Lapsissa romaniyhteisöjen tulevaisuus

Kumppanikoulun matematiikantunneilla hyödynnetään monipuolisia ja elämyksellisiä menetelmiä.
Kumppanikoulun matematiikantunneilla hyödynnetään monipuolisia ja elämyksellisiä menetelmiä.

Aarne ja Pirjo-Riitta Törmäsen lähetyspolulla on ollut monenlaisia askeleita. He osallistuivat lyhytaikaisiin lähetysaktioihin 1990-luvulla, kävivät Iso Kirja -opiston lähetyslinjan vuonna 2000, ja vihdoin vuonna 2015 ovet avautuivat Unkariin romanityöhön. Pariskunnan asemapaikka on 20 000 asukkaan Békésin kaupunki maan kaakkoisosassa. Heidän tehtävänään on kehittää Fidan kumppanina toimivan Unkarin Romanilähetyksen pitämää koulua sekä paikallisten romaniseurakuntien lapsityötä. Aarne on taustaltaan erityisopettaja ja Pirjo-Riitta lastentarhanopettaja.

 

Békésissä sijaitsevan koulun oppilaista lähes kaikki ovat romaneja. Koulu siirtyi valtiolta Romanilähetykselle viisi vuotta sitten. Oppilaitos saa toimintaansa Unkarin valtion ja EU:n tukea.

 

Törmästen ja paikallisten opettajien tavoitteena on muovata koulua ja esiopetusta entistä oppilaslähtöisemmäksi. Romanitaustaisilla oppilailla on erityistarpeita ja heidän koulunkäyntinsä tiellä monia esteitä: oppimisen intoa ja sen tuloksia nakertavat perheiden köyhyys ja sosiaaliset ongelmat, vanhempien tuen puute ja ympäristön kielteiset asenteet.

 

– Minulle merkitsee paljon, että saan olla välittämässä rakkautta lapsille, jotka eivät sitä välttämättä kotona saa. Kun heitä rohkaisee ja kannustaa, näkee, miten se vaikuttaa jonkun oppilaan tekemiseen ja olemiseen, Pirjo-Riitta Törmänen kertoo.

 

 

Lapset toivon välittäjinä

Koulutyön lisäksi Törmästen tehtäviin kuluu romaniseurakuntien lapsityö. Lapsityölle on akuutti tarve. Lasten asema köyhissä, ongelmien kanssa kamppailevissa romaniperheissä on vaikea. Lapset tulevatkin innolla seurakuntien järjestämiin tilaisuuksiin.

 

Törmäset muistuttavat, että lapsityöhön panostamalla voidaan vaikuttaa romaniyhteisöjen tulevaisuuteen. Lasten kautta tavoitetaan myös perheitä.

 

– Lapset voivat olla toivon välittäjiä koko perheeseen Tämä on todella iso asia; sen kuvailemiseen ei ole oikein sanojakaan, Pirjo-Riitta kuvaa liikuttuneena.

 

Myös suomalaiset aktioryhmät antavat oman panoksensa työhön. Aktioryhmät palvelevat esimerkiksi lasten kesäleireillä.

 

 

Viime aikoina Békésin läänin hyvin alkaneen työn ylle on tullut pilviä. Puolet Törmästen lähetyskannatuksesta on tullut Unkarin Romanilähetykseltä, mutta nyt järjestö joutuu taloudellisista syistä lopettamaan suomalaisavioparin tukemisen. Pariskunta luottaa kuitenkin Jumalan johdatukseen ja uskoo kannatusasioiden selviävän.

 

– Olemme kiitollisia tähänastisesta. Luotamme siihen, että Jumala tuntee tämän asian, Aarne Törmänen kertoo.

 

 

”Seurakunnissa nähdään romanien hätä”

Itä-Euroopan romanityö on muutamassa vuodessa innostanut monia Suomen helluntaiseurakuntia mukaan, ja työtä tehdään eri tavoin useissa eri maissa. Fidan Euroopan aluejohtaja Riku Turunen arvelee, että Euroopan romanien liikehdintä ja mediassa käyty vilkas keskustelu ovat tuoneet romanit ihmisten tietoisuuteen.

 

– Seurakunnissa on herätty näkemään lähellä oleva hätä ja tarve. Ihmiset ovat olleet avoimia tukemaan romaneja heidän kotimaissaan, Turunen pohtii.

 

Aluejohtaja muistuttaa, että romanit ovat monissa Euroopan maissa saavuttamaton kansanryhmä. Samalla romanit ovat monin paikoin pahasti syrjäytyneitä ja diakonian tarpeessa.

 

– Euroopassa maamme helluntaiseurakuntien tekemä avustustyö kohdistuu pääosin juuri romaneihin. On erityisesti hienoa nähdä, että Suomen romanit ovat lähteneet tähän työhön innokkaasti mukaan.

 

 

Törmästen työyhteyttä Unkarin Romanilähetyksen kanssa Riku Turunen pitää esimerkkinä toiminnasta, jossa sosiaalinen ja hengellinen työ kulkevat tasapainoisesti rinnakkain.

 

 

Mikä

Unkarin Romanilähetys

» perustettu vuonna 1996, kuuluu Unkarin Helluntaikirkkoon

» toimialoja seurakuntaistutus, vankilatyö, nuorisotyö, koulutus, raamatunopetus sekä sosiaalinen avustustyö kuten vanhusten hoito ja ruoka- ja kotipalvelu

» saa toimintaansa Unkarin valtion ja EU:n tukea

» tavoittaa säännöllisesti noin 12 000 romania eri toimintamuodoilla

 

» työllistää noin tuhat henkilöä, joista merkittävä osa on romaneja

» perustanut 120 seurakuntaa tai kotisolua, joihin kuuluu yli 6 000 jäsentä

 

 

 

Lassi Mäkinen / Fida

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja