Radio Dei täyttää 20 vuotta

Toimitusjohtaja Kirsi Rostamo aloitti kristillisen Radio Dein marraskuussa 1997 melko samannäköisen välineistön ääressä. Nykyään Dein ohjelmisto syntyy 80 kristillisen toimijan yhteistyönä ja kuuluu 24 taajuudella ympäri Suomea. Kuva: Kai Kortelainen
Toimitusjohtaja Kirsi Rostamo aloitti kristillisen Radio Dein marraskuussa 1997 melko samannäköisen välineistön ääressä. Nykyään Dein ohjelmisto syntyy 80 kristillisen toimijan yhteistyönä ja kuuluu 24 taajuudella ympäri Suomea. Kuva: Kai Kortelainen

Yli puolet suomalaisista tunnistaa punaista kalalogoa kantavan Radio Dein. Tällä viikolla 20 vuotta täyttävä kanava pitääkin hallussaan valtakunnallisesti tunnetuimman kristillisen median titteliä. Kanavaa kuuntelee yhteensä noin 200 000 henkilöä viikossa, ja sata tuhatta lisää pistäytyy Dein taajuuksilla vähintään kerran kuussa.

 

Vaikka pärjäävinkään hengellinen media ei kykene kipuamaan samaan sarjaan valtamedioiden kanssa, osa Radio Dein sisällöistä nousee nykyisin myös sinne.

 

– Siihen on tarvittu systemaattista työtä, sanoo kanavan perustaja ja toimitusjohtaja Kirsi Rostamo.

 

Hän ei laita muutaman kerran vuodessa saatua lööppijulkisuutta pahakseen, mutta korostaa mieluummin kanavan perustehtävää välittää evankeliumia.

 

Eräs julkisuuteen liittyvä asia Rostamoa silti lämmittää.

 

– Se, että enää ei selitetä, mikä on Radio Dei.

 

 

Liikkeelle omalla riskillä

Kirsi Rostamo sai näyn kristillisestä radiosta 1990-luvulla raamattukoulussa Uudessa-Seelannissa. Suomeen palattuaan hän alkoi opiskella alaa ja etsiä yhteistyötahoja. Asia ei edennyt, joten lopulta Rostamo laittoi likoon omaisuutensa ja perusti 3.11.1997 Radio Dein, joka tarkoittaa Jumalan säteilyä.

 

Aluksi kanava kuului pääkaupunkiseudulla. Työntekijöitä oli jokunen ja yhteistyökumppaneita neljä. Hiljalleen taajuuksien määrä kasvoi yli 20:een. Mukaan tuli lisää henkilökuntaa ja yhteistyötahoja. Nykyään kanavalle tuottaa ohjelmia 80 toimijaa eri kristillisistä seurakunnista ja järjestöistä.

 

Vankistunut Radio Dei alkoi pikkuhiljaa kiinnostaa myös luterilaisia tahoja, ja jopa ostajaehdokkaita ilmaantui.

 

– Jossakin vaiheessa on neuvoteltu Helsingin seurakuntayhtymän ja joskus Kotimaa-konsernin kanssa, mutta kummassakaan tapauksessa ei löytynyt yhteisymmärrystä, Kirsi Rostamo sanoo.

 

– Oma ehtoni oli kristittyjen yhteys.

 

 

Yhteyttä studion ulkopuolellakin

Monista muista kristillisistä medioista poiketen Radio Dein tausta on nimenomaan yhteiskristillinen. Tämä näkyy muuallakin kuin ohjelmatarjonnassa.

 

Taustajärjestönsä Kristityt yhdessä ry:n kautta Dei on ollut monena vuonna keulakuvana yhteiskristillisessä vapputapahtumassa Helsingin Senaatintorilla. Myös siellä viime elokuussa nähty spektaakkeli, jossa esitettiin Lasse Heikkilän Suomalaisen messun juhlaversio, nojautui vahvasti Radio Dein panokseen. Samainen juhlamessu rytmittää kanavan virallista 20-vuotisjuhlaa myös 3. marraskuuta Helsingin Kulttuuritalolla.

 

Kirsi Rostamo näkee radioalan kokeneen 20 vuodessa ainakin yhden suuren muutoksen.

 

– Radiouutisten merkitys on vähentynyt. Kaupallinen radio on nykyään viihdeväline, hän tiivistää. Toimitusjohtaja lisää, että Radio Dein tapauksessa viihde tarkoittaa enemmänkin evankeliumia ja raamatunopetusta, joiden merkitys korostuu hänen mielestään entisestään epävarmassa ajassa.

 

– Meidän perustehtävämme rakentaa yhteyttä, luoda toivoa ja kertoa Jeesuksesta on nykypäivänä yhä tärkeämpi, Rostamo uskoo.

 

 

Ruut Ahonen

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja