Menneitten vuosikymmenten musiikki hoitaa sielua

Lars Edberg konsertoi niin kirkoissa kuin palvelutaloissakin. Tässä valmistaudutaan esiintymään Juhannuskonferenssissa Gospelrekan lavalla.
Lars Edberg konsertoi niin kirkoissa kuin palvelutaloissakin. Tässä valmistaudutaan esiintymään Juhannuskonferenssissa Gospelrekan lavalla.

On selkeästi todettu, että musiikilla on myönteinen vaikutus mielenterveyteen. Bassoäänetkin tervehdyttävät, toteaa jokin tutkimus.

 

Mielenkiintoinen onkin ihmisen suhde aiempien elämänvaiheittensa musiikkiin. Iän myötä lapsuuden laulut tuovat mieleen kauniita asioita, ja nuoruuden musiikki-ihastukset nostavat kyyneleet silmiin.

 

Tai lapsena herätyskokousten joskus järkyttäviltäkin tuntuneet ns. Pitkän kirjan eli ”Kitarakuorolauluja” -kirjan laulut koskettavatkin varttuneena jotakin herkkää mielen kieltä.

 

Laulut voivat myös mennä niin syvälle, että ne pulpahtavat pinnalle vasta jossakin erityisessä tilanteessa.  Muusikko ja laulaja Lars Edberg esittää bändinsä Daybreak Rangersin kanssa gospelia, folk-musiikkia ja bluegrass-tyyppistä soitantaa. Juhannuskonferenssissa he esiintyivät Gospelrekan lavalla lauantaina.

 

Lars muistelee:

 

- Lauloin ja soitin vanhaa musiikkia eräässä palvelutalossa. Kuulijoiden joukossa oli iäkäs täti, joka oli siinä määrin dementoitunut, ettei hän ollut enää pitkiin aikoihin ollut ajan tasalla. Yhtäkkiä laulaessani hän avasi silmänsä ja alkoi laulaa mukana.

 

Jostakin mielen kaivosta oli pulpahtanut pintaan muistikuva menneisyydestä, ja niin muisti virkistyi palaamaan vanhoihin lauluihin.

 

Otetaan toinen esimerkki.

 

Pertti Järventausta teki mielenkiintoisen havainnon Australian matkallaan.
Pertti Järventausta teki mielenkiintoisen havainnon Australian matkallaan.
Juhannuskonferenssissa Radio Gospelissa  vuosia työskennellyt Pertti Järventausta vietti keväällä pari kuukautta Australiassa. Siellä hän vieraili myös muutamissa suomenkielisissä helluntaiseurakunnissa.

 

- Oli mielenkiintoista todeta, että niissä laulettiin 1970-luvun musiikkia, Pertti kertoo. - Siis sen ajan musiikkia, jota laulettiin seurakuntien jäsenten vaihtaessa mannerta täältä sinne.

 

Mukana tuotiin kotimaan musiikilliset eväät, ja ne jäivät hoitamaan mieltä. Niinpä ei ole koettu tarpeelliseksi seurata entisen kotimaan musiikillista kehitystä.

 

Musiikin koko skaalaa ja yhdessä laulamisen hoitoa saatiin kokea Juhannuskonferenssin lauantai-illan suuressa ”Kaikki saa Herralle laulaa” –musiikkijuhlassa.

 




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja