Raita Karpo on poissa

13.10.2023 | Laulaja Raita Karpo on kuollut. Karpo kuoli viime keskiviikkona 82-vuotiaana haimasyövän uuvuttamana kotonaan Helsingissä. Karpo oli kotoisin Taipalsaarelta, jossa hän syntyi 12. huhtikuuta 1941.

Asiasta uutisoivat ensimmäisinä ja .

Karpo esitti ja levytti uransa aikana huomattavan määrän karjalaista perinnemateriaalia. Hän esiintyi myös Kansallisoopperan solistina. Karpo vastaanotti Pro Carelia -mitalin vuonna 2008.

Raita Karpo leyvtti myös hengellistä musiikkia, ja esiintyi etenkin 1990-luvun alkupuolella runsaasti hengellisissä tilaisuuksissa, joissa hän kertoi aktivoituneesta uskostaan. 
Levyt Savilintu (1991), Ilon silmuja (1997) ja On läsnä valonmaa (2013) julkaistiin Prisma-levymerkillä.

– Raitan äänessä soi taivaan kirkkaus ja lintujen liverrys, tuottaja-muusikko Heli Ahvenainen-Saaristo määrittelee.

– Sain tehdä vuosia yhteistyötä Raitan kanssaan ja meistä tuli hyvät ystävät. Tapasin hänet vielä viime viikolla. 
– Muistelimme yhteisiä keikkoja ja vielä pienen laulunpätkänkin hän jaksoi laulaa. Tapaaminen piirtyi syvälle sydämeen – läsnä oli kiitollisuus , luopuminen ja rukous. Vielä oli hänelle tyypillinen huumorikin silmäkulmassa.

Karpon ja Ahvenainen-Saariston yhteinen projekti oli Ilon silmuja -levy vuonna 1997. 
– Yhteistyö oli sujuvaa. Raita eli vahvasti laulujen sanoman ja tulkitsi hienolla persoonallisella ottellaan  ja korkeatasoisella kvaliteetillaan.  Meillä oli paljon yhteisiä konserttteja eri kirkoissa . Ohjelmisto painottui hengelliseen musiikkiin, mutta mukana oli usein Karjala-aiheisia lauluja ja klassisia suosikkilauluja. 
– Raita oli hersyvä persoona, jonka verbaalinen lahjakkuus ja lämmin valoisuus oli valloittavaa. Muistoihin jää paljon antoisia hetkiä matkojen varrelta. (RV)





51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja