Sukupuolenkorjaustaan katuvat nuoret kriittisiä:

Meitä pidetään koekaniineina

Viime vuonna sukupuolidysforia-selvitys aloitettiin Ruotsissa jo 500 alaikäiselle, kun vuonna 2003 selvityksiä oli vain kymmenkunta. Nyt esiin astuvat myös sukupuolenkorjaustaan katuvat henkilöt. Ruotsin television ohjelmassa esiintynyt ”Mika”   sanoo, että varsinkin tyttöjä käytetään koekaniineina.

 

 

Asiantuntijatkin huolissaan

Sukupuolenkorjausten lisääntyminen huolestuttaa asiantuntijoita. Maaliskuussa seitsemän lääketieteen ammattilaista, jotka työskentelevät Göteborgin yliopistossa ja Sahlgrenin yliopistosairaalassa, julkaisi voimakkaan mielipidekirjoituksen Svenska Dagbladet -lehdessä. Sukupuolen vaihtamiseen tähtäävien hoitojen yleistyminen askarruttaa laajalti niin lääketieteen kannalta kuin eettisestä näkökulmasta asiaa tarkastelevia alan ihmisiä.

 

”Satoja lapsia altistetaan Ruotsissa vuosittain niin sanotuille hormonihoidoille ja sen jälkeiselle sukuelinten silpomiselle ilman, että toimenpiteille olisi olemassa mitään tieteellistä tai kokemukseen nojaavaa perustetta”, lääkärit kirjoittavat. Ei ole epätavallista, että toimenpiteet tehdään vastoin alaikäisen vanhempien tahtoa.

 

Allekirjoittajien mukaan on käsittämätöntä, että ”hoidot” saavat jatkua ilman eettisesti hyväksyttyä ja valvottua pitkäaikaistutkimusta, kun diagnoosit vielä määritellään pikaisesti ja hoitoja annetaan lääkeaineilla, joille sukupuolidysforia ei ole edes hyväksytty käyttötarkoitus.

 

He ihmettelevät, miksi rahoitusta tutkimuksen tekoon ei myönnetä. ”Miksi tämä kysymys on sekoitettu HBTQ-liikkeen ajamiin tärkeisiin oikeuskysymyksiin? Teini-iässä äkillisesti puhkeava sukupuolidysforia ei liity mitenkään aikuisten oikeuteen elää niin kuin tahtovat.”

 

Lääketieteen ammattilaiset ihmettelevät, mikä ajaa tätä räjähdysmäistä kehitystä ja kuka vastustaa maltillista, objektiivista tutkimusta.

 

 

Hoidot pysyviä ja peruuttamattomia

Tutkivasta journalismistaan tunnettu Ruotsin television SVT:n ohjelma Uppdrag granskning kiinnitti 3.4.2019 huomiota tieteellisen tutkimuksen puutteeseen, joka käy ilmi myös hoitoalan omista dokumenteista. Sukupuolenkorjauksia tehdään ilman laatutakuita tai kunnon seurantaa.

 

Henkilön, joka haluaa vaihtaa sukupuolensa naispuolisesta mieheksi, on käytettävä hormonilääkitystä koko elämänsä. Fyysiset muutokset, jotka saadaan aikaan testosteronihoidoilla, ovat pysyviä ja peruuttamattomia. Hoitoa on seurattava säännöllisten verikokeiden avulla.

 

– Kyse on siis erittäin vakavasta hoidosta, norjalaisessa Rikshospitalet-sairaalassa Oslossa työskentelevä lääkäri Anna Waehre toteaa.

 

Myös Norjassa sekä Isossa-Britanniassa lasten ja nuorten sukupuolisen epävarmuuden myötä yhä useammat ovat pyrkineet sukupuolenkorjaukseen. Puhutaan sukupuolidysforiasta, eli lapsi kokee kuuluvansa toiseen sukupuoleen kuin miltä hänen biologiset ominaisuutensa näyttävät (dysforia = epämiellyttävä olo, huonovointisuus).

 

Uusi kasvava ryhmä sukupuolenkorjaushoitoon pyrkiviä ovat tytöt. Näillä 14–17-vuotiailla potilailla on paljon yhdistäviä tekijöitä. Yli puolella teinitytöistä on muita psykiatrisia diagnooseja. On anoreksiaa, autismia ja itsensä vahingoittamista sekä muita traumoja, kerrotaan tv-dokumentissa.

 

Uppdrag granskningin haastattelema ylilääkäri Per-Anders Rydelius Karoliinisesta yliopistosairaalasta Tukholmasta ei myönnä, että hoito olisi koeluontoista, onhan siellä hoidettu jo 650 potilasta.

 

– Noudatamme koeteltua tutkimusmenetelmää. Totta kai tutkimusmenetelmiä pitää kehittää eri tavoin, mutta suurin osa niistä, jotka tutkitaan ja hoidetaan, ovat tyytyväisiä, Rydelius puolustaa.

 

 

Katuvien ääni

Nyt esiin astuvat sukupuoltaan vaihtaneet, jotka myöhemmin ovat katuneet päätöstään. Tällaista ryhmää ei ole aiemmin tunnustettu edes olevan olemassa. Sosiaalisen median kautta ryhmä katujia, joiden ongelmat eivät ole toimenpiteistä parantuneet, ovat löytäneet toisensa ja tulleet kaapista.

 

 

Ruotsalaisessa ohjelmassa esiintyvä joensuulainen ”Sametti” kertoo katuvansa sukupuolenkorjaustaan. Testosteronihoidoilla hänen äänensä madaltui, kasvonpiirteet muuttuivat ja kirurgisilla toimenpiteillä naisellisuus leikattiin pois. Mutta hän ei saanut apua perusongelmiinsa, joiden takia hän lähti hoitoihin.

 

– Nämä ovat peruuttamattomia toimenpiteitä. Tämän kanssa on elettävä loppuelämä,  Sametti kertoo.

 

Hän on saanut takaisin identiteettinsä naisena. Hän kertoo, että diagnoosin tehnyt klinikka on myöntänyt tehneensä virheen. Se on hänen mielestään iso asia. Ja hyvä alku loppuelämälle.

 

 

Ongelmien syy ei ole sukupuoli

Ruotsalaisen kristillisen Dagenlehden pääkirjoitustoimittaja Elisabeth Sandlund on kirjoittanut aiheesta jo ennen kuvattujen tapausten julkituloa.

 

”Vuodet kymmenen ja kahdenkymmenen ikävuoden välissä ovat jakso, jolloin jokainen ihminen etsii identiteettiään. Kysymykset siitä, kuka olen, mikä minusta tulee ja millaiseksi elämäni muodostuu, ovat polttavia. Näitä asioita pitää käydä perusteellisesti läpi viisaiden aikuisten kanssa. Mielialan ja tunteiden ailahtelu kuuluu puberteettiin, joka näyttää siirtyvän yhä aikaisemmaksi. Tiedämme, että lasten ja nuorten psyykkinen pahoinvointi on laajempaa kuin koskaan. Pahin karhunpalvelus tälle tukevaa maata alleen etsivälle sukupolvelle on uskotella, että sukupuoli olisi ongelmien syy ja että se voitaisiin ratkaista nopealla juridisella kynänvedolla ja kirurgisilla toimenpiteillä.”

 

Kristillisen Clapman-instituutin johtaja Per Ewert vaatii ohjelman nähtyään Ruotsissa valmisteilla olevan sukupuolenkorjausta koskevan lain takaisin vetämistä. Lakiehdotuksen mukaan sukupuolenvaihto olisi mahdollista jo 15-vuotiaana.

 

Tv-dokumentissa esiintyvä ”Mika”, joka ei asian arkaluontoisuuden takia uskalla näyttää kasvojaan, on vihainen. Hän ei ymmärrä, miksi sukupuolenkorjauksia tehdään hänenlaisilleen henkilöille, jotka kuuluvat tähän uuteen ryhmään. Hän katuu korjaushoitoja.

 

– Etenkin sukupolveni nuoret tytöt, jotka ovat vain vähän erilaisia eivätkä sovi tyypilliseen tytön tai naisen rooliin, ovat osa tätä suurta kokeilua. Olemme koekaniineja. Tämän takana ei ole tarpeeksi tutkimusta. Millä lääketieteen alalla leikitään ihmisten elämällä näin? hän kysyy.

 

 

Kaj Aalto
19/2019

UutisetMyötäeläminen arjen keskellä on äitienpäiväruusuja tärkeämpää, toteaa Tarja Honkanen.
PääkirjoitusOlemme päässeet pitkälle, koska meillä on ollut yhteinen suunta ja visio. Emme ole pelänneet johtajuutta, vaikka kaihdammekin ajatusta yhdestä suuresta johtajasta. Tänä päivänä tarvitsemme...
UutisetMielikuva helluntailaisista keskusta-oikeistolaisina sai vahvistusta kyselyssä.
UutisetMuun muassa Ristin Voittoa kustantavan mediayhtiö Aikamedian yhtiökokouksessa viime lauantaina Helsingissä vahvistettiin viime vuodelle 294 000 euron tappio. Alavireisyys oli jatkoa vuodelle...
UutisetJeesus-marsseja ja yhteiskristillisiä vapputapahtumia järjestettiin tänä vuonna ainakin seitsemällä paikkakunnalla. Helsingissä marssijoita oli 2 200-3 000. Marssin jälkeen Tuomiokirkossa järjestetys...
KolumniIsraelissa käytiin huhtikuun alussa erittäin tiukka vaalitaisto. Voittajaksi selviytyi jälleen Benjamin Netanjahun Likud-puolue, joka todennäköisesti muodostaa ennen kesää oikeiston ja uskon...
Raamatun äärelläJokainen kristitty joutuu ottamaan kantaa Raamattuun ja sen ilmoitukseen.
MuutElina Botha tukee perheitä hedelmällisyyden ja vauva-arjen kysymyksissä. Hän kehottaa keskusteluyhteyden vaalimiseen myös seksuaalista myllerrystä elävien nuorten kanssa.
PakinaErään hyväntekeväisyysjärjestön feissari pysäytti minut Helsingin Kalliossa ja aloitti keskustelun naisten oikeuksista. Kyseisen järjestön taktiikka on keskustelun aikana alkaa muina miehin...
ArtikkelitHyvinvointiuskovaisten määrä on viime vuosina kasvanut. Uushenkisyys on joukko erilaisia henkisyyden muotoja, joiden tavoite on usein parantaa terveyttä eri tavoin. Uushenkisyys etsii vastauk...
PikavisiittiTimo Koiviston mielestä seurakunnalla ja saarnalla tulee olla kristillistä vastinetta nykyajassa vaikuttaviin asioihin.
MielipideIlmastonmuutos on nyt joka puolella tapetilla. Koululaiset ovat järjestäneet ilmastolakkoja, ja vaalien alla näimme, miten ilmastonmuutos oli yksi vaalien kärkiteemoista. Myös seurakunnissa o...
MuutLapsille tehdyt sukupuolenvaihdot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Ruotsissa.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan