Niilo Yli-Vainion syntymästä 100 vuotta – Historiallinen herätystapahtuma Lapualla

Lapuan helluntaiseurakunta täyttyi yleisöstä helmikuun lopulla.
Lapuan helluntaiseurakunta täyttyi yleisöstä helmikuun lopulla.


Lapuan Helluntaiseurakunta järjesti yhdessä Niilo ja Linnea Yli-Vainion tyttärien Aino Yli-Vainion ja Eeva Yli-Vainio-Mannisen kanssa historiallisen herätystapahtuman 22.–23. helmikuuta. Lauantain pääjuhlaan kokoontui noin 400 vierasta.

Saarnaaja Niilo Yli-Vainio syntyi 23.2.1920 Alahärmässä. Tultuaan sodan jälkeen uskoon ja toimittuaan lähes 30 vuotta Helluntaiherätyksen julistajana Niilo vetäytyi syvästi uupuneena ja monin tavoin sairaana eläkkeelle.

 

– Kaikki tuntui olevan lopussa. Linnea-vaimossakin todettiin syöpä. Sitten alkoi tapahtua. Ensin tuli joulu 1976 ja kuuluisa Australian matka. Keväällä 1977 Linnea koki Jumalan parantavan ihmeen, ja saman vuoden kesänä Niilon ”uudentyyppiset” tilaisuudet alkoivat, seurakunnan johtava pastori Veli-Matti Köykkä kertasi.

 

– Tämän hengellisen liikehdinnän aikana tuhannet tulivat uskoon, monet kokivat parantumisen ja täyttyivät Pyhällä Hengellä.

 

Köykän mukaan juhlan tarkoitus oli kiittää Jumalaa hänen hyvistä teoistaan, eikä vain muistella menneitä, vaan ennen muuta rukoilla, että Jumala lähettäisi uuden hengellisen herätyksen.

 

– Kansamme tarvitsee sitä kipeämmin kuin koskaan.

 

 

Salakuljettajia

Lähetyspastori Rauli Lehtonen toi juhlaan ehkä kaikkein mielenkiintoisimman ja hieman piiloonkin jääneen näkökulman.

 

– Pyhän Hengen kosketuksen kokeneet nuoret tekivät 1970-luvun lopulla lähetysmatkoja Tallinnaan ja veivät mukanaan Pyhän Hengen janon ja tuoreen vaikutuksen silloisen Neuvostoliiton uskoville, Lehtonen kertoi.

 

– Olevisten kirkko Tallinnassa muodostui solmukohdaksi, jonne usean vuoden ajan tuhannet ja taas tuhannet uskovat tulivat kokemaan uudistusta ja virvoitusta. Tämän toiminnan kautta arvellaan eri puolille Neuvostoliittoa syntyneen lähes 200 uutta seurakuntaa.

 

Sunnuntaina Olevisten kirkon pastori, aikoinaan kirkon sakastissa suomalaisten vierailijoiden kautta Pyhällä Hengellä täyttynyt Ülo Niinemägi kiitti omakohtaisesti suomalaisia.

 

– Te ette ainoastaan salakuljettaneet meille Raamattuja, vaan te salakuljetitte meille Pyhän Hengen.

 

 

Parantumisia ja uskoontuloja

Juhlien aikana IRR-TV:n kenttäpastori Ari Talja jakoi oman parantumiskokemuksensa ja lapualainen Valma Ylipelkonen kertoi, miten hänet kuin magneetin tavoin vedettiin Niilon tilaisuuksiin, joissa hän teki uskonratkaisunsa.

 

Pastori Martti Kallionpää rohkaisi voimakkaasti laittamaan kaiken peliin Niilon esimerkin mukaan.

– Niin, olen ajatellut, että, Niilo, sinä kuolit melko nuorena, vain 61 vuoden ikäisenä. Minä olen nyt 73-vuotias ja olemme Marjatta-vaimoni kanssa sopineet, että laitamme vielä kaiken peliin, jotta evankeliumi Jeesuksesta menisi eteenpäin.

 

Juhliin saatiin Niilon läheisen työtoverin, evankelista Alpo Rengon Kristus-keskeinen ja erittäin lämmin videotervehdys. Myös Marja Toukolan toimittama uutuuskirja Suomen herättäjä – Niilo Yli-Vainion syntymästä sata vuotta 1920–2020(KKJMK, 2020) julkaistiin sunnuntaina.

 

 

Musiikilla tärkeä osuus

Satavuotisjuhlien musiikista vastasi eri puolilta Suomea koottu kuoro, jonka laulajista suurin osa on ollut Lapuan urheiluhallin tilaisuuksissa laulamassa. Kuoroa johti Reijo Korhonen Lahdesta. Lisäksi muusikkoevankelista Eija Merilä ja lähetyssaarnaaja Reijo Blommendahl antoivat juhlaan mahtavan musiikillisen panoksen Niilon työtoveruutta kuvaavien lämpimien muistojen kera.

Lapuan helluntaiseurakunta ja järjestelyistä vastannut sukulaistiimi saivat paljon kiitollista palautetta onnistuneista ja vieraanvaraisista juhlista. Monien toive olikin, että kunpa nämä juhlat eivät olisi ollenkaan loppuneet

 

 

Veli-Matti Köykkä

 


9/2020

UutisetOman keskeneräisyyden tajuaminen ja omien kipukohtien työstäminen on auttanut Laamasia luovimaan läpi parisuhdekarikoiden.
PääkirjoitusRistin Voiton entinen päätoimittaja Leevi Launonen ideoi syksyllä 2019 nostalgiatapahtumaa 1970–80-luvulla helluntailiikkeen piirissä nuoruuttaan eläneille. IK-opisto otti haasteen vastaan,...
UutisetLapuan Helluntaiseurakunta järjesti yhdessä Niilo ja Linnea Yli-Vainion tyttärien Aino Yli-Vainion ja Eeva Yli-Vainio-Mannisen kanssa historiallisen herätyst...
MuutTurun ruotsinkielisen metodistiseurakunnan pastori Stefan Forsbäck koki seurakunnassaan voimakkaan kasvun ajan mutta uupui itse sen keskellä.
Aloitin kakkos­pastorin työt ruotsinkielisessä metodi...
UutisetMitä useampi seurakunta vastaa kyselyyn, sitä kattavamman pohjan Helluntaikirkon strategia saa – tavoitteena on vapauttaa enemmän voimavaroja evankeliumin työhön.
UutisetTimes Square -seurakunnan nykyinen johtava pastori Carter Conlon saapuu Ole meille armollinen -tapahtumaan maaliskuussa.
UutisetSalon Jippii-kuoro Tähti orkestereineen vieraili helmikuun alussa Tallinnassa Olevisten kirkossa, jossa Päivi Tinellin ja Leena Tammiston johtamalla kuorolla oli lauantaina konsertti ja sunnunta...
UutisetWuhanissa uskovat osoittavat rakkautta jakamalla hengityssuojia ja evankeliumia muille oman terveytensä uhallakin.
KolumniIsraelissa järjestetään maaliskuun alussa jo kolmannet parlamenttivaalit vuoden sisällä. Kampanjointi on ollut vaisua, ja asetelma näyttää mielipidemittauksissa liki samalta kuin viime syksynä; selvä...
ArtikkelitJay Conrad Levinson (1933–2013) oli markkinoinnin ja liike-elämän alan kirjailija, joka loi käsitteen guerrilla marketing – sissimarkkinointi. Levinsonin samannimistä kirjaa vuodelta 1984 on myyty yli...
MielipideMoni meistä on seurannut ihmetyksellä ja epäuskolla kansanedustaja Päivi Räsäsen tapausta koskien hänen twiittaustaan viime kesänä sekä syyteharkintaa pienestä kirjasesta, jonka hän oli kirjoi...
MuutTutkimusten mukaan musiikki muun muassa lievittää stressiä, masennusta ja kipua ja auttaa aivohalvauspotilaita kuntoutumaan. Musiikin avulla voi muuttaa myös omaa tunne- ja vireystilaansa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan