Muistokiviä holokaustiuhreille 

Kompastuskivet asennetaan paikkoihin, joissa holokaustiuhrien tiedetään viimeisen kerran asuneen. (HUM ry)
Kompastuskivet asennetaan paikkoihin, joissa holokaustiuhrien tiedetään viimeisen kerran asuneen. (HUM ry)

Holokaustin Uhrien Muisto ry asennutti Helsingin Viherniemenkatu 5:n eteen kadulle kaksi muistolevyä 4. marraskuuta. Talo oli Heinrich Hupperin ja vasta 11-vuotiaan Kurt Hupperin viimeinen koti ennen luovutusta natsi-Saksan Gestapolle 78 vuotta aiemmin. Molemmat luovutetut juutalaiset kuolivat Auschwitzin keskitysleirillä.

 

 

– Haluamme muistaa tätä surullista lukua maamme historiassa, yhdistys kertoo sosiaalisessa mediassa. 

 

Saksassa alkanut Stolpersteine-projekti (suom. kompastuskivi) käynnistyi vuonna 1992. Sen tarkoitus on konkretisoida holokaustin muisto sen tapahtumapaikoilla. Kiviä on asennettu Euroopassa noin 75 000. Suomessa kompastuskiviä on nyt neljässä kohteessa. 

 

Kansanedustaja Mika Niikko (ps) vastaanotti viime viikolla K.A. Fagerholm -palkinnon, jonka Suomi-Israel Yhdistysten Liitto luovuttaa vuosittain maiden yhteistyötä tukeneelle vaikutusvaltaiselle suomalaiselle henkilölle.

 

– Niikko on koko kansanedustajakautensa ajan vuodesta 2011 ollut kovaääninen Israelin puolestapuhuja mediassa. Hän on osallistunut aktiivisesti eri Israel-tapahtumiin niin puhujana kuin osallistujanakin, palkintoperusteluissa lueteltiin. 

 

Pääministeri Fagerholm (1901–1984) oli aikanaan yksi Suomi-Israel Yhdistys ry:n perustajista ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja.

 

 

Anssi Tiittanen 

 




40/201

Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja