Mitä on terve karismaattisuus?

One Way Missionin toiminnanjohtaja Tapani Suonto on sanonut olevansa huolissaan klassisen kristinuskon hämärtymisestä uuskarismaattisten ilmiöiden vallatessa alaa. Myös monet kesän aikana Suomessa vierailevat julistajat ovat herättäneet paljon keskustelua raittiin karismaattisuuden rajoista.

Mikä sinua uuskarismaattisuudessa huolestuttaa, toiminnanjohtaja Tapani Suonto?

– Aikamme hengellisyyteen on tullut trendi, jossa Raamatun sijaan asioita arvioidaan aivan uusin argumentein, kuten rakkauden ja hyvän tekemisen perusteella. Monet aikamme karismaattiset julistajat edustavat niin sanottua torontolaisuutta, jota en pidä terveenä ja raittiina ilmiönä. Pakkoliikkeet, kouristukset, naurukohtaukset ja humaltuminen ”Pyhästä Hengestä” ovat vanhaa torontolaisuutta, joka toisia ihastuttaa, mutta monia kauhistuttaa.

– Monet eivät uskalla kyseenalaistaa myöskään julistajan ”voitelua”, jos hän on tehnyt paljon hyvää tai moni on tullut uskoon hänen kauttaan. Ihminen voi kuitenkin tästä huolimatta eksyä. Olen nähnyt esimerkiksi mormonien kertovan kyyneleet silmissä Jumalan rakkaudesta ja tekevän hyvää. Mormoneilla on jopa Jeesuksen Kristuksen kirkko, mutta eivät he silti ole raittiita kristittyjä.


Miten suhtaudut suuren herätyksen odotukseen?

– Herätyksen kärsimätön odotus nostaa aina uudelleen esiin niin sanotun kynnyskristillisyyden, jossa eletään todeksi valtavia lupauksia, vaikka mitään ei ole vielä tapahtunut: ”Olemme aivan uuden kynnyksellä. Aivan kohta alkaa tapahtua valtavia ihmeitä ja koko maailma muuttuu.”

– Pyhä Henki vuodatettiin kuitenkin jo lähes 2 000 vuotta sitten, ja silloin herätys alkoi. Ei sitä tarvitse enää todellisuutta paeten odottaa. On vain palveltava omalla paikallaan nöyrästi Herraa, uskoen, että Jumalan sana tekee tehtävänsä.


Mitä on terve karismaattisuus?

– Karismaattisuus on tervettä silloin, kun pysytään siinä, mitä Raamattu opettaa, ja koetellaan henget, ovatko ne Jumalasta. Lisäksi tarvitaan selkeää parannuksen julistusta, sillä ilman sitä painopiste on helposti väärä.

– Ilmiöt, joita maailmassakin pidetään sairaina, eivät ole raitista kristillisyyttä. Jumala on terve ja tekee myös ihmisistä terveitä ja normaaleja.


40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita