Torstai 6. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Ylermi, Frej, Frejvid, Freja

Päivi Räsänen joutuu oikeuteen – syyttäjä: "aiheuttaa suvaitsemattomuutta ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan"

Päivi Räsänen vuonna 2015. (Wikimedia Commons)
Päivi Räsänen vuonna 2015. (Wikimedia Commons)

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen kansanedustaja Päivi Räsästä (kd.) vastaan kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Syytteen ensimmäisenä perusteena on Luther-säätiön julkaisema Räsäsen kirjoitus Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi – Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen vuodelta 2004. Toisena perusteena ovat Räsäsen kirjoitukset Twitter- ja Instagram-tileillään sekä Facebook-sivullaan. Kolmanneksi Toiviainen vetoaa Yle Puhe -radiokanavan ohjelman jaksoon "Mitä Jeesus ajatteli homoista?", jossa Päivi Räsänen oli vieraana.


Valtakunnansyyttäjän mukaan "Räsäsen lausumat ovat omiaan aiheuttamaan suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa homoseksuaaleja kohtaan".

Toiviainen nosti syytteen myös Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa vastaan samalla rikosnimikkeellä kuin Räsästä. Molemmat syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.


Päivi Räsänen sanoo yllättyneensä syytteestä.

– Mielestäni pystyin syyttäjälle lähetetyssä loppulauselmassa ja kuulusteluissa  kumoamaan epäilyt. En olisi uskonut, että olisi mitään aihetta epäillä rikosta.

– Mielestäni siinä [syyttäjän päätöksessä] on aika mielivaltaisesti käsitelty näkemyksiäni ja laitettu sanomakseni sellaisia asioita, joita en ole sanonut tai tarkoittanut. Minun on väitetty sanoneen, etteivät homoseksuaalit olisi Jumalan luomia. Tällaiset väitteet tuntuvat vääristelyltä.


Räsänen kertoo suhtautuvansa tuleviin käräjiin luottavaisesti ja vetoaa, ettei valtakunnansyyttäjään kohdistettaisi epäasiallista kritiikkiä.

– Luotan, että tämä kaikki on Jumalan kädessä. Uskoin, ettei käräjille mentäisi, ja tein kaikkeni, ettei mentäisi. Nyt mennään. Uskon, että silläkin on tarkoituksensa.

– Kyllä arvostella saa, itsekin aion arvostella [valtakunnansyyttäjää]! Mutta yritän tehdä sen oikeudenmukaisella tavalla. Kyllä valtakunnansyyttäjän toimintaa voi arvostella, muttei häntä henkilönä, Räsänen sanoo KD-lehdessä.

 

Anna Vuorinen

 

Syyttäjälaitoksen tiedote Räsäsen ja Pohjolan syytteistä .UUTISET