Nettikonffassa Sanaa, musiikkia ja keskustelua – ”Interaktiivisuus on jatkuva kehittämiskohde”

Viime vuoden Nettikonffaa tekemässä Juha Lehtonen ja Nanku Anttila. Haastateltavana (selin) Lasse Heikkilä. (Ruut Ahonen)
Viime vuoden Nettikonffaa tekemässä Juha Lehtonen ja Nanku Anttila. Haastateltavana (selin) Lasse Heikkilä. (Ruut Ahonen)

Kun Juhannuskonferenssin 2021 teemaksi päätettiin kaksi vuotta sitten ”Yhdessä”, ei tiedetty, että teema saisi epäviralliseksi jatkokseen vielä toisenkin sanan: etänä.

Tilanne haastaa konferenssin järjestäjiä, mutta vastuuhenkilöt haluavat silti uskoa, että ihmiset voivat kokea yhteyttä myös etänä.

Viime vuoden hyvä kokemus nopealla aikataululla toteutetusta nettitapahtumasta kannustaa.

– Juhannuskonferenssin 2020 lähetystä seurattiin yli 12 000:sta eri IP-osoitteesta, ja olemme arvioineet, että näytön ääressä olisi keskimäärin kaksi katsojaa. Kokonaiskatsojamäärä olisi silloin ollut noin 25 000, konferenssi-isäntä Marko Halttunen kertoo.

Tänä vuonna etäelämää on eletty jo vuoden verran ja odotukset Nettikonffaa kohtaan ovat viime vuotta korkeammalla. Ehkä kynnyskin.

– Ihmiset on jo marinoitu nettijutuilla, mutta toisaalta konffa on vain kerran vuodessa. Uskon, että sitä fiilistä ja IK-opiston maisemia kaivataan, ja luotan, että saamme vähintään saman verran katsojia kuin viime vuonna, Juhannuskonferenssin tapahtumakoordinaattori Nanku Anttila sanoo.

 

Myös konferenssitoimikunnan puheenjohtaja Timo Tikka arvioi, että viime vuoden Nettikonffa onnistui hyvin. Tänä vuonna verkkotapahtuman tekniikka ja käytännöt ovat jo katsojille tuttuja.

– Nettikonffa on kohta perinteinen tapahtuma, Timo Tikka heittää mutta vakavoituu sitten:

– Helluntaiherätyksen vuodenkulussa konferenssi on ollut keskeinen kokoava tapahtuma, jossa on hyvä hengellinen anti ja jossa tavataan ystäviä. Vuosikymmenten ajan konferenssi on synnyttänyt helluntaiherätykseen sisäistä yhteyttä ja yhteenkuuluvuutta. Monet ikävöivät livetapahtumaa. Mutta uskon, että konferenssi voi olla siunaukseksi verkkotapahtumanakin.

– Viime vuoden malli todettiin toimivaksi. Lähinnä nyt on hiottu teknisiä asioita ja yksityiskohtia, esimerkiksi rukouskanava ei ole viime vuoden tapaan erillinen ohjelmavirta vaan näkyy pääkanavan kautta, Timo Tikka kertoo.

Nettikonffan päänäyttämö on osoitteessa juhannuskonferenssi.fi. Sieltä katselija löytää lähetysten lisäksi kaiken, mitä tarvitsee, esimerkiksi konferenssiohjelman, virtuaalisen Missioteltan ja konffakaupan – sekä kolehtikopan.

Juhannuskonferenssi-osoitteen lisäksi konferenssilähetys tulee ulos tapahtuman teknisen tuottajan UskoTV:n sivujen kautta. Facebookissa konffan ohjelmavirta näkyy Juhannuskonferenssin sivulla ja joidenkin yhteistyöhön ilmoittautuneiden seurakuntien ja Hyry-yhteisöjen sivuilla.

– Kannattaa tulla katsomaan suoraa lähetystä. Tarkoitus on myös arkistoida ohjelma nettiin, mutta arkistopassista peritään sitten pieni maksu, Marko Halttunen mainitsee.

 

Nettitapahtumat ovat hallinneet kristillistä tapahtumakenttää jo yli vuoden ajan. Kaikkien järjestäjien yhteinen suuri kysymys on, miten rakentaa vuorovaikutusta järjestäjien ja katsojien välille.

– Interaktiivisuus on jatkuva kehittämiskohde. Facebookin ja WhatsAppin rinnalle mietitään nyt jonkin vuorovaikutusvälineen lisäämistä konffan nettisivulle, Nanku Anttila kertoo.

Someympäristön keskustelut tarvitsevat valvovia silmiä, vaikka Anttila kertoo, että asiattomia kommentteja Juhannuskonferenssin Facebookiin tuli viime vuonna vain muutama.

Jotkin seurakunnat ovat sisällyttäneet Juhannuskonferenssin viikko-ohjelmaansa niin, että sunnuntaina kokoonnutaan seurakunnan tiloihin viettämään yhdessä ehtoollista ja katsomaan Juhannuskonferenssin ehtoollisjuhlaa.

– Tämän voi toteuttaa raamatullisesti myös kodeissa, Timo Tikka mainitsee.

 

Juontajilla ja tilaisuuksien välissä nähtävällä Konffastudiolla on suuri rooli verkkotapahtumassa.

– He johdattelevat ohjelmaa eteenpäin, Timo Tikka toteaa.

Marko Halttunen komppaa konferenssitoimikunnan puheenjohtajaa:

– Juontajat luovat myös konffatunnelmaa. Konffastudioon haluttiinkin kaksi juontajaparia, jotka edustavat vähän eri sukupolvia ja tyyliä. Tiedossa on varmasti ravitseva ja mielenkiintoinen tapahtuma.

 

Anna Vuorinen

 

 

Nettikonffan tarjonnasta lisää:


Näin saat konffatunnelmaa kotisohvalle

 

Kun Juhannuskonferenssia vietetään jo toista kertaa virtuaalisesti, katsojalle tarjoutuu mahdollisuus kehittää katseluelämystään viime vuodesta.

Konferenssin avainhenkilöiltä löytyi tähän hyviä vinkkejä, niin vakavalla kuin hymyilevämmällä naamallakin lausuttuja.

– Mielen virittäytyminen vastaanottamaan konferenssin hengellistä antia on kaikkein tärkeintä. Mikseipä voisi olla vaikkapa koivunoksa maljakossa siellä kotona, jos ei ihan kokonaista juhannuskoivua? Marko Halttunen ehdottaa.

– Katseluevääksi suosittelen ehdottomasti lettuja ja makkaroita konferenssin tapaan, Nanku Anttila täydentää.

Vaikka isoa yleisötapahtumaa ei järjestetäkään, IK-opistoa ei ole suljettu asiakkailta juhannuksenakaan, Timo Tikka muistuttaa.

– Leirintäalue palveluineen ja muut IK-opiston majoitus- ja ruokailumahdollisuudet ovat varattavissa juhannuspaketteina, Marko Halttunen vahvistaa.Uutiset
23/2021

UutisetTämä RV:n arkistoon melko epätyypillinen kuva on ilmeisesti jonkin toimikunnan tai hallituksen kokouksesta. Miehellä oikealla on suussaan piippu – kyseessä siis tuskin on minkään hengellisen...
UutisetKun Juhannuskonferenssin 2021 teemaksi päätettiin kaksi vuotta sitten ”Yhdessä”, ei tiedetty, että teema saisi epäviralliseksi jatkokseen vielä toisenkin sanan: etänä.
Tilanne haastaa konfere...
UutisetLähetysjumalanpalveluksessa puhujavieras naapurista ja aiheena Eurooppa
Nettikonffan lauantaipäivän lähetysjumalanpalveluksen tuottavat Fida ja Avainmedia. Tilaisuuden pääpuheen pitää tämänkertaise...
UutisetSuomen kristillisille yhteisöille ei tulisi kesää ilman YouTubea, sillä hengelliset kesäjuhlat pidetään jo toistamiseen pääosin verkossa. YouTuben ja sosiaalisen median ohessa monia kesäjuhli...
UutisetKeväällä IK-opiston eri opintolinjoilta valmistui useita opiskelijoita. Viime vuoden tavoin valmistujaisiin ei nytkään voitu kokoontua ja valmistujaisia pidettiin etäyhteyksin.
Kaksivuotiselt...
UutisetYli viisi vuotta helluntaiherätyksen valtakunnallista nuorisotyövaliokuntaa luotsannut Jarkko Lindqvist Tampereen helluntaiseurakunnasta jättää puheenjohtajan paikan, ja hänen seuraajaks...
UutisetGazan rajan läheisyydessä sijaitsevasta Askelonin kaupungista on tehty merkittävä muinaislöytö. Israelilaiset arkeologit kaivoivat Askelonin kansallispuiston alueelta suurimman tähän asti Israelis...
UutisetJoukko USA:n arvostettujen yliopistojen professoreita ja ihmisoikeuspuolustajia on lähettänyt Yhdysvaltain kansainväliselle uskonnonvapauskomissiolle kirjeen, joka puolustaa kansanedustaja Pä...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan