Maanantai 25. lokakuuta.
Nimipäivää viettää Sointu, Yvonne

Lahjoitusvaroja haasteen kautta, kirpputorimyynnillä tai järjestämällä konsertti?

Tamperelaiset nuoret lankuttivat Rosendahlin rannassa Ugandan pakolaislasten hyväksi. (Oliver Hotakainen)
Tamperelaiset nuoret lankuttivat Rosendahlin rannassa Ugandan pakolaislasten hyväksi. (Oliver Hotakainen)

Koronarajoitukset ovat innostaneet monia seurakuntia miettimään luovia tapoja osallistua Fidan jo perinteeksi muodostuneeseen Eväät elämään -kampanjaan. 

Kampanjan lipaskeräysviikot on siirretty elokuun loppupuolelle. 

Tampereen helluntaiseurakunnassa nuoret aikuiset järjestivät lankutushaasteen osana Fidan Eväät elämään -kampanjaa. Tapahtuma toteutettiin 29. toukokuuta ja mukana oli 20 henkeä, myös seurakunnan nuorisopastori. 

— Valmistauduimme hyvin käytännönläheisesti laskemalla, kuinka paljon yhden lapsen vuoden koulutarvikkeet maksavat eli 8 euroa. Jokainen lankuttamaan lähtenyt sponsori sitoutui maksamaan 8 euroa jokaisesta sponsoroimansa henkilön lankuttamasta minuutista. Sponsoroimaan lähti sekä yksityishenkilöitä että useita yrityksiä, taustoittaa nuorisotyön johtotiimin jäsen Anna-Ilona Vainiomäki

Vainiomäki pohtii, että konkreettisuus ilmeisesti auttoi sponsorien löytämisessä. 

– Ajatus sponsoroinnista oli helppo myydä ihmisille, ja vain harva mukaan pyydetty kieltäytyi, Vainiomäki kertoo ja korostaa tämän tyyppisen kampanjan vaivattomuutta. 

— Lankutushaasteella saatiin kerättyä yhteensä 2 130 euroa. Tällä summalla jopa 266 lasta saa vuodeksi koulutarvikkeet. Tavoitteena oli tuki 200 lapsen koulunkäynnille, Vainiomäki kertoo. 

Vainiomäen mukaan tempauksen tärkein havainto nuorille oli se, kuinka pienellä vaivalla voi vaikuttaa toisen ihmisen elämään myönteisesti. Moni Tampereen Saalemin lankutuskampanjaan osallistunut sanoikin, että tuntuu hullulta, että oma hetken kestävä teko voi esimerkiksi antaa lapselle koulupaikan. 

— He voivat saada tosi erilaisen elämän sitä kautta, niin kyllähän se on tosi merkittävää, iloitsee Vainiomäki. 

Hienosti onnistuneesta keräyksestä innostuneena tamperelaiset ovat jo miettineet muitakin vastaavanlaisia tapoja osallistua. Lankutushaastetta ei ole ehkä tarkoitus toistaa, mutta samantapaisen sponsoroidun haasteen voisi tehdä vaikkapa kävelyn tai frisbeegolfin merkeissä. 

— Sen lisäksi, että osallistumalla saadaan konkreettinen muutos monien ugandalaislasten ja -nuorten elämään, tällaiset tempaukset ovat myös hauskoja. Kun voi vielä koko loppuvuoden osallistua, niin ei sitä tiedä, mitä vielä keksimme, Vainiomäki innostuu. 

Myös Hollolan helluntaiseurakunnassa päädyttiin tänä vuonna osallistumaan Eväät elämään -kampanjaan luovalla tavalla. Seurakunta keräsi rahaa järjestämällä kirpputorimyyjäiset kaupungin torilla. Kokemusta vastaavan tyyppisestä toiminnasta oli jo kertynyt, sillä aktiivisia seurakuntalaisia oli ollut myymässä tavaroita paikallisella kirpputorilla jo aiemmin. Myös nämä tulot kanavoitiin Eväät elämään -kampanjaan. 

Tämän tyyppinen osallistuminen tuntui Hollolassa luontevalta, ja tempaus toteutettiin seitsemän henkilön voimin. Ilmaisen kahvitarjoilun avittamana torilla kävi noin 70 kiinnostunutta, ja monet tavarat vaihtoivat omistajaa. Perinteisempien kirpputorituotteiden, kuten vaatteiden ja astioiden, ohella tarjolla oli tavaraa retroradiosta kulmahiomakoneeseen. 

— Aiemmin lipaskeräykseen osallistuttaessa on huomattu, että harvalla kaupungilla kulkevalla on käteistä mukanaan ja seurakunnalla ei ole omaa maksupäätettä. Torin laidalta onneksi löytyy pankkiautomaatti, joten kirpputorilöytöjen maksaminen käteisellä onnistui, kertoo Hollolan helluntaiseurakunnan vanhimmiston puheenjohtaja Seppo Hännikkälä

Teuvan helluntaiseurakunta puolestaan on järjestämässä syys-lokakuussa konsertin. Tilaisuudessa laulavat tenori Mika Nisula ja sopraano Aleksandra Nisula. Tulevan konsertin tarkka ohjelma on vielä avoinna, mutta hengellisten laulujen lisäksi tarjolla on tunnettuja klassikkokappaleita. 

Teuvan helluntaiseurakunnan pastorin Tarvo Vallinevan mukaan pienelle seurakunnalle konsertin organisointi tuntuu luontevalta vähäisten resurssien vuoksi. Vallineva pohtiikin, että seurakunnan osallistumista suunnitellessa tärkeää on miettiä, mikä on itselle sopiva tapa ja mihin resurssit riittävät. 

Seurakunnissa kerättävä kolehti on perinteinen tapa osallistua Eväät elämään -kampanjaan. Samoin lipaskeräyksiä järjestetään tänäkin vuonna monissa helluntaiseurakunnissa. 

Lipaskeräysviikot ovat 16.–29. elokuuta. Yksittäiselle kerääjälle tämäkään osallistumismuoto ei ole kovin aikaa vievä, jos mukaan innostuu lähtemään useampi seurakuntalainen. Lipaskeräyksen voi myös nähdä sosiaalisena tapahtumana. Se on tilaisuus vaihtaa kuulumisia kylänraitilla tai kaupungin vilinässä liikkuvien ihmisten kanssa. Toisaalta uudenlaisten tempausten toteuttaminen on yhtä lailla mahdollista. Tämän kesän juoksutapahtumissa voi nähdä osallistujia Fidan kampanjapaidassa, jonka myyntitulot menevät Eväät elämään -keräykseen.

 

Jani Kuparinen 

 UUTISET