Lappeenrannan lumikirkko suosittu

Lumikirkon alttarilla palaa tuli aina kirkon aukioloaikana. Kuva: Wikipedia
Lumikirkon alttarilla palaa tuli aina kirkon aukioloaikana. Kuva: Wikipedia

Lappeenrannassa tänäkin talvena toteutettu lumikirkko on ollut turistien suosiossa.

 

– Vieraskirjassa on ollut 10–15 kansallisuutta, ja avajaisiin ei kirkkokansa ole yleensä mahtunut sisälle, idean isä ja puuhamies, eläkeellä oleva kirkkoherra Jukka Lehtinen kertoi Etelä-Saimaassa.

 

Ahtaus ei toisaalta ole kovin ennakoimatonta: lumikirkko on alaltaan noin 35 neliömetriä, mikä vastaa pienehköä yksiötä.

 

Lumikirkon rakentaa yleensä kymmenhenkinen talkooporukka, josta monet ovat olleet mukana kaikkina lumikirkkovuosina.

 

 

Tiivistä lunta

Lumikirkko on rakennettu muottitekniikalla. Tuoretta pakkaslunta kaadetaan vanerimuotteihin ja lumi poljetaan mahdollisimman tiiviiksi. Kun tuoreen lumen kiteet takertuvat toisiinsa, seinästä tulee tiivis ja vankka. Kirkon katto on tehty puusta käytännön syistä ja turvallisuus huomioiden.

 

Kirkko on ollut paikallinen erikoisuus, ja siellä pidetään viikoittain 2–3 parinkymmenen minuutin hartaushetkeä. Vihkipareja tai kastettavia kirkko ei ole vielä houkutellut, mutta yksi uurnasiunaus kappelissa on pidetty.

 

Lumikappeleita on rakennettu Suomessa aiemminkin, muun muassa Leville. Levillä järjestettiin muun muassa ulkomaisten pariskuntien vihkitilaisuuksia.

 

 

Vanhan kirkon paikalla

Lumikirkko sijaitsee Lappeenrannan keskustan vieressä olevassa historiallisessa Linnoituksessa. Sen paikalla sijaitsi vuoteen 1790 asti tulipalossa tuhoutunut vanha linnoituskirkko.

 

Kirkon seinien korkeus on kolmisen metriä ja paksuus 70–80 senttiä. Lumikirkko on jatkuvasti altistettuna muuttuville sääolosuhteille. Kun sää lämpenee, lumikirkon kausi päättyy. Kuluvina maalisviikkoina kirkko joudutaan turvallisuussyistä sulkemaan.

 

 

Anssi Tiittanen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja