Pointtisadetta Saalemin johtajuusseminaarissa

Seminaarien parasta antia ovat kohtaamiset samaa näkyä kantavien kanssa. Juha Lehtonen, Antero Hämäläinen, Katariina Laaksovuori, Ari Juntunen, Jyri Uurtimo ja Niko Tammi (alhaalla) keskustelivat kahvitauolla. Kuva: Anssi Tiittanen
Seminaarien parasta antia ovat kohtaamiset samaa näkyä kantavien kanssa. Juha Lehtonen, Antero Hämäläinen, Katariina Laaksovuori, Ari Juntunen, Jyri Uurtimo ja Niko Tammi (alhaalla) keskustelivat kahvitauolla. Kuva: Anssi Tiittanen
Muutoksesta on opittava pitämään sen sijaan, että taistelemme sitä vastaan, Uppsalan Livets Ord -seurakunnan pastori Joakim Lundqvist haastoi.

– Monet sanovat rakastavansa muutosta, mutta kun se tulee omalle kohdallemme, huomaamme vihaavamme sitä. Lundqvist puhui Helsingin Saalem-seurakunnan  johtajuusseminaarissa, joka järjestettiin viime viikon tiistaina ja keskiviikkona. Tapahtuma kokosi noin 250 pastoria ja vastuuhenkilöä kymmenistä eri seurakunnista.

– Jeesus toimii maailmassa seurakuntansa kautta, ja mekin haluamme tukea seurakuntia, Helsingin Saalemin seurakunnanjohtaja Mika Yrjölä sanoi avauspuheessaan.

– Jos olet yhtään samanlainen kuin minä, tarvitset todennäköisesti rohkaisua, isäntäseurakunnan perhetyöntekijä Rommy Yrjölä jatkoi.

– Pyydän sinua olemaan näinä päivinä herkkä Pyhän Hengen äänelle ja etsimään jotakuta toista, jota sinä voisit rohkaista.

Kulttuuri sanelee ilmapiirin

Seminaaripuheista muodostui pointtien sade, joka näkyi myös sosiaalisessa mediassa. Tiistaina puhunut Joakim Lundqvist kiteytti seurakuntien muutostarpeita eri otsikoiden alle.

– Määrittele seurakunnan näky ja kulttuuri. Näky on se, mitä ollaan tekemässä, kulttuuri taas se, miten.

– Kulttuuri on se työskentelyilmapiiri, joka seurakunnassa vallitsee. Jotkut pastorit ovat hyvin näkykeskeisiä eivätkä kiinnitä huomiota kulttuuriin.

Lundqvist muistutti lisäksi, että on tärkeää tuntea ihmiset hyvin ja luoda jatkuvasti kontakteja myös lapsiin ja nuoriin.

– Jos sukupolvien välinen kuilu tullaan joskus täyttämään, sen pitäisi tapahtua ensin seurakunnassa.

Toinen ulkomainen päävieras, Kööpenhaminan Citykirken Aarhus -seurakunnan johtava pastori Jarle Tangstad, painotti tasapainoista hengellisyyttä, jossa huomioidaan sekä luonnollinen että yliluonnollinen ulottuvuus.

– Joskus kristityt elävät koko elämänsä ”joko tai” -ajattelutavan mukaan. Seurakuntakin voi olla sekä etsijäystävällinen ja helposti lähestyttävä että täynnä Pyhää Henkeä, hän muistutti.

– Seurakunta ei ole päämäärä vaan työkalu; kaupunkimme ja sen ihmisten hyvinvointi on työmme tavoite.

Aitous ratkaisee

Ajanmukaista kulttuuria ja samalla Hengen ohjaamaa toimintaa painottivat myös panelistit sekä lyhyiden puheenvuorojen käyttäjät.

– Nykyihmiset etsivät aitoutta. Sitä, että he voivat samaistua siihen, mitä seurakunnassa tapahtuu. Usein osaamme olla ystävällisiä mutta emme osaa olla ystäviä, Fila Helsinki -seurakunnan johtava pastori Johan Forsbäck huomautti.

IRR-TV:n kotimaan kaupunkimissioiden koordinaattori Onni Jr. Haapala pohti helluntailiikkeen 1990-luvun alussa alkanutta jäsenmäärän laskusuuntaa ja kyseli, miksei helluntailaisuus tunnu enää houkuttelevalta brändiltä.

– Tarvitsemme kulttuurin muutosta, mutta pelkkä liturgian vaihdos ei riitä. Mitä jää, kun maneerit otetaan pois?

Muutoksen avaimena hän näki uudistumisen suhteessa Jumalaan, omaan itseen ja maailmaan.

– Uskallammeko olla aidosti myös hengellisesti köyhiä? Uskallammeko olla armoa tarvitsevia ja vajavaisia? Näytteleminen luo teatteria, aitous ja rehellisyys luovat luotettavuutta.


Anssi Tiittanen, Elina Rautio


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja