Raamattu ja Räsänen otsikoissa laajalti

Kansanedustaja Päivi Räsäsen teksteihin kohdistuneet tutkintapyynnöt ovat herättäneet laajaa mediahuomiota niin Suomessa kuin ulkomailla. Tapausten myötä eri elämänkatsomuksia edustavat ihmiset ovat esimerkiksi lehtihaastatteluissa, blogeissa, Twitterissä ja Facebookissa nousseet puolustamaan uskonnonvapautta ja sananvapautta.

 

Tutkintapyynnöistä aiempi koskee Räsäsen kesäkuussa julkaisemaa twiittiä, jossa hän kritisoi luterilaisen kirkon osallistumista Helsinki Pride -tapahtuman tukemiseen. Asiaan liittyvä poliisikuulustelu pidettiin 1. marraskuuta.

 

Tutkintapyynnöistä viimeisin koskee Räsäsen kirjoittamaa pamflettia Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Sen julkaisi Luther-säätiö vuonna 2004. Räsästä epäillään molemmissa tapauksissa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

 

Räsäsen kirjoittama pamfletti käsittelee homoseksuaalisia suhteita ja kristillistä ihmiskäsitystä. Valtakunnansyyttäjä määräsi esitutkinnan uudestaan aloitettavaksi, vaikka poliisi oli jo aiemmin päättänyt, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Rikoskomisario Markku Silen oli kirjoittanut asiaa koskevissa perusteluissa näin:

 

– Näkemykseni mukaan Päivi Räsäsen pamfletissa on kysymys ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapauden valossa sallittujen moraalisten ja uskonnollisten käsitysten ja arvostusten esittämisestä. Mikään ei edes alustavasti tue käsitystä, että kirjoittajan tai julkaisijan tarkoituksena olisi ollut jokin muu syy kuin vilpitön asiaa koskevan  yhteiskunnallisen keskustelun käyminen.

 

Suomen Helluntaikirkon hallituksen puheenjohtaja Mika Yrjölä pitää tilannetta vakavana.

 

– Olemme todella huolestuneita vallalla olevasta kehityksestä.

 

Yrjölä viittaa julkilausumaan, jonka Helluntaikirkko julkaisi vuonna 2017 sukupuolineutraalin avioliittolain tultua voimaan. Siinä puolustetaan uskonnollisten yhdyskuntien toimintamahdollisuuksia tilanteissa, joissa lainsäädännön sallimat käytännöt ja Raamatusta nousevat kristillisen etiikan periaatteet ovat ristiriidassa.

 

Ulkomailla Päivi Räsäseen kohdistuvista tutkintapyynnöistä ovat uutisoineet muun muassa CBN News, Evangelical Focus ja The Dutch Reformed Daily.

 

– Minulle on tullut sellainen käsitys, että tässä haetaan ennakkoratkaisua, Päivi Räsänen totesi Radio Dein Viikon debatissa.

 

Hän nosti esiin myös pamflettia koskeneessa selvityksessä esiin nousseen näkökohdan:

 

– Näissä poliisin päätöksen perusteluissa todettiin, että mikäli esimerkiksi joidenkin Raamatussa esitettyjen näkemysten katsottaisiin täyttävän kiihottamisrikoksen tunnusmerkistön, niin myös Raamatun levittäminen tai saatavilla pitäminen olisi lähtökohtaisesti kiihottamisrikoksena rangaistavaa.

 

 

Inkeri Tuikka




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja