Keskiviikko 22. toukokuuta.
Nimipäivää viettää Hemminki, Hemmo, Hemming

Onko Brexit uhka Wycliffelle?

Wycliffe Raamatunkääntäjät (WRK) on raamatunkäännöstyöhön erikoistunut suomalaisjärjestö, joka kuuluu kansainväliseen ja tunnustustenväliseen Wycliffe-järjestöjen verkostoon.

Suurin osa eurooppalaisista Wycliffe-työhön osallistuvista lähetystyöntekijöistä kouluttautuu Englannin Gloucesterissa. Britannian EU-eron eli Brexitin todennäköisen toteutumisen on arvioitu vaikeuttavan muun muassa työvoiman liikkuvuutta Britannian ja EU-maiden välillä.

Vaikuttaako Britannian EU-ero toteutuessaan kansainväliseen raamatunkäännöstyöhön, WRK:n toiminnanjohtaja Hannu Sorsamo?
– Maailmanlaajuisessa mittakaavassa sillä ei ole suuria vaikutuksia. Wycliffe on Singaporessa sijaitsevan Wycliffe Global Alliancen koordinoima järjestöjen verkosto, jonka maakohtaiset järjestöt ovat itsenäisiä. Euroopassa Wycliffen työyhteydessä toimivien työskentelyyn Brexitillä voi toki olla vaikutusta.

Millaista keskustelua tilanne on herättänyt Ison-Britannian Wycliffen työntekijöiden keskuudessa?
– Järjestön sisällä mielipiteet Brexitin seurauksista ovat vaihdelleet. Tähän asti Britannian Wycliffen työtä on haitannut Euroopan ulkopuolisten henkilöiden vaikeus saada viisumia. Tiedossani on useita tapauksia, joissa henkilöt eivät ole sen vuoksi päässeet opiskelemaan tai työskentelemään Gloucesterin koulutuskeskukseen. Britannian poliittisessa keskustelussa nettomaahanmuuton määrä on saanut paljon huomiota ja on asetettu tavoitetasoja, joita maahanmuutto ei saisi ylittää. Koska eurooppalaisten maahantuloa ei EU:ssa voida rajoittaa, näitä tavoitteita ei ole saavutettu.

– Jotkut arvelevat, että jos eurooppalaisten maahantuloa voidaan Brexitin myötä rajoittaa merkittävästi, Euroopan ulkopuolelta tulevien viisumien saantia voitaisiin puolestaan helpottaa. Itse en ole tästä kovinkaan vakuuttunut.

Toimit itsekin vaimosi Hazelin kanssa kouluttajana Gloucesterin koulutuskeskuksessa. Onko mahdollista, että työskentelynne hankaloituu?
– Työskentelemme keskuksessa alle kolmen kuukauden jaksoissa. On erittäin epätodennäköistä, että Britannia asettaisi rajoituksia niin lyhyille työskentelyjaksoille.

UUTISET