vuosien ajan. Nyt sellaiseen ei enää ole mahdollisuuksia, vaan kehitystyö on jatkuvaa, Erkka Simolin sanoo. 

Alkuperäistä verkkopohjaista Kotisataman deittiä luonut Miika-Markus Järvelä toteaa, että äpin myötä Kotisatamassa tapahtui jonkinlainen sukupolvien kohtaaminen.

 

 

     Noin kolmasosa pariskunnista tapaa nykyisin verkossa.

 

– Olin itse skeptinen sen suhteen, onko äpillä tulevaisuutta. 

Kotisataman deitti täyttää äpin lanseeraamisen yhteydessä 20 vuotta. Alun perin vapaakirkollisten nuorten miesten ideoima palvelu on vuosien saatossa ollut jo noin 70 000 ihmisen käytössä. 

Historialla oli myös Valo-äppiä lanseerattaessa oma merkityksensä: vanhan deitin käyttäjät pystyivät ottamaan äpin käyttöön vanhoilla tunnuksilla ja loivat näin sen käyttäjäkunnalle pohjan. 

 

Suomen Vapaakirkon Tulisielu-raamattukoulun johtajan, pastori Henna Saarisen kokemuksen mukaan deittiäppi tulee nuorelle ajankohtaiseksi noin 25-vuotiaana, jos on tullakseen. Saarinen on itse tekemisissä vuosittain satojen tätä nuorempien kristittyjen nuorten kanssa. 

– 18–25-vuotiailla nuorilla on vielä olemassa niin sanotut markkinat muutenkin nuorisotyön piirissä, Saarinen kuvailee. 

Saarinen on huomannut, että jotkut raamattukouluun tulevat nuoret poistavat deittisovellus Tinderin puhelimestaan. 

– Se on heidän tapansa puhdistaa elämäänsä. Halutaan lähteä seuraamaan Jeesusta tosissaan. 

 

Suurin osa Valo-äpin käyttäjistä on 25–30-vuotiaita, siis niitä hieman vanhempia nuoria aikuisia, jotka ovat kasvaneet pois seurakuntien nuorisotyön piiristä. 

– Käyttäjien ikähaitari on silti todella laaja. Vanhimmat ovat seitsemänkymppisiä, Erkka Simolin kertoo. 

Deittisovelluksiin saattaa liittyä mielikuvia kevytmielisyydestä, eikä deittailun asettaminen kristilliseen viitekehykseen helpota epäilyksiä. 

– Uskomme, että kun palvelun lähtökohtana on kristillisyys, se helpottaa saman arvomaailman jakavien ihmisten kohtaamisten lähtötilannetta, Erkka Simolin sanoo. 

– Maailma muuttuu koko ajan niin, että muissa palveluissa uskonasiat eivät helposti tule esiin. 

Simolinin mukaan palaute Valo-äpistä on ollut hyvin myönteistä. 

– Olemme jo saaneet kuulla ensimmäiset tarinat siitä, kuinka jotkut ovat löytäneet toisensa äpin avulla, Simolin kertoo iloisena. 

 

 

”Miehiä tuntuu olevan liikkeellä kirkon piiristä” 

Nelikymppinen Kirsi on käyttänyt Valo-sovellusta. Hän kertoo etsivänsä aviopuolisoa, vaikkakaan ei juuri nyt ehdi olla asiassa kovin aktiivinen kiireisen elämäntilanteensa vuoksi. 

– Olen nähnyt sovelluksen ihan hyvänä siksi, että sen esittelemät miehet ovat usein eri piireistä kuin missä itse käyn, enkä oikein voisi törmätä heihin missään, Kirsi kuvailee. 

– Valo on ihan terveellä tavalla tuulettanut omaa ajatusmaailmaani.  

Kirsin havainnon mukaan palvelussa on paljon aikuisia miehiä nimenomaan luterilaisen kirkon herätysliikkeiden piiristä. 

– Olen yllättynyt, miten siellä tilanne on niin erilainen. 

Kirsin kokemuksen mukaan vapaakristillisissä seurakunnissa asetelma on toisin päin: naisten on miehiä haastavampaa löytää puolisoa. (AT) 

 

Kirsin nimi on muutettu. 

 

 

 




40/201

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja