PEF, PEM, PWF ja WAGF – helluntailiikkeiden yhteistyössä maailma tulee lähelle

(Shutterstock)
(Shutterstock)

Pohjoismailla on ollut merkittävä rooli Euroopan helluntailiikkeiden yhteistyön syntymisessä. Suomi taas on erikoistunut lähetysnäyn vahvistamiseen eri puolilla maailmaa. Tässä jutussa avataan helluntailiikkeen eri yhteistyömuotoja ja kerrotaan esimerkkejä yhteistyön tuomista siunauksista eri puolilla maailmaa.

 

Helluntailaistyyppinen kristinusko on maailman nopeimmin leviävä kristinuskon muoto. Klassisia helluntailaisia on maailmassa noin 119 miljoonaa, ja yhdessä karismaatikkojen ja uuskarismaatikkojen kanssa helluntailaiset muodostavat noin 644 miljoonan kristityn joukon.

 

Pohjoismaiden helluntailaisilla on ollut yhteistyötä käytännössä siitä asti, kun helluntaiherätys rantautui Pohjolaan 1900-luvun alussa. Pohjoismailla, varsinkin ruotsalaisilla ja heistä erityisesti Lewi Pethruksella, oli merkittävä rooli myös helluntailiikkeen eurooppalaisen yhteistyön aloittamisessa.

Uusin Pohjoismaiden helluntailaisten yhteistyön muoto on Pentecostal Nordic Fellowship, johon kuuluu viiden Pohjoismaan helluntailiikkeet.

 

Euroopan tasolla helluntailiikkeiden yhteistyö alkoi 1960-luvulla. Aluksi oli kaksi eri yhteistyöelintä, joista toisessa, European Pentecostal Fellowshipissä (EPF), oli taustavaikuttajana amerikkalainen Assemblies of God -kirkkokunta (AoG). EPF kokoontui muutaman vuoden välein konferensseihin.

Varsinkin Pohjoismaat, Suomi mukaan lukien, vierastivat siihen aikaan amerikkalaista kirkkokunta-ajattelua, sillä täällä oli totuttu vanhimmistojohtoisiin itsenäisiin seurakuntiin. Vuonna 1969 Lewi Pethrus kutsui koolle uuden konferenssin, Pentecostal European Conferencen (PEC, aluksi PEK). Vuonna 1987 EPF- ja PEC-konferenssit yhdistyivät ja syntyi PEF eli Pentecostal European Fellowship -yhteistyöelin. Siihen kuuluu nykyisin reilut 50 kansallista organisaatiota, ja se on Suomen helluntailiikkeen keskeisimpiä kansainvälisiä yhteistyöelimiä.

 

Euroopassa merkittävä asia helluntailiikkeiden yhteistyössä on Itä- ja Länsi-Euroopan sekä Etelä- ja Pohjois-Euroopan helluntailiikkeiden yhteistyö keskenään. Yhteisen mielipiteen muodostaminen ei ole aina helppoa, koska Euroopan sisälläkin eri maiden kulttuurit eroavat niin paljon toisistaan.

PEF on kuitenkin ottanut kantaa esimerkiksi evankelisten seurakuntien kokemaan ahdisteluun Moldovassa ja Kreikassa. Isoja romaniseurakuntayhteisöjä on myös saatu mukaan yhteyteen eri puolilla Eurooppaa.

Yksi tärkeä yhteistyön ulottuvuus on yhteys Euroopan parlamenttiin. Tässä helluntailaiset parlamentaarikot, kuten vuosina 2009–2014 Euroopan parlamentissa työskennellyt Sari Essayah, ovat merkittävässä roolissa.

 

Lähetystyössä Euroopan helluntailiikkeet tekevät yhteistyötä PEFin alaisessa Pentecostal European Mission -verkostossa (PEM), joka järjestää lähetysaiheisia tapahtumia ja konsultaatioita.

Esimerkiksi Romanian helluntailiike sai lähetystyön alulle, kun maan edustaja osallistui PEF-konferenssiin Suomessa vuonna 2000. Romaniassa pidettiin useita lähetyskonferensseja, ja nyt maan helluntailiikkeellä on oma lähetysorganisaatio ja noin 70 lähettiä ympäri maailmaa, monet heistä vaikeasti saavutettavissa maissa.

Korona-aika on tiivistänyt rukousyhteyttä niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti, kun sähköisiä välineitä yhteydenpitoon on otettu käyttöön yhä enemmän. Lähetysjohtajat tapaavat parin viikon välein nettirukouskokouksissa Euroopassa ja Afrikassa sekä kerran kuussa Aasiassa.

 

Maailmanlaajuinen helluntailiikkeiden yhteistyö alkoi toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1947. Silloin järjestettiin ensimmäinen helluntailaisten maailmankonferenssi (Pentecostal World Conference) ja luotiin sen suunnitteluun kevyt organisaatio. Myöhemmin 2000-luvun alussa sen pohjalle rakennettiin Pentecostal World Fellowship (PWF), jossa eri maiden helluntaikirkot ovat jäseninä. Suomi on kuulunut molempiin organisaatioihin alusta asti. Maailmankonferenssit ja Euroopan kokoontumiset järjestetään kolmen vuoden välein lomittain.

Toinen kansainvälisen yhteistyön organisaatio, johon Suomenkin helluntaiherätys kuuluu, on World Assemblies of God Fellowship (WAGF). Se on lähetyshenkinen organisaatio, joka perustettiinkin evankeliointikampanjan seurauksena. WAGF:ssa on esimerkiksi Next Generation -työryhmä, joka pohtii käytännön toimia uuden sukupolven tavoittamiseksi.

 

Monissa maailman maissa helluntailiike on paljon pirstaleisempi kuin Suomessa, jossa kaksi organisaatiota sulautui yhdeksi muutama vuosi sitten ruotsinkielisten seurakuntien liittyessä osaksi Helluntaikirkkoa.

Afrikassa esimerkiksi Keniassa ja Etiopiassa on useita helluntailiikkeeseen lukeutuvia kirkkokuntia, jotka eivät aiemmin tehneet mitään yhteistyötä.

Afrikan helluntailähetysten yhteistyötä varten vuonna 2008 perustettu organisaatio Africa Pentecostal Mission (APM) on järjestänyt kaksi lähetyskonsultaatiota, joista alkoi Keniassa ja Etiopiassa helluntaikirkkokuntien yhteistyö. Etiopiassa se on muodostunut jo pysyväksi käytännöksi.

Aasiassa on vuodesta 1994 lähtien toiminut Pentecostal Asia Mission (PAM), joka toimii PEM:n ja APM:n tavoin palvellen helluntaiseurakuntia valmiuksien luomisessa lähetystehtävän toteuttamiseksi. Latinalaisessa Amerikassa on vahva Assemblies of Godin lähetysyhteistyö. Suomesta on linkit näihin kaikkiin.

 

Anna Vuorinen

 

Lähteet: Arto Hämäläisen ja Esko Matikaisen haastattelutTeema
51���52/2019

TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaMenestyvän kouluyhteistyön avaimia ovat luottamus ja säännöllisyys. Sanomaakaan ei tarvitsee himmentää, kun tarjoaa sen viisaasti ja hienotunteisesti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Uudelta pastorilta toivotaan tuoretta otetta – Pastoreiksi halutaan nyt joukkojen kokoajia ja vapaaehtoisten innostajia
Tutkimus: Lähes kolmasosa Yhdysvaltain evankelisista kaipaa opetukseen syvyyttä
Pastorit: Paasto on mahdollisuus, ei pakko – Kyselyssä nousi esiin paaston suhde riippuvuuksiin ja syömishäiriöihin
RV Podcastissa syynissä toiveiden ja pettymysten vuosi - "Seurakunnan ydin on siinä, että tulemme yhteen"