Muut mediat 49/2016

Lähetysjärjestö One Way Missionin kahvilassa kokoontuu kristityksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita (iltalehti.fi 27.11.).

Vain pari monesta kymmenestä miehestä uskaltautuu valokuvaan seurakuntapastoreiden Arto Boan, 36, ja Esa-Pekka Mattilan, 46, kanssa. He pelkäävät, että kääntymisen jälkeen heille tai heidän vielä Irakissa oleville perheilleen tapahtuu jotain. Arto Boa tietää, että pahoja asioita on sattunut.

– Erään kastetun 7-vuotias tytär kidnapattiin Irakissa ja uhattiin, että häntä ei enää palauteta. Erään kääntyneen rahat vietiin ja uhattiin, että hänestä levitetään kuvia Facebookissa. Omaa kuvaanikin on levitetty sosiaalisessa mediassa, se on pelottavaa. Muslimi ei saa vaihtaa uskontoa, Arto Boa kertoo.

Arvion mukaan Suomessa on kristityiksi kääntyneitä ja kastettuja muslimeja jo 1 000, mutta luku on erään arvion mukaan paljon suurempi.

– Monet eivät uskalla ottaa kastetta vastaan tai pitävät kääntymisensä salassa. Jos Suomessa on nyt noin 30 000 turvapaikanhakijaa ja heistä kristityiksi on kääntynyt noin tuhat, on suhde samanlainen muuallakin Euroopassa, Arto sanoo.


Uutuuselokuva Hacksaw Ridge – Aseeton sotilas kertoo Desmond Dossista, joka oli adventisti ja pasifisti (seurakuntalainen.fi 28.11.).

Dossin usko tuodaan elokuvassa esille hyvin avoimesti ja selkeästi, ja uskollisuus oman uskon noudattamiselle on keskeinen osa tarinaa. Elokuvassa monet ympärillä olevat ihmiset eivät ymmärrä, miksi Doss pysyy kannassaan, vaikka joutuu sen takia monenlaisiin vaikeuksiin niin muiden sotilaiden kuin esimiestensäkin kanssa.

Elokuvan vaikuttavimmat hetket liittyvät Hacksaw Ridgen taisteluun, joka käytiin Okinawan saarella Japanissa. Siellä saivat surmansa tuhannet amerikkalaiset ja japanilaiset.

Samalla saarella Doss myös teki kunniamitalin ansainneen urotekonsa: hän kantoi tai raahasi noin 75 pahasti vahingoittunutta miestä kallion kielekkeen reunalle, ja laski heidät alas turvaan pelastaen näin heidän henkensä.

”Rukoilin koko sen ajan. Jatkoin vaan rukoilemista: ’Herra, auta minua hakemaan vielä yksi’”, kertoo Doss hänestä 2004 tehdyssä dokumenttielokuvassa The Conscientious Objector.


Seurakuntien ja järjestöjen joululahjakeräyksillä autetaan tuntemattomia (valomerkki.fi 26.11.).

Minna Laine bongasi keräyksen Facebookista muutama vuosi sitten ja päätti osallistua yhdessä perheensä kanssa. Nyt osallistumisesta on tullut jo tapa.

– Ainakin toistaiseksi meillä on ollut mahdollisuus auttaa. Muistamme mielellämme joulun alla niitä, joilla ei ole sama tilanne, Laine sanoo.

Arvoltaan lahjatoiveet ovat olleet muutaman kympin luokkaa. Toiveiden toteuttaminen on ollut Laineen mielestä helppoa, sillä ohjeet ovat selkeät. Lahjan saajasta hän saa tietää iän, sukupuolen ja lahjatoiveen. Vaikka saajat jäävät nimettömiksi, konkreettisten toiveiden toteuttaminen tuntuu hyvältä.


40/201

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja