Lauantai 31. heinäkuuta.
Nimipäivää viettää Helena, Elena, Helena

Nouse ja loista – video-opetusmateriaali, joka tukee opetuslapseuttamista

Nouse ja loista -videoilla opettaa kokeneita ammattilaisia. (Joona Tuppurainen)
Nouse ja loista -videoilla opettaa kokeneita ammattilaisia. (Joona Tuppurainen)

Pekka ja Neea Perho ovat Avainmedian teknisellä avustuksella tuottaneet opetusvideosarjan, jota seurakunnat voivat käyttää opetuslapseuttavassa pienryhmätyössä. Sarja on saanut nimekseen ”Nouse ja loista”.

– Olemme tiivistäneet Nouse ja loista -työmuodon vision: ”Tehdä opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia, jotka tekevät opetuslapsia”, Perhot kuvailevat.

Nouse ja loista -työ tehdään yhteistyössä Avainmedian, Hyvä Sanoma ry:n ja seurakuntien kanssa. Työmuodon rahoitus perustuu vapaaehtoisiin lahjoituksiin sekä yrityksiltä saatujen tuki-ilmoitusten tuottoihin. Toistaiseksi Perhot tekevät työtä vapaaehtoispohjalta ja kerätyt varat ohjataan työmuodon toteutukseen ja tuotantoon.

– Tahdomme olla nostamassa nuoria aikuisia ja kaikenikäisiä elämään todeksi omaa kutsumustaan uskovina, Perhot kertovat.

 

Hankkeen taustalla on Perhoille kertynyt kokemus niin seurakuntatyöstä Kanadassa ja Suomessa kuin myös koululaisten rukousvälituntitoiminnasta, jonka Pekka pani alulle ollessaan Hyvä Sanoma ry:n toimessa ja joka on nyt levinnyt jo 25 paikkakunnalle ympäri Suomea.

Perhot ovat kehittäneet Nouse ja loista -sisältöä vuoden 2020 aikana, ja keväällä 2021 aloitettiin kuvaukset Avainmedialla. Ensimmäisen tuotantokauden aikana tehdään viisi opetussarjaa, ja materiaali julkaistaan sarja kerrallaan. Jokaisessa opetussarjassa on kuusi noin 15 minuutin pituista jaksoa. Yhteensä kokonaisuus käsittää siis 30 opetusvideota.

– Toiveemme on, että seurakunnat ottaisivat aineiston etenkin nuorille aikuisille suunnattujen pienryhmien käyttöön, seurakunnan opetuslapseuskoulun osaksi tai vaikkapa varhais- ja nuorisotyön tueksi, Perhot sanovat.

 

Sisältöä tuottamaan Perhot haastoivat rinnalleen muitakin opetuslapseuttamistyön ammattilaisia.

Aiheesta ”Minäkuva ja terve hengellisyys” luennoi perheterapeutti Elli Meklin. Aiheesta ”I love my Bible” opettaa vanhempi konstaapeli, raamatunopettaja Ville Pitkänen Seinäjoelta. Aihetta ”Minun Jumalani” käsittelee Tampereen helluntaiseurakunnan pastori Jake Lindqvist. Viides sarja kulkee nimellä ”Yltäkylläinen elämä”, ja opettajana toimii Houm Church -seurakunnan johtava pastori Niklas Niemelä. Perhot itse opettavat aiheesta ”Elämän tarkoitus”.

Nouse ja loista -materiaalin toinen tuotantokausi on jo suunnitteilla.

– Toiveemme on, että syntyisi uusia Nouse ja loista -ryhmiä ja että jo olemassa olevat pienryhmät saisivat olla kuin lämmin koti, johon on hyvä tulla. Aito ja avoin yhteys on rohkaisevaa ja eheyttävää – sellaista, jossa on hyvä hengittää. Tämänkaltaista yhteyttä voisi verrata kasvihuoneeseen. Siemenet, jotka eivät selviä yksin pimeässä ja kylmässä, kukoistavat kasvihuoneessa, Pekka ja Neea Perho vertaavat.

 

Eero Antturi, Anna Vuorinen

 

Nouse ja loista -opetusmateriaali katsottavissa maksuttomasti: .UUTISET