"Pienistä puroista voi syntyä tulva"

Lähetystyötä tehdään kilpaa muslimien kanssa

Jeesus löytyy myös Koraanista, islamilaista lähetystyötä tekevät muslimimiehet tietävät kertoa kristityille. Muslimien pyhän kirjan saa Lontoon kadulta helposti ilmaiseksi. Kuva: Anssi Tiittanen.
Jeesus löytyy myös Koraanista, islamilaista lähetystyötä tekevät muslimimiehet tietävät kertoa kristityille. Muslimien pyhän kirjan saa Lontoon kadulta helposti ilmaiseksi. Kuva: Anssi Tiittanen.


Enemmän kuin joka kymmenes lontoolainen on islaminuskoinen. Seurakunnat ovat aktivoituneet viime vuosina lähetyskentälle omassa kaupungissaan.
Whitechapelin metroaseman seutu Lontoossa tunnetaan eteläaasialaisten muslimien asuinseutuna.

– Veljeni, ota tästä ilmaiseksi Koraani, ystävällinen nuori mies tarjoaa muslimien pyhää kirjaa ohikulkijalle.

Hartaaksi muslimiksi hänet tunnistaa parrasta ja toisaalta siitä, että hän ottaa kontaktia ainoastaan miehiin. Sininen t-paita muistuttaa kristillisten aktioryhmien paitoja. Paidan koraaninjae kertoo Allahin suuruudesta.


Joka kolmas on muslimi

Whitechapelissa, samoin kuin muuallakin suur-Lontoossa tapaa tämän tästä vetoavaa, nykyaikaiselle länsimaalaiselle suunnattua islamin julistusta.

Islam ei ole vahva vaikuttaja ainoastaan lähiöissä: Whitechapelinkin käsittävässä Tower Hamletsin kaupunginosassa Lontoon kantakaupungissa jo joka kolmas asukas tunnustaa islamia. Kaikkiaan noin 15 prosenttia Lontoon asukkaista on muslimeja.

Islam näkyy ja kuuluu kaupungin katukuvassa ja liike-elämässä. Vuonna 2013 arvioitiin, että Lontoossa toimii 13 400 muslimien omistamaa pienyritystä, jotka työllistävät noin 70 000 ihmistä. Luku käsittää noin kolmanneksen alueen pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Lontoossa arabimuslimit jäävät toiseksi eteläaasialaisten muslimien jälkeen. Suurin osa kaupungin islaminuskoisista on Etelä-Aasian maista, kuten Intiasta, Bangladeshista ja Pakistanista saapuneita siirtolaisia tai heidän jälkeläisiään. Useimmat kantaenglantilaiset käännynnäiset ovat muslimimiesten puolisoita.

Kaikki valkoiset perusenglantilaiset eivät ole katsoneet muslimien määrän kohoamista suopeasti. Juuri Tower Hamletsin alueella on viime vuosina nähty mielenosoituksia ja protesteja, joissa on kritisoitu Iso-Britannian maahanmuuttopolitiikkaa. Myös brittien EU-eron keskeisiä syitä on ollut kyllästyminen asemaan siirtolaisvirtojen kohdemaana.
Tower Hamletsin kaduilla on kirjoitettu synkkää historiaa. Toisen maailmansodan alla siellä koettiin aggressiivisia mielenosoituksia – tuolloin protestien kohteena olivat aluetta asuttaneet juutalaiset.

”He ovat menettäneet kaiken”

Kristityt ovat jalkautuneet Lontoossa saavuttamaan muslimeita. Moni islaminuskoinen kyseenalaistaa nykyisin omat perinteensä.

– Seurakunta ei voi olla muslimeille vain sitä, että sanotaan, että nähdään taas ensi sunnuntaina, yhteiskristillistä Liity perheeseen -toimintaa koordinoiva anglikaaninen pastori Phil Rawlings kuvaili Christianity Todayssa.

Kuten Suomessa on nähty, uskoon tuleva muslimi menettää usein koko verkostonsa ja saattaa kokea konkreettista uhkaa vanhan yhteisönsä taholta.

– He ovat menettäneet kaiken. Seurakunnan on oltava kuin perhe heille.

Liity perheeseen -toiminta (Joining the Family) pyrkii antamaan kristityille valmiuksia muslimien kohtaamiseen ja lähetystyöhön Lontoon sisällä.

– Elämäni muuttui, kun vuonna 2012 nuori somalipoika tuli kirkkoon ja kysyi, miten hän voisi tulla kristityksi. Samalla viikolla nuori saudinainen kysyi minulta saman kysymyksen.

– Tätä samaa tapahtuu jatkuvasti kaikkialla kaupungissa. Onko seurakunta valmis sadonkorjuuseen, jonka Jumala on antamassa? Pienistä vanoista voi syntyä jokia ja pian varsinainen tulva, Phil Rawlings kuvailee.


Anssi Tiittanen
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita