Sukupuolenkorjaustaan katuvat nuoret kriittisiä:

Meitä pidetään koekaniineina

Viime vuonna sukupuolidysforia-selvitys aloitettiin Ruotsissa jo 500 alaikäiselle, kun vuonna 2003 selvityksiä oli vain kymmenkunta. Nyt esiin astuvat myös sukupuolenkorjaustaan katuvat henkilöt. Ruotsin television ohjelmassa esiintynyt ”Mika”   sanoo, että varsinkin tyttöjä käytetään koekaniineina.

 

 

Asiantuntijatkin huolissaan

Sukupuolenkorjausten lisääntyminen huolestuttaa asiantuntijoita. Maaliskuussa seitsemän lääketieteen ammattilaista, jotka työskentelevät Göteborgin yliopistossa ja Sahlgrenin yliopistosairaalassa, julkaisi voimakkaan mielipidekirjoituksen Svenska Dagbladet -lehdessä. Sukupuolen vaihtamiseen tähtäävien hoitojen yleistyminen askarruttaa laajalti niin lääketieteen kannalta kuin eettisestä näkökulmasta asiaa tarkastelevia alan ihmisiä.

 

”Satoja lapsia altistetaan Ruotsissa vuosittain niin sanotuille hormonihoidoille ja sen jälkeiselle sukuelinten silpomiselle ilman, että toimenpiteille olisi olemassa mitään tieteellistä tai kokemukseen nojaavaa perustetta”, lääkärit kirjoittavat. Ei ole epätavallista, että toimenpiteet tehdään vastoin alaikäisen vanhempien tahtoa.

 

Allekirjoittajien mukaan on käsittämätöntä, että ”hoidot” saavat jatkua ilman eettisesti hyväksyttyä ja valvottua pitkäaikaistutkimusta, kun diagnoosit vielä määritellään pikaisesti ja hoitoja annetaan lääkeaineilla, joille sukupuolidysforia ei ole edes hyväksytty käyttötarkoitus.

 

He ihmettelevät, miksi rahoitusta tutkimuksen tekoon ei myönnetä. ”Miksi tämä kysymys on sekoitettu HBTQ-liikkeen ajamiin tärkeisiin oikeuskysymyksiin? Teini-iässä äkillisesti puhkeava sukupuolidysforia ei liity mitenkään aikuisten oikeuteen elää niin kuin tahtovat.”

 

Lääketieteen ammattilaiset ihmettelevät, mikä ajaa tätä räjähdysmäistä kehitystä ja kuka vastustaa maltillista, objektiivista tutkimusta.

 

 

Hoidot pysyviä ja peruuttamattomia

Tutkivasta journalismistaan tunnettu Ruotsin television SVT:n ohjelma Uppdrag granskning kiinnitti 3.4.2019 huomiota tieteellisen tutkimuksen puutteeseen, joka käy ilmi myös hoitoalan omista dokumenteista. Sukupuolenkorjauksia tehdään ilman laatutakuita tai kunnon seurantaa.

 

Henkilön, joka haluaa vaihtaa sukupuolensa naispuolisesta mieheksi, on käytettävä hormonilääkitystä koko elämänsä. Fyysiset muutokset, jotka saadaan aikaan testosteronihoidoilla, ovat pysyviä ja peruuttamattomia. Hoitoa on seurattava säännöllisten verikokeiden avulla.

 

– Kyse on siis erittäin vakavasta hoidosta, norjalaisessa Rikshospitalet-sairaalassa Oslossa työskentelevä lääkäri Anna Waehre toteaa.

 

Myös Norjassa sekä Isossa-Britanniassa lasten ja nuorten sukupuolisen epävarmuuden myötä yhä useammat ovat pyrkineet sukupuolenkorjaukseen. Puhutaan sukupuolidysforiasta, eli lapsi kokee kuuluvansa toiseen sukupuoleen kuin miltä hänen biologiset ominaisuutensa näyttävät (dysforia = epämiellyttävä olo, huonovointisuus).

 

Uusi kasvava ryhmä sukupuolenkorjaushoitoon pyrkiviä ovat tytöt. Näillä 14–17-vuotiailla potilailla on paljon yhdistäviä tekijöitä. Yli puolella teinitytöistä on muita psykiatrisia diagnooseja. On anoreksiaa, autismia ja itsensä vahingoittamista sekä muita traumoja, kerrotaan tv-dokumentissa.

 

Uppdrag granskningin haastattelema ylilääkäri Per-Anders Rydelius Karoliinisesta yliopistosairaalasta Tukholmasta ei myönnä, että hoito olisi koeluontoista, onhan siellä hoidettu jo 650 potilasta.

 

– Noudatamme koeteltua tutkimusmenetelmää. Totta kai tutkimusmenetelmiä pitää kehittää eri tavoin, mutta suurin osa niistä, jotka tutkitaan ja hoidetaan, ovat tyytyväisiä, Rydelius puolustaa.

 

 

Katuvien ääni

Nyt esiin astuvat sukupuoltaan vaihtaneet, jotka myöhemmin ovat katuneet päätöstään. Tällaista ryhmää ei ole aiemmin tunnustettu edes olevan olemassa. Sosiaalisen median kautta ryhmä katujia, joiden ongelmat eivät ole toimenpiteistä parantuneet, ovat löytäneet toisensa ja tulleet kaapista.

 

 

Ruotsalaisessa ohjelmassa esiintyvä joensuulainen ”Sametti” kertoo katuvansa sukupuolenkorjaustaan. Testosteronihoidoilla hänen äänensä madaltui, kasvonpiirteet muuttuivat ja kirurgisilla toimenpiteillä naisellisuus leikattiin pois. Mutta hän ei saanut apua perusongelmiinsa, joiden takia hän lähti hoitoihin.

 

– Nämä ovat peruuttamattomia toimenpiteitä. Tämän kanssa on elettävä loppuelämä,  Sametti kertoo.

 

Hän on saanut takaisin identiteettinsä naisena. Hän kertoo, että diagnoosin tehnyt klinikka on myöntänyt tehneensä virheen. Se on hänen mielestään iso asia. Ja hyvä alku loppuelämälle.

 

 

Ongelmien syy ei ole sukupuoli

Ruotsalaisen kristillisen Dagenlehden pääkirjoitustoimittaja Elisabeth Sandlund on kirjoittanut aiheesta jo ennen kuvattujen tapausten julkituloa.

 

”Vuodet kymmenen ja kahdenkymmenen ikävuoden välissä ovat jakso, jolloin jokainen ihminen etsii identiteettiään. Kysymykset siitä, kuka olen, mikä minusta tulee ja millaiseksi elämäni muodostuu, ovat polttavia. Näitä asioita pitää käydä perusteellisesti läpi viisaiden aikuisten kanssa. Mielialan ja tunteiden ailahtelu kuuluu puberteettiin, joka näyttää siirtyvän yhä aikaisemmaksi. Tiedämme, että lasten ja nuorten psyykkinen pahoinvointi on laajempaa kuin koskaan. Pahin karhunpalvelus tälle tukevaa maata alleen etsivälle sukupolvelle on uskotella, että sukupuoli olisi ongelmien syy ja että se voitaisiin ratkaista nopealla juridisella kynänvedolla ja kirurgisilla toimenpiteillä.”

 

Kristillisen Clapman-instituutin johtaja Per Ewert vaatii ohjelman nähtyään Ruotsissa valmisteilla olevan sukupuolenkorjausta koskevan lain takaisin vetämistä. Lakiehdotuksen mukaan sukupuolenvaihto olisi mahdollista jo 15-vuotiaana.

 

Tv-dokumentissa esiintyvä ”Mika”, joka ei asian arkaluontoisuuden takia uskalla näyttää kasvojaan, on vihainen. Hän ei ymmärrä, miksi sukupuolenkorjauksia tehdään hänenlaisilleen henkilöille, jotka kuuluvat tähän uuteen ryhmään. Hän katuu korjaushoitoja.

 

– Etenkin sukupolveni nuoret tytöt, jotka ovat vain vähän erilaisia eivätkä sovi tyypilliseen tytön tai naisen rooliin, ovat osa tätä suurta kokeilua. Olemme koekaniineja. Tämän takana ei ole tarpeeksi tutkimusta. Millä lääketieteen alalla leikitään ihmisten elämällä näin? hän kysyy.

 

 

Kaj AaltoTeema
40/201

Teema10.11.2023 | Anniina Jakonen

Tamperelaiset ystävykset Milka Myllynen ja Mia-Carita Hahl ovat sitä ihmistyyppiä, jotka keksivät jatkuvasti uusia luovia ideoita ja käärivät aikailematta hihansa t...
TeemaEero Antturi
Kun Marko Selkomaa tuli uskoon 13-vuotiaana, hän koki hyvin pian Jumalan kutsuvan häntä saarnaajaksi ja lähetyssaarnaajaksi.
– Noita ilmaisuja silloin käytettiin, muistelee nyt 52-v...
TeemaKun Julius Kankkunen aloittaa elämäntarinansa kertomisen, kuulija ei voi olla nauliutumatta paikoilleen. Lapsuuden uskoontuloa seuraa toinen toistaan traagisempia tapahtumia: Ensin...
TeemaMegadethin Dave Mustaine ja Dave Ellefson, Brian Welch ja Reginald Arvizu Kornista, W.A.S.P.-yhtyeen Blackie Lawless ja Iron...
TeemaHyväosaisuus kasautuu myös parisuhdeasioissa. Köyhyys lisää eroriskiä.
TeemaSyviä kriisejä läpi käynyt pariskunta suosittelee vahvaa sitoutumista ja kommunikaatiotaitojen opettelemista.
TeemaAvioliittoleireille tullaan erilaisista tilanteista.
UutisetHuipputeknologia seuloo haitalliset yksilöt suuristakin väkijoukoista.
UutisetAnna Hellgrenin elämään vakava sairaus toi yksinäisyyden, mutta seurakunta on hänelle koti.
TeemaUudentyyppinen tapa tukea lapsia ja nuoria sai pilottikoululta hyvän palautteen.
TeemaFidan globaalikasvatustunnit tavoittavat vuosittain tuhansia oppilaita ja satoja opettajia.
TeemaLukijoiden maailma on otettu huomioon niin kampanjalehden tekstissä kuin kuvissakin.
TeemaYhteiskristillisen Uskovaiset nuoret -nettiyhteisön vastaava nuorisotyöntekijä Mikael Elmolhoda on saa­nut vuosien aikana tukevaa tuntumaa eri kristillisten pii­rien nuoriin.
...
TeemaMillainen on helluntainuori vuonna 2018? Nuoret kertovat siitä itse.
TeemaSeurakunnasta annetut eväät vaikuttavat siihen, kestääkö nuoren usko vai kaatuuko se kuin korttitalo
TeemaYstävän kuolema sai Milja Peuramäen ymmärtämään, ettei aina tarvitse olla vahva.
TeemaMasentunut ja uupunut voi olla turvallisella mielellä, sillä uskossa ei ole kyse siitä, mitä ihminen tekee.
TeemaEläköityneellä opettaja Juhani Happosella on tal­lessa kansioita, joihin on kertynyt yli 200 samaa aihet­ta käsittelevää lehtileikettä. Ne kertovat taistelusta, jon­ka hän kävi 1980-luvulla...
TeemaMielenterveysongelmien stigma on vähentynyt, mutta psykoosisairaudesta kärsivä ja hänen läheisensä jäävät yhä helposti yksin.
TeemaSeurakunta voi tarjota vangille kasvualustan yhteiskuntaan ja kiinnekohdan kristilliseen uskoon.
TeemaParhaat tulokset saavutetaan luottamuksellisilla ihmissuhteilla ja Jumalan voimalla, valtakunnallisilla vankilalähetyspäivillä todettiin.
TeemaHyvä Sanoma ry:n keräämillä lahjoitusvaroilla jaetaan tänäkin vuonna joulumuistaminen jokaiseen maamme vankilaan. Helluntaiseurakuntien vankilatyö välittää vankien luettavaksi yli tuhat Hyvä Sanoma -j...
TeemaIslamin mullan alta nousee paljon pieniä taimia. Jos meillä on hengellinen ilta, puolikuun maissa on vasta aamu.
TeemaLähi-idän kristityistä puhuttaessa tulee melko nopeasti esiin myös vaino. Islamilaisista yhteiskunnista ja lujista sukusiteistä juontava ilmiö tuli näkyväksi Suomessakin äskettäin, kun to...
TeemaTuleva maailmanlaajuinen verkosto tähtää uskon ja lähetysvastuun kasvuun.
TeemaUskoon tulleiden ja potentiaalisten johtajien omankieliset tilaisuudet vastaavat kristillisen arabiyhteisön tarpeisiin Suomessa.
TeemaMiten voisin muistaa maailman tarpeita mutta saada omanikin kuuluviin?
TeemaRukous merkitsee musiikkievankelistana toimivalle Jipulle elämän kantavaa voimaa. Tänä syksynä hän on saanut kokea niin pieniä kuin suuriakin ihmeitä.
TeemaMitkä ovat kolme tärkeintä esirukousvastaustasi? Neljä henkilöä vastaa.

Petri Viinikkala


1. Aikuisuuden kynnyksellä koetin elää hyvää elämää ja kelvata Juma...
TeemaHerra, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan. Uskallettua on viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa. Täytä siis minun ikävöimiseni ja osoita minulle tie.
TeemaKristuspäivä tuo tuhannet kristityt yhteen rukoilemaan.
TeemaMalmin Saalem -seurakuntaan kuuluvat Anneli ja Jorma Lahikainen ovat saaneet tehtäväkseen sytyttää rukoustulta ympäri Suomen.
UutisetKun kodissa on rakkauden ilmanala, homma toimii, Miko Puustelli sanoo.
TeemaLapsen menetys jättää ilmaan paljon kysymyksiä. Katkeruuden tilaan ei kuitenkaan pidä jäädä, Esko Mäkelä sanoo.
TeemaTerapeutti pystyy auttamaan, jos hän kykenee kokemaan saman särkymisen kuin asiakkaansakin.
TeemaOma muuttunut isä oli Rainer Frimanille tärkeä esikuva.
TeemaEsimerkkinä oleminen on nigerialaistaustaisen Samuel Okunoyen mielestä isyyden kulmakivi.
TeemaVasta kun seurakunta tajuaa rikkinäisyytensä, siitä voi tulla parantava yhteisö.
TeemaNoora Nätkin ei luule enää, että kaikkien tunteiden täytyy johtaa toimintaan.
TeemaHomoseksuaalisuuden syntyyn vaikuttavat monet tekijät.
TeemaLähtö ei tullut yllättäen. Silti sen jättämä kaipaus ja ikävä täyttävät sielun kuin sumea usva.
TeemaSururyhmässä on mahdollisuus tulla nähdyksi ja kuulluksi moninkertaisesti.
TeemaYhteistyössä ryhmien käynnistämiseen löytyivät myös riittävät resurssit.
TeemaOman lapsen kuolema on valtavan suuri menetys, jolla on kokonaisvaltaisia ja pitkäaikaisia vaikutuksia.
TeemaOnko evankeliointi koko seurakunnan tehtävä? Kenelle se oikein kuuluu? Miksi niin harvat innostuvat nykyisin evankelioimisesta? Ja mitä se oikeastaan käytännössä on?

...
TeemaMitä seurakunnan tulee ymmärtää maallistuneen nykyihmisen elämästä, jos haluaa tehdä Jeesusta hänelle tunnetuksi ja välittää hänestä aidosti?


– Kun teemme tämän...
TeemaEvankelioimisen suuria innovaatioita helluntailiikkeessä olivat 1900-luvun alkupuolella telttakokoukset ja kitarakuorot. Evankelioiva Hyvä Sanoma -lehti perustettiin sota-aikana. Pai...
TeemaEvankeliumi tavoittaa näinä päivinä yli miljoona maamme asukasta.
TeemaPunainen väri on vähentynyt tavoittavan työn tilannekartoituksessa. Suomen ainoa palkattu HS- yhteysevankelista löytyy Lapista.
TeemaHellevi Pasanen murehtii turhautuneiden seurakuntalaisten puolesta ja innostaa heitä viemään ilosanomaa toisille.
TeemaJumalan navigaattori ohjaa pyöräilijää tarkasti aivan oikeiden henkilöiden luo.
TeemaTuomo Rauma rohkaistui rukoilemaan sairaiden puolesta.
TeemaPirkko Eemola ymmärtää nyt, mitä Jumalan valmistamat teot tarkoittavat.
TeemaBilly Grahamin puheet suunniteltiin tarkkaan etukäteen. Avausiltaan sisältyi elokuvamainen kohtaus, jossa yksinäinen nainen veti väkijoukon liikkeelle.
TeemaKatolinen aktiivi kirjoitti avoimen kirjeen Suomen helluntailaisille, ja RV pyysi siihen vastineen. Yhteisöjen suhteissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää.
UutisetLähestyn teitä, rakkaat Suomen helluntailaiset, ennen kaikkea kristittynä, joka tunnustaa samaa Apostoliseen uskontunnustukseen kirjattua uskoa, jota tekin tunnustatte.
Toiseksi lähe...
UutisetKatolinen teologi Emil Anton on lähestynyt avoimella kirjeellään Suomen helluntailiikettä reformaation merkkivuoden tiimoilta. Kirjoituksellaan hän halusi herättää keskustelua, vähentää enn...
Teema”Yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä globaalin kristillisyyden ilmiöistä.” Näin suurin sanoin on luonnehdittu helluntailaisten ja roomalaiskatolisen kirkon vuonna 1972 aloittamaa k...
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja