Oikea sääli johtaa tekoihin

Kun Taina Karhu matkusti junalla Tansanian halki, hänen rahapussinsa varastettiin. Hän on edelleen ihmeissään siitä, miten paikalliset reagoivat.

 

– Tuntemattomat ihmiset tulivat puolelleni ja lähtivät jahtaamaan varasta. Sain lompakkoni takaisin.

 

Karhu kertoi tapauksesta perjantai-iltapäivän raamattutunnilla, jonka tekstinä oli kertomus laupiaasta samarialaisesta. Tansanialaisten asenne puhui hänelle siitä, mitä lähimmäisen rakastaminen käytännössä tarkoittaa. Jokainen apua tarvitseva ihminen on lähimmäinen.

 

Global University Finlandin rehtorina työskentelevä Karhu avasi kuulijoille, millaisena kertomus näyttäytyi Jeesuksen keskustelukumppanille: halveksittu samarialaisen nostettiinkin esikuvaksi.

 

– Jeesus opetti rakastamaan Jumalaa ja lähimmäistä, eikä toista voi olla ilman toista. Hankalaa lähimmäistä on vaikea rakastaa, ellei Jumalan rakkaus täytä sydäntä. Siihen ei pysty omasta voimasta tai lain pakottamana.

 

Sanonnan mukaan sääli on sairasta. Karhu arvelee tämän viittaavan pinnalliseen voivotteluun, joka ei johda tekoihin. Oikea sääli on kuitenkin hyvä tunne, sillä se herättää toimimaan.

 

Vaikeimpia tilanteita suhteessa lähimmäisiin ovat ne, joissa joutuu petetyksi. Miten voi säilyä kyynistymättä, kun vilpitöntä auttamishalua käytetään hyväksi?

 

– Ilman Jumalan rakkautta ei mitenkään, se on vinha totuus. Pettymyksestä yli pääseminen on joka tapauksessa pitkä prosessi.

 

 

Säde Loponen

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja