Laitakaupungin lähetysasema sytyttää sydämiä

Maanantai-illan lähetysrukouskokous kokoaa lähettejä ja Aurinkorannikon Turistikirkon toimintaan osallistuvia suomalaisuskovia. Kuva: Heikki Salmela
Maanantai-illan lähetysrukouskokous kokoaa lähettejä ja Aurinkorannikon Turistikirkon toimintaan osallistuvia suomalaisuskovia. Kuva: Heikki Salmela
Espanjan Aurinkorannikolla, Malagaan menevän moottoritien kupeessa liikenteen kohina on tauoton. Moottoritien takana kohoavat rannikkovuoret; toisella puolella on pelto, jolla laiduntaa lehmiä ja hevosia.

Vajaa kilometri Fuengirolan taajama-alueen ulkopuolella sijaitsee valkoiseksi rapattu, jo parhaat päivänsä nähnyt rakennus, jonka päätyseinä tuo mieleen elokuvien katolisen lähetysaseman. Lähetysasemasta onkin kyse: ollaan Fidan ja Suomen helluntaiseurakuntien yhteydessä toimivan Manos Abiertas (Avoimet kädet) -lähetyskeskuksen pihalla.

Keskus on alueella toimivien suomalaislähettien tukikohta ja tarvikevarasto, mutta ei vain sitä. Keskuksen yhteydessä vastikään työskennelleen ruotsinsuomalaisen uskovan sanoin: ”Manos on innostava lähetyspaikka, jossa voi päivittäin kokea Jumalan puhuvan.”

Suomen helluntaiseurakunnilla on Espanjassa parikymmentä lähetystyöntekijää ja teltantekijälähettiä, ja heistä noin kolmanneksen toiminnassa keskuksella on merkittävä rooli. Fidan ja Pietarsaaren helluntaiseurakunnan työntekijät Marja ja Tauno Toukola luonnehtivat paikkaa ainutlaatuiseksi.

– Emme ole nähneet näin monipuolista lähetysasemaa millään muulla kentällä.

Aktiotyön tarpeisiin

Keskuksen pihapiiristä löytyy kirkkosalin lisäksi ruokala, aktiolaisten ja opiskelijoiden majoitustiloja, varastotiloja sekä kaksi perheasuntoa, joista moni Espanjan-lähetti on saanut väliaikaisen kodin. Tällä hetkellä asemalla asuu pysyvästi vain keskuksen palkkaama nigerialainen työntekijäpariskunta.

Manos perustettiin aikoinaan aktiotyön tarpeisiin. Etelä-Espanjassa työskentelevät Pertti ja  Leena Salmén käynnistivät 1990-luvulla Pohjois-Afrikan ja Euroopan väliä kulkevien muslimien evankelioimisen satamissa ja huoltoasemilla. Toiminnan laajennuttua Salménit tovereineen perustivat Manos Abiertas -yhdistyksen ja vuokrasivat nykyiset toimitilat vuonna 2001. Kappelina ja kyläkouluna aikoinaan toiminut rakennus sai uuden elämän.

Evankelioinnista toiminta laajeni marokkolaisten katulasten ja alueelle muuttaneiden afrikkalaisten humanitaariseksi auttamiseksi yhdessä paikallisten seurakuntien kanssa. Organisoitiinpa keskukselta yhteen aikaan jopa remonttiapua köyhille maahanmuuttajille.

Viikoittainen kirpputorimyynti paikallisella torilla on tuonut tuloja ja luo kontakteja niin kantaespanjalaisiin kuin maahanmuuttajiinkin.

Kursseja ja tapahtumia

Kirpputoritoiminta ja afrikkalaisten muslimien evankeliointi jatkuvat, ja lisäksi keskus toimii tukikohtana Espanjan eri pyhiinvaellusreiteille suuntautuville polkupyöräaktioille. Manos ei kuitenkaan ole enää samanlainen aktiokeskus kuin aiemmin, Tauno Toukola kertoo.

Myös humanitaarinen avustustyö on vähentynyt. Uudeksi keihäänkärjeksi on muodostunut koulutustoiminta, jota suunnataan sekä alueella asuville suomalaisuskoville että kumppaniyhteisöjen jäsenille.

Keskuksella on järjestetty esimerkiksi lähetystyöhön tutustuttavia Kairos-kursseja,  lapsityöntekijöiden koulutusta ja Iso Kirja -opiston raamattukursseja. Viime vuoden uutuuksia olivat juutalaistyöstä kiinnostuneille suunnattu Davar-kurssi sekä Euroopan Helluntaiyhteisön lähetysjaoston PEMin, Fidan ja espanjalaisen kumppanijärjestön yhteinen kaksiviikkoinen kansainvälinen lähetyskurssi.

Davar-kurssi oli osa juutalaistyötä, Fidan Espanjan-työn uusinta aluevaltausta. Samalla se toimii esimerkkinä siitä, kuinka keskuksen toiminta muotoutuu kulloistenkin lähettien näköiseksi.

– Nyt keväällä meillä on teltantekijälähetystyön kurssi, evankelista Marko Selkomaan  Askeleet yliluonnolliseen -koulutus, vapaakirkollisen Tulisielu-kurssin ulkomaan harjoittelu sekä terveyskasvatustyöhön liittyvä Valintojen polku -tapahtuma, Tauno Toukola luettelee.

– Järjestämme kursseja kysynnän mukaan.

Esimerkiksi Askeleet yliluonnolliseen -koulutus toteutetaan englanniksi ja espanjaksi ja on suunnattu espanjalais- ja nigerialaisseurakuntien uskoville. Alueella toimii kolme nigerialaistaustaista helluntaiyhteisöä, joihin läheteillä on syntynyt yhteys viime vuosina.

Kurssien väliaikoina keskuksella järjestetään erilaisia tapahtumia.

Näky seurakuntalaisten varustamisesta näkyy myös kirjallisuusvaraston valikoimassa. Viimeksi pari viikkoa sitten keskus sai Yhdysvalloista lahjoituksena 10 000 kappaletta espanjankielisiä kommentaariraamattuja seurakuntiin jaettavaksi.

Keskuksen kaikessa toiminnassa iso merkitys on Turistikirkon vapaaehtoisilla. Lähetysasemalla on vuosien aikana työskennellyt satoja suomalaisturisteja, yli sata pitkäaikaista lähetysharjoittelijaa sekä yli 500 aktiolaista.


Heikki Salmela

Kirjoittaja vieraili Manos Abiertasissa maaliskuun alussa.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja