Mikä on kommentaariraamattu?

Sana Elämään -kommentaariraamattu on yksi Aikamedian kärkihankkeita vuonna 2017. Sen tekstilaitoksena käytetään suosittua Raamattu Kansalle -käännöstä, joka julkaistiin 2012. Kommentaariraamatusta on tulossa Suomen oloissa monin tavoin ainutlaatuinen suurteos.

Mitä kaikkea uusi kommentaariraamattu pitää sisällään, Aikamedia Oy:n kustannuspäällikkö Outi M. Kättö?

– Raamatun tekstin ja sitä kommentoivan osuuden lisäksi teoksessa on runsas kymmenien tuhansien merkintöjen laajuinen viitteistö. Alaviitteet taustoittavat alkukieliin ja raamatunhistoriaan liittyviä kysymyksiä ja vaihtoehtoisia käännöstapoja. Ristiviitteiden avulla lukija voi laajentaa tietouttaan samoja aihepiirejä käsittelevistä raamatunkohdista.

– Teoksessa on myös laaja hakemistoosa, joka sisältää muun muassa avainsanojen mukaisen pikahakemiston, aiheen mukaisen päähakemiston, aakkostetun sanahakemiston, konkordanssin eli asiasanaluettelon raamatunviittauksineen, raamatunlukusuunnitelman vuodeksi ja Raamatun pelastushistoriaan sidoksissa olevan kartaston, joka vastaa sisällöltään pienoisatlasta.

– Kommentaariosuudessa on Raamatun henkilöiden vaiheisiin liittyviä karttoja, henkilöprofiileja ja Raamatun kirjojen yhteensovitelmia. Kunkin kirjan alussa on johdanto sen sisältöön, opetukseen ja päähenkilöihin. Aikajana auttaa paikantamaan oikeaan aikakauteen.


Mitä kommentaariraamattuun liittyvä sovellusosa tarkoittaa?

– Jokainen soveltava kommentaariviite on kolmiosainen: Selitys sitoo viitteen kyseiseen raamatunkohtaan ja opettaa. Silta selittää jaetta ja tekee siitä ajankohtaisen. Sovellus osoittaa, miten voi toteuttaa Raamatun totuutta omassa arjessa.


Ketkä kommentaariraamatusta hyötyvät?

– Teoksen moniulotteisuus antaa ihan kaikille mahdollisuuden syventää raamattutietouttaan. Teosta voi lukea niin vasta-alkaja kuin pitkän linjan teologi. Se tarjoaa tukevan pohjan myös seurakuntien ja kristillisten toimijoiden vastuunkantajille. Teksti on helppolukuista ja sujuvaa suomea.


Millaisella aikataululla teos valmistuu?

– Työssä on lähdetty liikkeelle Suomen juhlavuoden merkeissä, ja tavoitteena on julkaista teos ensi talven aikana.


40/201

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan