Naispastori-blogi puhuttaa

Helluntailiikkeen keskustelu naisten asemasta on vilkkaampaa kuin pitkiin aikoihin. Yksi iso tekijä siinä on Naispastori-blogi, jonka takaa löytyy joukko Ristin Voitossakin asiaan kantaa ottaneita teologeja.

 

Ryhmän kirjoittajat ovat yhtä poikkeusta lukuun ottamatta olleet teologian tohtori Matti Kankaanniemen graduohjattavia Ison Kirjan opinnoissa. Lisäksi blogissa on vierailevia kirjoittajia.

 

Kankaanniemi kertoo Naispastori-blogista tulevan sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Blogi on herättänyt kiinnostusta myös helluntailiikkeen ulkopuolella.

 

– Ei tätä voi myrskyksi sanoa, mutta näyttää siltä, että varsinkin naispappeuden vastustajia myös luterilaisesta kirkosta ja esimerkiksi baptistiseurakunnasta seuraa ja kommentoi blogia.

 

Myönteistä palautetta blogistit ovat saaneet erityisesti monilta naistyöntekijöiltä. Heidän palautteellaan on myös kirjoittajille itselleen eniten merkitystä.

 

– Tavoitteemme on, että kun helluntailiikkeessä valitaan tulevaisuudessa vastuunkantajia, siihen ei vaikuta esimerkiksi sukupuoli tai ihonväri vaan se, kuka tehtävään parhaiten soveltuu.

 

Dialogia kaivataan

Matti Kankaanniemi jaottelee Naispastori-blogista tulleen kielteisen palautteen neljään ryhmään.

 

– Ensimmäinen on se, että tämä on feminismiä ja Raamatusta luopumista. Toisessa kielletään keskustelu, koska se ei rakenna yhteyttä. Kolmas porukka esittää komplementaristisesta mallista erilaisia sovelluksia. Ja neljäs kritiikki liittyy siihen, että tässä ajettaisiin sukupuolineutraaliutta.

 

Kankaanniemi kiittää asiallista keskustelua käyviä ja painottaa, että blogistien ajatuksena on ollut avata laajaa ja syvää teologista asiaa kaikille avoimella foorumilla.

 

Suomen helluntaikirkon toiminnanjohtaja Esko Matikainen pitää Naispastori-blogia merkityksellisenä.

 

– Se sanoittaa aihetta, johon on aiemmin liittynyt lähinnä vain tunteita ja hokemia. Blogin teologinen taso on paljon korkeampi kuin mihin olemme tottuneet. Tämä voi ehkä tuntua joistakin vieraalta mutta puhuttelee sitäkin paremmin heitä, joita ajatellen tekstit on kirjoitettu.

 

– Kirjoittajat edustavat kenties keskustelun toista laitaa, mutta sehän on dialogin edellytys. Olisikin tärkeää, että blogi kehittyisi dialogiksi ennen kuin näkökannat alkavat jähmettyä haastajien puutteessa.

 

 

Anna Lehtinen

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja