Levyarviot: Retroinstrumentaalia ja poppilattaria

Leo Kunnas

Matkalla

Aikamedia 2020

 

Musiikin monitoimimies Leo ”Leka” Kunnas on marssittanut joukon eturivin muusikoita studioon. Tuloksena on hieno instrumentaalilevy. Leka tunnetaan muusikkona kitaran varressa sekä tuotteliaana sovittajana ja äänittäjänä. Takana on yli 200 äänitettä, joissa Lekan jälki näkyy.

 

Matkalla-äänitteeltä löytyy kymmenen biisiä. Levy on ehjä ja hieno kokonaisuus tuttuja retroajan lauluja, joiden mukaan lähtee laulamaan ihan huomaamattaan. Sovitukset ovat maltillisia, ja soitto kulkee tyylikkään tanakasti eteenpäin. Liikkeellä ollaan nyt aidoin soittimin, ja se tuo lämpöä koko levyyn.

 

Kaikki levyn kappaleet ovat vähän erinäköisiä sovituksineen ja tyyleineen. Vanha tuttu, alun perin hyvin hidastempoinen laulu Vapaana on synnistä ja maasta on saanut iloisen ja vauhdikkaan ilmeen.  Nyt siitä on saatu kuulumaan se vapaus ja ilo, mitä kokee, kun on vapaa. Upea vastakohtaisuus soi riemullisesti biisissä On niin autuasta käydä ja sitten taas niin levollisesti laulussa Jeesus, kuule rukoukset.

 

Jokainen muusikko ansaitsisi erityismaininnan. Tällä kertaa mainittakoon Lekan kitarasoolot, Joonatan Raution saksofonisoolot ja stemmakuljetukset sekä Jyrki Tommisen huuliharppuilottelu.

 

Levyllä soittavat Joonatan Rautio, Seppo J. JärvinenTimo Luoto, Seppo Uosukainen, Arto Lappalainen, Jyrki Tomminen ja Heikki Korhonen. Musiikin johtamisesta ja sovituksista on vastannut Leo Kunnas.

 

 

Markku Sandberg

NotBadBand

Kultakauris

Kulta2020

 

Turkulaisbändin toinen pitkäsoitto on mielenkiintoinen uutuus. Jo ensitahdit antavat lupauksen laadukkaasta äänitteestä. Niissä kuuluu musikaalinen varmuus ja bändin pitkäaikainen yhteissoitto.

Äänitteen tuottajan Jari Levyn sovitukset ovat tasapainoisia ja herkullisia. Toki joissakin biiseissä häiritsee metronomimainen kliinisyys, joka hieman kahlitsee laulajan tulkintaa.

 

On hienoa kuulla uusia lauluja. Sanoitukset ja melodiat ovat yhtyeen laulajan Jari Mäkisen käsialaa. Musiikin tyylit vaihtelevat popista ja lattareista balladeihin.

 

Teksteissä näkyy ihmisen arjen kirjo kipuineen ja riemuineen, ja ne toimivat vertaistukena. Tekstit ovat koskettavia, siunaavia ja turvaavat Jumalaan.

Erilaisella tavalla oivaltava ajatus löytyy esimerkiksi kappaleesta Ulkopuolella leirin. Siinä kuvattu kokemus voi syntyä myös seurakunnassa: ”Soitto kuuluu, laulu raikuu, uskovaisten karkelointi. Mielessäin vain ahdistukset, yksinäisyys, pettymykset. Olen jäänyt ulkopuolelle leirin, ulkopuolelle viluissain, ulkopuolelle leirin…”

 

Äänite on ehjä kokonaisuus, ja hyvän äänitteen lailla se antaa uudestaan kuunneltuna uusia ulottuvuuksia niin tekstiin kuin musiikkiinkin.

 

Levyllä soittavat Jari Mäkisen (laulu ja taustalaulu) lisäksi Jouko ”Jokke” Ketola (rummut, laulu, taustalaulu) Juhani Laulajainen (koskettimet, taustalaulu) Aki Takkinen (basso) ja Timo Talvio (sähkökitara).

Levyllä vierailevat Jari Levy (koskettimet, taustalaulu), Juha Ketola (trumpetti), Seppo Eirola (sello) ja Anne Eirola (huilu).

 

 

Markku Sandberg
40/201

Toiminnan vilkastumisen myötä yrittäjien maksamat lähetyskannatukset ovat jopa nousussa – Inflaation myötä lähetystyö on kallistunut
Opinnäytetyössä tutkittiin, kenen ääni kuuluu kristillisissä lehdissä
Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa