Metropoliseurakuntien tyyli ja henki kiinnostavat

Ison salin tilaisuuksien lisäksi Hillsong-konferenssissa oli pienempiä seminaareja ja paneeleita. Hillsongin Lontoon-seurakunnan johtaja Gary Clark ja Saksan seurakuntien johtava pastori Freimut Haverkamp keskustelivat johtajuudesta. Kuva: Anssi Tiittanen
Ison salin tilaisuuksien lisäksi Hillsong-konferenssissa oli pienempiä seminaareja ja paneeleita. Hillsongin Lontoon-seurakunnan johtaja Gary Clark ja Saksan seurakuntien johtava pastori Freimut Haverkamp keskustelivat johtajuudesta. Kuva: Anssi Tiittanen

Kansainvälisen Hillsong-seurakuntaliikkeen Euroopan-konferenssi järjestettiin elokuun alussa Lontoossa.

 

Mukana 15 000 osallistujan joukossa oli verrattain paljon pohjoismaalaisia. Norjalaisia mukana oli noin 900, ruotsalaisia viitisensataa ja suomalaisiakin noin 150 ihmistä eri seurakunnista.

 

Suomalaisten osallistujien määrä oli kohtuullisen suuri suhteutettuna suomalaisten yleiseen osallistumisinnokkuuteen erilaisiin kristillisiin seminaareihin ulkomailla ja kotimaassakin. Hillsong selvästi kiinnostaa, ja osallistujia on kokeneempien konferenssikävijöiden mukaan ollut joka vuosi enemmän.

 

Hillsongin Euroopan konferenssi on vastaavassa laajuudessa järjestetty kymmenisen kertaa. Nyt kolmipäiväinen tapahtuma pidettiin Lontoon O2 Arena -tapahtumakeskuksessa, joka on yksi Euroopan suurimpia sisäareenoita.

 

 

Inspiraatiota etsimässä

– Meille konferenssimatka oli inspiraationhakureissu, luonnehtii nuorisopastori Joona Salo  Tampereen helluntaiseurakunnasta.

 

– Oli kiva nähdä, minkälaista tapahtumassa oli ja mitä Hillsong edustaa.

 

Tamperelaisten kahdeksan henkilön seurue oli nuori, pääosin plusmiinus kaksikymppistä väkeä. Salon mukaan metropoleissa kasvava liike kiinnostaa jo itsessään. Yhtä vahvana vetovoimatekijänä on saada intoa ja uusia ideoita omaan palvelutyöhön seurakunnassa.

 

Myös Fila Helsinki -helluntaiseurakunnan pastori Johan Forsbäck pitää Hillsong-konferenssia latauspaikkana omaan arkeen.

 

– Konferenssin visio on antaa voimaa paikallistason työhön. Tämän skaalan tapahtumaa ei  tietääkseni löydy Suomesta tai muualta Euroopasta.

 

Filalaisia on viime vuosina ollut Lontoossa mukana 10–30 henkilön tiimi.

 

 

Verkostot kokoavat seurakuntia

Hillsong-seurakuntaliikkeen kirkoissa kokoontuu viikoittain noin 100 000 ihmistä 17 eri maassa. Seurakuntia on kaikkiaan 70, joista 37 kokoontuu liikkeen kantamaassa, Australiassa. Hillsong kuuluu Australiassa paikalliseen helluntailiikkeeseen.

 

Suomalaisia lähin Hillsongseurakunta kokoontuu Tukholmassa. Viime vuonna myös norjalainen Oslo Christian Center sekä göteborgilainen Connect Church liittyivät Hillsong Family -seurakuntaryhmään. Family-seurakunnista on usein myöhemmin leivottu virallisia Hillsong-seurakuntia.

 

Suomalaisia seurakuntia ei toistaiseksi ole kuulunut Family -ryhmään. Joitakin seurakuntia kuuluu kuitenkin Hillsong Leadership Network -verkostoon, jonka jäsenet saavat käyttöönsä liikkeen materiaaleja ja vastaanottavat kutsuja pienempiin tapaamisiin. Verkosto on melko laaja – siihen kuuluu pastoreita ja seurakuntia uuskarismaatikoista katolilaisiin asti.

 

 

Kuinka ”Hillsong” seurakuntasi on?

Koska Hillsong saavuttaa suhteellisen hyvin uusia ihmisiä 2010-luvun jälkikristillisessä yhteiskunnassa, monella konferenssiosallistujalla on toiveissa omaksua jokin toimintamalli tai oivallus, joka mahdollistaisi oman seurakunnan kasvun.

 

Miten paljon Tampereella tai Helsingissä on omaksuttu tyyliä Hillsongista?

 

– Jos ajattelen jumalanpalveluksiamme, niin emme varmasti ole kovin sisällä Hillsong-kulttuurissa, Joona Salo sanoo.

 

– Nuorisotyössä meillä on kuitenkin vaikutteita sieltä.

 

Johan Forsbäckin mukaan Fila Helsinki on melko lähellä Hillsongin tapaa tehdä asioita.

 

– Halu saavuttaa nykypäivän ihmisiä on luonnollinen osa tiimiämme ja seurakuntaamme.

 

 

Aikaa oman tiimin kanssa

Lontoon konferenssissa puhuivat Hillsongin perustajien Brian ja Bobbie Houstonin lisäksi muun muassa Life Church -seurakuntaverkoston johtaja Craig Groeschel, Free Chapel -seurakunnan pastori Jentezen Franklin sekä Lontoon ja New Yorkin Hillsong-seurakuntien johtajat Gary Clarke ja Carl Lentz.

 

Joona Salolle ja Johan Forsbäckille konferenssista jäi mieleen erityisesti Groeschelin intensiiviset opetustunnit.

 

– Groeschel oli inspiroiva, mutta hän edustaa melko autoritääristä johtajuutta. Mietin, mahtaisiko sellainen johtajuus toimia Suomessa, Joona Salo sanoo.

 

Johan Forsbäck kertoi kokeneensa Jumalan hennkilökohtaista puhetta eri opetusten ja ilmapiirin kautta.

 

– Positiivinen asia oli myös aika oman tiimin kanssa. Sai myös tavata kollegoja ympäri maailmaa, mikä on myös konferensseissa tärkeää.

 

 

Anssi Tiittanen

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja