Markku Luoma: Päätös odotusten mukainen

Päivi Räsäsen tiedotustilaisuudessa Eduskunnan Pikkuparlamentissa oli tungosta. Räsänen piti oikeuden päätöstä merkittävänä kaikille. (Matti Korhonen)
Päivi Räsäsen tiedotustilaisuudessa Eduskunnan Pikkuparlamentissa oli tungosta. Räsänen piti oikeuden päätöstä merkittävänä kaikille. (Matti Korhonen)

Petri Mäkilä 

Helsingin käräjäoikeus antoi ratkaisun kansanedustaja Päivi Räsäsen puheista ja kirjoituksista eilen 30. maaliskuuta. Valtionsyyttäjä oli vaatinut hänelle sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. 

Tiedotustilaisuudessaan heti oikeuden päätöksen jälkeen selvästi helpottunut Räsänen totesi pitävänsä tärkeänä, että oikeus tunnusti näin sanan- ja uskonnonvapauden merkityksen. Samalla hän toivoi myös, että muiden ei tarvitsisi tämän takia käydä oikeutta ja piti päätöstä merkittävänä kaikille. 

– Oikeuden päätös ei koske vain kristittyjä vaan kaikkien vapautta ilmaista omaa vakaumustaan, Räsänen totesi. 

Suomen Helluntaikirkon lakityöryhmän jäsen, varatuomari Markku Luoma kommentoi päätöstä tuoreeltaan. 

– Vapauttava päätös oli odotusten mukainen. Olen katsonut prosessin alusta alkaen, että Räsäsen lausumat eivät ole toteuttaneet rikoslain määrittelemiä kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikoksen tunnusmerkkejä. 

Lopullista sanaa ei asiasta ole kuitenkaan sanottu. 

– On mahdollista, että syyttäjä hakee muutosta hovioikeudelta ja edelleen korkeimmalta oikeudelta. Suoranaista ennakkotapausmerkitystä on vasta korkeimman oikeuden päätöksellä. 

Luoman mukaan päätös osoittaa, että Raamatun sanomaa voidaan julistaa ongelmattomasti maassamme. 

– Mielestäni edelleenkään ei ole mitään syytä tehdä sitä loukkaavalla tai epäasiallisella tavalla. 

Tiedotustilaisuudessa Päivi Räsänen kantoi huolta lähes kolme vuotta jatkuneen prosessin vaikutuksesta sananvapauden kaventumiseen ja kristittyjen itsesensuuriin. 

Mitä tapahtuu jatkossa? Valtionsyyttäjä totesi suurella todennäköisyydellä hakevansa jatkokäsittelylupaa hovioikeudelta. Räsänen toivoi syyttäjän tyytyvän käräjäoikeuden päätökseen. 

– Olen valmis puolustamaan näkemyksiäni, vaikka Euroopan unionin ihmisoikeustuomioistuimessa, jos sille on tarvetta.

 
40/201

Globaali helluntaiteologia esillä Åbo Akademissa – Keskustelu nostaa hitaasti päätään suomalaisessa yliopistomaailmassa
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa