Mitä ajatuksia YLEn Perjantai-ohjelmasta?

Yle TV1:n Perjantai-ajankohtaisohjelmassa haastatellun ex-helluntailaisen Kaisa Klapurin kuvaukset lapsuuden kokemuksistaan Kälviän helluntaiseurakunnassa ovat nostattaneet keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa.

 

Viime viikon lähetykseen osallistunut Klapuri kertoi, miten seurakunnan lastenleireillä oli pyritty johdattamaan lapsia henkikasteen ja kielilläpuhumisen armolahjan vastaanottamiseen. Hänen mukaansa tilaisuuksissa kaikkien oli muun muassa ”pitänyt itkeä kauheasti” ja ”hokea mantroja”. Lisäksi Klapuri kuvaili muun muassa niin sanottuun torontolaisuuteen liittyneitä ääri-ilmiöitä.

 

Kärkevässä haastattelussa koko helluntaiyhteisö näyttäytyi lähinnä lakihenkisenä hourulana.

 

Millä mielellä katsoit ohjelmaa, Kälviän helluntaiseurakunnan hallituksen puheenjohtaja Eero Ranta-Ylitalo?


– Lähinnä hämmentyneenä ja miettien sitä, mitä kertomuksen taustalla on. Olen itse ollut mukana seurakunnassamme vuodesta 2004 enkä ole kohdannut tämänkaltaisia asioita. Tietysti samalla ajattelin hänen läheisiään, joita on yhä seurakuntamme jäseninä. Jotakin hänen kokemuksistaan tiesin jo etukäteen, kun hän on niistä lehdissä ja verkossa kertonut.

 

Ovatko seurakuntalaiset kommentoineet haastattelun sisältöä?


– Jonkin verran on tullut kommentteja, ja nekin ovat olleet pääosin hämmentyneitä ja kyseleviä. Jokainen peilaa kuvausta omiin kokemuksiinsa. Toki noin 400 seurakuntalaisen joukkoon mahtuu monenlaista ajatusta. Hallituksen ja vanhimmiston kesken sovimme, että otamme tämän asian lähiaikoina esille myös jumalanpalveluksessa.

 

Mitä ajatuksia Klapurin kuvaus lastenleireillä tapahtuneesta henkikasteen anomisesta herätti, seurakunnan pastori, sairaalasielunhoitaja Voitto Marjeta?


– Tämäntyyppisiä ylilyöntejä on varmaan joskus ollut, mutta itse en ole vuosiin nähnyt mitään sellaista. Olen ollut Kälviällä pastorina 12 vuotta, eikä sinä aikana ole järjestetty edes lastenleirien iltarukouskokouksia saati kuvatun kaltaista kielilläpuhumisen ”harjoittelemista”. Nykyään seurakunnassamme kaikki leiriohjaajat joutuvat osallistumaan turvakoulutukseen, ja kun leirillä rukoillaan ja opetetaan uskonasioista, se tapahtuu sellaiseen kellonaikaan, jolloin lapsilla on kaikki voimavarat tallella – ei silloin, kun on pimeää, väsyttää ja on koti-ikävä.

 

– Mielestäni karismaattiseen hengellisyyteen tutustuttaminen on myös hyvä tehdä lasten vanhempien läsnäollessa.


40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita