PEF-konferenssi: Eurooppa tarvitsee jälleen Jeesusta

Filadelfiakyrkan tarjosi tapahtumalle hulppeat tilat ja palvelut. Asiasisällön ja raamatunopetuksen lomassa oli varattu aikaa yhteiselle rukoukselle ja laululle. Kuva: Juan Castillo
Filadelfiakyrkan tarjosi tapahtumalle hulppeat tilat ja palvelut. Asiasisällön ja raamatunopetuksen lomassa oli varattu aikaa yhteiselle rukoukselle ja laululle. Kuva: Juan Castillo
Kaikista maanosista vain Euroopassa kristittyjen määrä laskee, ja 40:tä prosenttia maailman väestöstä ei ole edelleenkään saavutettu evankeliumilla. Näillä karuilla faktatiedoilla höysti Euroopan Helluntaiyhteisön PEFin lähetysjaoston suomalainen puheenjohtaja Rauno Mikkonen tervetulosanansa PEFin johtajuuskonferenssissa toissa viikolla Tukholmassa.

Konferenssin teema oli lähetyshenkinen ”Jesus4Europe and Beyond” – suomeksi: ”Jeesus Euroopalle ja yli Euroopan”. Tapahtuma palveli myös PEFin lähetysjaoston PEMin kokoontumispaikkana.

Tukholman Filadelfiakirkossa 8.–10. maaliskuuta järjestetty tapahtuma kokosi noin 250 osallistujaa. Suomalaisia paikalle oli saapunut noin parikymmentä, mikä oli enemmän kuin PEF-konferensseissa yleensä.

Enemmän omenapuita, enemmän omenia

Konferenssin ohjelma koostui pääsalin yhteisistä tilaisuuksista sekä yli 20 kanavasta. Pääsalin opetuksen keskiössä olivat seurakuntien perustaminen ja toimivan paikallisseurakunnan rakentaminen. Aihetta käsittelivät pastorit Ago Lilleorg Tallinnasta ja Friedhelm Holthuis Saksasta.

Seurakunnanistutustyötä tekevä Lilleorg korosti, että seurakuntien perustaminen on tehokkaampaa lähetyskäskyn toteuttamista kuin pelkkä evankelioimiskampanjoiden järjestäminen. Uudet seurakunnat tarjoavat enemmän ”sisääntulopisteitä” Jumalan valtakuntaan, niissä on enemmän elinvoimaa, ja ne myös valtuuttavat uusia johtajia.

– Mitä useampia ravintoloita, sitä useampi ihminen ruokailee ulkona. Mitä enemmän omenapuita, sitä enemmän omenoita, Lilleorg vertasi.

Friedhelm Holthuis jakoi seurakunnat viiteen ryhmään: taantuviin, pysähtyneisiin, kasvaviin, tuottaviin ja moninkertaistuviin. Intohimoisesti puhunut kasvavan seurakunnan pastori peräänkuulutti paitsi kasvua myös hedelmänkantoa.

– Kasvavat seurakunnat ovat ilmaisultaan moderneja mutta sanomaltaan konservatiivisia. Jokaisen opetuslapsen DNA:ssa tulisi olla halu tehdä lisää opetuslapsia.

Konferenssin ainoa naispuhuja päälavalla oli suomalainen Veera Hug, joka toimii PEMin operatiivisena johtajana. Hug haastoi unelmoimaan ja uskomaan Jumalan mahdollisuuksiin myös Euroopassa.

Nationalismin vaarat

Kanavissa suomalaisista puhuivat Fidan emeritustoiminnanjohtaja Arto Hämäläinen, Suomen Helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen, Avainmedian toiminnanjohtaja  Niilo Närhi, ruotsinsuomalainen lähetysvaikuttaja Rauli Lehtonen, Fidan lähetyskoulutusasiantuntija Ulf Strohben sekä Rauno Mikkonen.

Yksi kiinnostavista kanavista oli ”Nationalismi vai Jumalan valtakunta”, josta alusti Unkarin Helluntaikirkon apulaisjohtaja Imre Pinter. Pinter piti tärkeänä jokaisen maan oikeutta päättää omista asioistaan ja antoi tunnustusta tiukasta maahanmuuttolinjastaan tunnetulle Unkarin hallitukselle.

Alustus herätti keskustelua. Kuulijoiden joukosta todettiin, että nationalismin määrittely saattaa vaihdella aidosta kotimaan rakkaudesta kansalliskiihkoon. Sarajevolaispastori  Slavko Hadzic oli yksi nationalismin vaaroista varoittaneista.

– Meidän tulee olla ensisijaisesti Jumalan valtakunnan kansalaisia, Hadzic muistutti.

Tulevaisuuden PEF

Konferenssin yhteydessä järjestettiin myös PEFin vuosikokous, johon osallistui noin 70 edustajaa 27 kansallisesta helluntailiikkeestä.

Vuosikokouksen merkittävin anti oli puheenjohtaja Pelle Hörnmarkin esittämä visio Euroopan Helluntaiyhteisön tulevaisuudesta ”perheenä” ja suhdeverkostona. Hörnmark haluaa purkaa organisaation haaraosastoja ja siirtää vastuuta enemmän alueellisille ja kansallisille toimijoille.

– Brysselin toimisto ei voi tehdä kaikkea. PEF ei itsessään ole visio vaan alusta visioille ja sille kovalle työlle, jonka täytyy ylittää rajat ja kulttuurit, Hörnmark hehkutti.

Vuosikokouksessa hyväksyttiin myös PEFin hallituksen julkilausuma avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona. Englanninkielinen dokumentti kiteytyy neljään C-kirjaimeen:  Creation (luominen), Covenant (liitto), Community (yhteisö) ja Consummation  (yhtyminen). Julkilausuman mukaan avioliitto saa mallinsa luomiskertomuksesta. Avioliitto syntyy, kun mies ja nainen lupaavat Jumalan ja todistavan yhteisön edessä rakastaa ja olla uskollisia toisilleen. Puolisoiden yhtyminen taas mahdollistaa lasten syntymisen maailmaan.

Ensi vuonna PEF-konferenssi pidetään Varsovassa Puolassa.


Marko Halttunen


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja