Muut mediat 12/2016

Vuoden 2000 euroviisuedustaja Nina Åström esittää hengellistä musiikkia vankiloissa (iltalehti.fi 13.3.).

– Euroviisujen jälkeen sain kutsun Venäjälle vankilaan ja siitä lähtien vankilakeikkoja on ollutyli 200 yli 30 eri maassa. Olen laulanut elinkautisvangeille eristetyissä tiloissa ja katsonut silmästä silmään raaimpia murhista tuomittuja. Seuraavaksi lähden esiintymään vankilaan Ukrainaan, Nina kertoo.

Sielukas esiintyjä ei kaivannut viisujen jälkeen tanssilavoille viihdyttämään tanssikansaa vaan valitsi oman tien.


Dosentti Pekka Lund tutki hengellisten laulujen merkitystä päihderiippuvuudesta toipuville (Sanansaattaja 10/16).

– Laulut sanoittivat ihmisille sitä, mitä heille oli tapahtunut ja mitä he eivät oikein tajunneet. Psalmitekstit ja laulujen sanat ikään kuin kirjoittivat päihdekuntoutujille heidän hengellistä elämäkertaansa. ––

Mitkä laulut entisille alkoholisteille olivat erityisen rakkaita? Pekka Lundin tutkimuksessa erityisesti ne, joissa puhuttiin Jeesuksen verestä.

– Esimerkiksi Golgatan veressä voima on. Moni mainitsi myös virren 517, Onneni on olla Herraa lähellä. ––

– Lauluissa on se armon ja anteeksiantamuksen sanoma, jota alkoholista eroon pyrkivä  eniten kaipaa. Se kolahtaa ihmiselle, joka on mielestään tehnyt elämässään viimeiset kaksikymmentä vuotta kaiken väärin, Lund toteaa.


Väkivallan uhreja auttava Pia Rendic muistuttaa, että sukupuolittunut väkivalta on myös suomalaisten ongelma (Uusi Tie 10/16).

Vaikka Suomessa astui elokuussa voimaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan vastainen Istanbulin sopimus, ovat monet sopimuksen vaatimista konkreettisista toimista yhä toteuttamatta. Suomessa ei ole esimerkiksi riittävästi turvakoteja tai ympärivuorokautista auttavaa puhelinta väkivallan uhreille.

Tekisi mieli arvostella meitä Suomen kristittyjä. Onko kirkoissamme ja seurakunnissamme tarpeeksi avointa keskustelua naisiin kohdistuvasta väkivallasta? –– Naisiin kohdistuvan väkivallan vähenemiselle tai loppumiselle olisi lopulta löydettävissä varsin yksinkertainen resepti: Jeesuksen tavoin naisia kunnioittavat ja rakastavat miehet.


Kirkon ydintehtävä on sielujen pelastus, toteaa kolumnisti Sampo Terho (valomerkki.fi 15.3.).

Ajatus sielunpelastuksesta kirkon ydintehtävänä voi alkuun tuntua etäiseltä, melkein vastenmieliseltä. Entä kaikki maailmamme puutteet ja vääryydet, pitääkö niille vain viitata kintaalla? Ei tietenkään. Hyvän tekeminen on hyvästä, kunhan totuus ei unohdu. Kaikista hyvistä asioista paras on pelastunut sielu.


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja