Mitä mieltä presidentti Trumpista?

Suomessa monet tunnetut kristilliset vaikuttajat ovat täysin eri linjoilla arvioidessaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin toimia ja sitä, miten häneen tulisi suhtautua. Myös presidentin rukousaamiaistilaisuus on herättänyt keskustelua.

Yhdysvalloissa asuva Fullerin seminaarin professori Veli-Matti Kärkkäinen on osallistunut itsekin aiemmin presidentin rukousaamiaiselle, ja hän seuraa aktiivisesti uuden presidentin toimintaa.


Millainen merkitys presidentin rukousaamiaisilla on, professori Veli-Matti Kärkkäinen?

– Tilaisuudella on suuri symbolinen arvo. Sitä seurataan laajasti myös maan rajojen ulkopuolella, ja se osoittaa uskon suuren merkityksen tässä yhteiskunnassa.


Miten Trumpin toimia on Yhdysvalloissa yleisesti arvioitu?

– Tilanne on tällä hetkellä täysin kaoottinen. Mielenosoitukset jatkuvat, ilmapiiri on kireä ja vastakkainasettelu on kärjistynyt jossain määrin jopa republikaanien omassa keskuudessa. Epävarmuus Trumpin ennakoimattomista ja ilmiselvästi huonosti valmistelluista päätöksistä on kasvamassa. Kukaan ei osaa sanoa, mitä vielä tulee tapahtumaan.

 
Miten Trumpiin suhtaudutaan Yhdysvaltain kristillisten kirkkojen piirissä?

– Valkoisten konservatiivisten ja fundamentalististen kirkkojen enemmistö tuki häntä vaaleissa, kun taas värilliset evankeliset kristityt vastustivat häntä jyrkästi, samoin muut protestantit. Katolinen kirkko osoitti tukea Trumpin konservatiivista eettistä linjaa kohtaan abortin, avioliiton ja muiden vastaavien kysymysten osalta.

– Helluntailainen Assemblies of God -kirkkokunta ei tietääkseni ole ottanut julkista kantaa presidentin puheisiin ja toimiin, mutta valtaosa valkoihoisista helluntailaisista äänesti häntä. Sen lisäksi, että helluntailaiset kannattavat konservatiivisia eettisiä arvoja, he ovat täällä varsin militaristisia ja tukevat kovasti armeijaa ja Yhdysvaltain ylivaltaa maailmassa.


Miten itse suhtaudut Trumpin politiikkaan?

– Olen hämmentynyt ja epävarma sen suhteen, mitä USA:n politiikassa on nyt tapahtumassa. Kristittynä en voi tukea politiikkaa, jonka arvot ja lausunnot eivät edusta Raamatun linjaa, vaikka joukossa olisi myös hyviä asioita.


40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita