Lapsityön ydin menee viihdyttämistä syvemmälle

Kyyhky-koulutus kehitettiin alun perin Kiinassa kotiseurakuntien pyhäkoulunopettajien tarpeisiin, ja lähetystyöntekijä Pirkko Kauhanen toi menetelmän Suomeen. Sen lähtökohtana ovat Jeesuksen sanat "sallikaa lasten tulla minun tyköni".
Kyyhky-koulutus kehitettiin alun perin Kiinassa kotiseurakuntien pyhäkoulunopettajien tarpeisiin, ja lähetystyöntekijä Pirkko Kauhanen toi menetelmän Suomeen. Sen lähtökohtana ovat Jeesuksen sanat "sallikaa lasten tulla minun tyköni".
Kun pastori Heimo Enbuska seurasi vaimonsa kanssa lastenlastensa kristillisen kerhon kevätjuhlaa, hän tuli yhtäkkiä ajatelleeksi, että jälkikasvu on etuoikeutetussa asemassa.

– Havahduimme siihen, kuinka arvokasta on, että lapset saavat kuulla evankeliumin niin varhain. Ennen vanhaan Jeesus ja Raamattu tulivat kaikille tutuiksi koulussa, mutta nyt elämme moniarvoisessa yhteiskunnassa. Vastuuta lasten hengellisestä kasvatuksesta ei voi enää lykätä kouluille ja päiväkodeille.

Havahtuminen johti siihen, että Kuopion helluntaiseurakunta järjesti 3. syyskuuta lapsityön konferenssin, joka kokosi paikalle yli 100 osallistujaa. Pääpuhujana kuultiin lähetystyöntekijä Pirkko Kauhasta, jonka kehittämän Kyyhky-koulutuksen materiaali tuli päivän aikana kuulijoille tutuksi. Aiheesta opettivat myös Minna Zirkelbach, Päivi Asikainen ja Ari Kauhanen.

Vaikka Kyyhky-materiaali on alun perin suunniteltu pyhäkoulunopettajien tarpeisiin, konferenssi suunnattiin kaikille, joilla on lapsia vaikutuspiirissään.

Lapsen tarpeet etusijalla

Lapsityönkonferenssin keskiössä oli lasten hengellisten tarpeiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen. Opettajat korostivat, ettei pyhäkoulu saisi olla ensisijaisesti lastenhoitopaikka.

– Ei riitä, että viihdytämme lapsia, vaan heidät pitää nähdä osana seurakuntaa. On surullista, jos järjestämme heille ohjelmaa vain siksi, että vanhemmat saisivat olla rauhassa kokouksissa, Enbuska tuumaa.

Lapsia ei myöskään tulisi nähdä oikeaan suuntaan ohjailtavana massana vaan yksilöinä, joilla on oikeus kuulla opetusta.

– Uskalla johdattaa lapsi henkilökohtaiseen Jeesuksen tuntemiseen. Älä ainoastaan opeta kristillisiä tapoja ja arvoja, vaan osoita, että Jeesus on lapsenkin Vapahtaja, Enbuska kiteyttää päivän annin.

Uutta intoa ilmassa

Konferenssin kaukaisimmat osallistujat tulivat Lapista Pellon helluntaiseurakunnasta. Kolmen henkilön edustus on paljon pienelle seurakunnalle, jolla ei ole palkattua henkilöstöä ja lapsiakin keskuudessaan toistaiseksi vain kolme kappaletta.

– Toiveena oli, että saamme tapahtumasta uutta innostusta, ja niin siinä kävikin, lapsityöstä vastaava Maarit Kinsendi arvioi.

Kinsendi on luotsannut neljän vuoden ajan kerhoa, joka kokoontuu seurakunnan tiloissa keskiviikkoisin. Sisältö on pyhäkoulutyyppinen raamatunopetuksineen ja askarteluineen.

Kinsendin mielestä on tärkeää, että lapsille järjestetään omaa opetusta, vaikka heitä olisi vähän. Kun lapset ovat kutsuneet kavereitaan mukaan kerhoon, kävijöitä on ollut keskimäärin kuudesta kymmeneen.

– Ideat ovat välillä olleet vähissä, ja joskus olen pitänyt kerhoa yksinkin. Jo keväällä kuitenkin mukaan tuli pari uutta vetäjää. Nyt meillä on uusia musiikkitaitoisia ihmisiä, ja olemme ajatelleet, että kerho voisi olla kerran kuukaudessa musiikkipainotteinen. Suunnitelmat ovat alkaneet hahmottua, mutta vielä on kuitenkin kehiteltävää.


Säde Loponen


37/2016

UutisetMilla Johanssonia viehättää luonnossa erityisesti se, että siellä saa tuntea itsensä pieneksi ja Jumalalla on siellä tilaa puhua.
PääkirjoitusKansainvälisessä vertailussa Suomi on ollut yksi menestyneimmistä maista sekä olympialaisissa että lähetystyössä. Olympiamitaleja on reilun sadan vuoden aikana tullut satoja. Urheilusankareidemme nime...
Miten onKristinuskoon tutustuttava Alfa-kurssi sai viime vuonna Britanniassa ennätysmäisen suosion, kertoo kristillinen Premiermediajärjestö sivuillaan. Isossa-Britanniassa noin 9 000 kirkossa järjestettiin v...
UutisetLapsityökonferenssissa muistutettiin, ettei pyhäkoulu ole ensisijaisesti hoitopaikka.
UutisetTarina jatkuu tänä syksynä.
UutisetKristillinen radiokanava Dei on käynnistänyt lähetykset Kokkolassa taajuudella 91,8 Mhz. Kaupungissa kuullaan sekä kanavan valtakunnallista ohjelmaa että paikallisesti Pohjanmaalla tuotettuja lähetyks...
UutisetJoensuussa Pohjois-Karjalan museo Hilmassa avattiin viime perjantaina näyttely Exlibriksiä suomalaisille. Esillä on 152 kirjanomistajamerkkiä, jotka kaikki ovat taiteilija Mauri Päivisen käsialaa.
...
UutisetRadiojumalanpalveluksen ensimmäisestä lähetyksestä tuli tällä viikolla kuluneeksi 90 vuotta. Ensimmäinen jumalanpalvelus radioitiin Tampereen Tuomiokirkossa 12.9.1926 vain kolmen päivän kuluttua Yleis...
UutisetNoin 200 pakistanilaislasta saa laadukasta opetusta kristillisessä koulussa suomalaistukijoiden ansiosta.
Uutiset"Kuuntele hieman lisää", pastori-terapeutti Petri Välimäki ohjeisti sielunhoitajia.
UutisetKirjailija John Swinton sai elokuun lopussa Michael Ramsey -palkinnon teoksestaan Dementia – Kun Jumala ei unohda (Aikamedia 2013).

Raatiin kuulunut anglikaanikirkon arkkipiispa Justin We...
UutisetHelsinkiin ollaan esittämässä muistolaattoja natsi-Saksalle luovutetuille juutalaispakolaisille, kertoi Yle Uutiset 7. syyskuuta. Suomi luovutti natsi-Saksalle toisen maailmansodan aikana 1940-luvun a...
UutisetViime kuukausina kahdessa pohjoismaassa on erottu ahkerasti valtionkirkosta. Tanskan kirkko menetti 10 000 jäsentä huhti–kesäkuussa 2016. Jäsenmääräpudotus oli kirkolle suurin sitten vuoden 2007, uuti...
UutisetNimettömänä pysyttelevä uzbekistanilainen kirkonjohtaja pelkää kristittyjen vainojen pahenevan maassaan presidentin vaihduttua, uutisoi World Watch Monitor.

Maata 27 vuotta eli neuvostoajoista...
UutisetKolmekymppiset kalifornialaispastorit Brady Collins ja Jason Powell nostavat The Christian Postissa esiin väärinymmärryksen, jonka mukaan nuori aikuinen sukupolvi ei ole kiinnostunut siitä ja si...
MielipideIhmisiltä kysytään usein, että mitä sinulle kuuluu. Siihen vastataan helposti fraasilla, että hyvää kuuluu.

Minä en pidä fraaseista. Joskus kysyn tällaiselta kysyjältä, että haluatko todella ku...
MielipideTuomas Harrin (RV 34) ajankohtainen varoitus animistisesta maailmankuvasta antoi aiheen etsiä animismin vaaraa myös kristillisyyden piiristä.

Animisti voi uskoa, että esineellä on henki. Animis...
MielipideYlistyksestä keskustellessa on hyvä huomioida muutamia seikkoja. Hengellisiä puheita on monenlaisia, eri tarkoitukseen sopivia. On esimerkiksi evankelioivia, opettavia, sielunhoidollisia ja rohkaisevi...
MielipideLuettuani toimittaja Ruut Ahosen ajankohtaisen Israel-suhdetta koskevan kolumnin (RV 35), mietin, mikä olisi ulospääsy hänen esittämistään ongelmista. Olen itsekin tunnistanut tuon saman ärsyyntyneisy...
Kolumni”Miltä tuntuu olla pastorin vaimo?” kyselivät amerikkalaiset, kun olin viimeksi Yhdysvalloissa lomilla. Jospa he vain olisivat osanneet lukea suomalaisen naisen kehonkieltä.

Niinpä niin, miltä...
MuutHaluaisin, että alakouluikäiset lapsemme saisivat tuntumaa karismaattiseen hengellisyyteen, ja olen miettinyt, että olisiko hyvä rukoilla kielillä heidän kuultensa, kun luonteva tilanne tulee. Tähän a...
MuutJos joskus tulen uskoon, pidän sen omana tietonani, ehdoton nuori nainen päätti aikoinaan. Toisin kuitenkin kävi.
ArtikkelitSyyriassa ja Irakissa edelleen laajoja alueita hallussaan pitävä Isis poikkeaa normaaleista valtioista monella tavalla. Sen johtajat katsovat toteuttavansa alkuperäistä islamia, palanneensa tosi uskoo...
PakinaOlo on vähän kuin helluntaiepistolasta: kuulen ympärilläni puhuttavan innokkaasti vaikka mitä kieliä. On harmaa, lokakuinen päivä, ja bussillinen turvapaikanhakijoita Tornion raja-asemalta on saapunut...
MuutToimittaja Ruben Stillerin mukaan rasistinen puhe on Suomessa normalisoitunut (seurakuntalainen.fi 6.9.).

– Joillakin ihmisillä on sananvapaudesta sellainen käsitys, että mitä enemmän solvaa vä...
MuutHyvä johtaminen on avainasemassa, kun rakennetaan yhteisön tulevaisuutta, keski-ikään ehtinyt lauman paimen ja helluntaivaikuttaja sanoo.
PikavisiittiAnneli Karras on eläkkeellä oleva helsinkiläinen seurakunta-aktiivi, joka teki pitkän työuran Fidan humanitaarisen avun päällikkönä. Vapaa-ajalla hän on toiminut muun muassa Hyvä Sanoma ry:n vam...
MuutJumalanpalveluksen tarkoituksena on kohdata pyhä Jumala. Kohtaaminen muuttaa aina jotakin meissä.
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja
Tutkimus: Kutsumustyössä myös haittoja