”Kolumbiassa on herätys, jollaista siellä ei ole ennen nähty”

Lähetysinnostus leviää

Lastenleirit ovat uusi avaus Ferney Nieto Martínezin työkentällä. Hengellisen opetuksen lisäksi ohjelmaan kuuluu terveyskasvatusta, jolla pyritään ehkäisemään paitsi päihdeongelmia ja suun terveyden ongelmia, myös yksilöiden päätymistä ihmiskaupan uhriksi. Kuva: Kari Halonen
Lastenleirit ovat uusi avaus Ferney Nieto Martínezin työkentällä. Hengellisen opetuksen lisäksi ohjelmaan kuuluu terveyskasvatusta, jolla pyritään ehkäisemään paitsi päihdeongelmia ja suun terveyden ongelmia, myös yksilöiden päätymistä ihmiskaupan uhriksi. Kuva: Kari Halonen

Bolivia, vuosi 2010. Lähetystyöntekijä ja pastori Ferney Nieto Martínez tiesi, että häntä, kuten muitakin kolumbialaisia, pidettiin maassa tarkasti silmällä. Hyökkäys tuli silti yllätyksenä. Lähetysaiheinen opetuslapseuskoulu keskeytyi, kun paikalle rynnistivät huumepoliisit.

 

– Missä teillä on aseita?

 

Poliisit alkoivat pieksää ja kiduttaa Nietoa ja rikkoa tavaroita.

 

– Voitte mennä katsomaan. Ainoat aseet, joita meillä on, ovat Raamattuja, huusi Nieto.

 

Tätä eivät poliisit uskoneet vaan jatkoivat kidutusta ja veivät miehen kuulusteluun.

 

Tilanne ratkesi vasta, kun asia saatiin bolivialaisten pastorien tietoon. Nämä ilmoittivat poliisille, että kyseessä oli väärä hälytys.

 

– Poliisipäällikkö tuli lopulta pyytämään anteeksi ja sanomaan, että he olivat tehneet suuren virheen, Nieto kertoo.

 

– He vieläpä pyysivät, että rukoilisimme heidän puolestaan, ettei heille kävisi huonosti sitten, kun he oikeasti tapaavat huumediilereitä. 

 

Vaikka Etelä- ja Väli-Amerikan maissa on eletty suurten herätyksen aikoja viime vuosina, lähetystyöntekijä tarvitsee paljon varjelusta matkaan. Sen on Nieto saanut tuntea. Paikalliset levottomuudet, huumekauppa lieveilmiöineen – haasteellisissakin olosuhteissa työ menee kuitenkin eteenpäin.

 

 

Perhe tukena

Ferney Nieto Martínez on tehnyt 21 vuotta lähetystyötä eri puolilla Etelä- ja Väli-Amerikkaa. Hänen kolme lastaan ovat kaikki syntyneet eri maissa: Sara (19) Hondurasissa, Caleb (17) Kolumbiassa ja Keren (13) Boliviassa. Vaimonsa Aideén Ferney tapasi aikanaan molempien opiskellessa lähetystyöhön valmistavassa raamattukoulussa.

 

– Yksi viikko yhdessä maassa, toinen viikko seuraavassa, Nieto kertoo arjestaan.

 

– Aamulla opettamassa seminaareissa, illalla puhumassa evankeliointitapahtumissa.

 

– Istutamme seurakuntia, pidämme opetuslapseusseminaareja ja johtajuuskonferensseja, koulutamme lähetystyöntekijöitä.

 

Marraskuun aikana perhe on muuttamassa Kolumbian pääkaupungista Bogotàsta Etelä-Peruun Arequipan kaupunkiin.

 

– Me voimme muuttaa sinne, että voimme olla sinun kanssasi ja auttaa, kertoo Ferney poikansa ehdottaneen.

 

– Perheeni tukee palvelutyötäni. Työn puitteissa Nietolle tutuksi ovat tulleet muun muassa Guatemala, El Salvador, Honduras, Panama, Nicaragua, Kuuba, Venezuela, Ecuador, Peru, Paraguay, Argentiina ja Bolivia.

 

Venezuelassa Nieto vieraili viimeksi elokuussa 2018.

 

– Kristityt siellä elävät vaikeissa olosuhteissa. Jos haluamme järjestää tilaisuuden heitä varten, on parempi pitää se rajan toisella puolella Kolumbiassa.

 

Kolumbia ja Venezuela ovat rajanaapureita.

 

– Venezuelan lähellä me näemme aina, mitä siellä tapahtuu, ja oikeastaan ensimmäiset vaikutukset tuntuvat aina meillä Kolumbiassa.

 

Venezuelan epävakaa tilanne vaikuttaa seurakuntien toimintaan monin tavoin. Seurakuntarakennuksissa eivät esimerkiksi aina toimi valot tai internet.

 

Vähä vähältä evankeliumille avautuu myös Kuuba – tätä Nieto on saanut olla todistamassa viime vuosina.

 

– Kuubassa on paljon kodeissa kokoontuvia seurakuntia. Siellä ei voi rakentaa kirkkorakennusta, mutta siellä voi ehkä ostaa vanhan talon ja muuttaa sen sisältä seurakuntakäyttöön.

 

 

Lastenleirityö alulle

Yksi uusi avaus lähetyskentällä on ollut lastenleirityö. Sen aloittamiseen Martinez sai tukea  Kari Haloselta. Halonen on vuodesta 1997 lähtien tehnyt lastenleirityötä eri maissa seurakuntien ulkopuolisten ihmisten tavoittamiseksi. Leirit toteutetaan yhteistyössä paikallisen seurakunnan kanssa: kun seurakunta saa leiritoiminnan hyvin alulle, se pystyy jatkamaan sitä itsenäisesti.

 

Etelä-Amerikassa leirit pidettiin tämän vuoden aikana Kolumbiassa, Ecuadorissa ja Perussa. Leirejä oli kaikkiaan kymmenen, ja niitä järjestettiin kahdeksassa eri kaupungissa. Niille osallistui yhteensä 320 iältään 7–15- vuotiasta lasta ja nuorta. Ohjelmassa oli muun muassa raamattuopetusta ja terveyskasvatusta.

 

– Latinalaisessa Amerikassa meillä on paljon köyhyyttä, huumeita, väkivaltaa, Martinez toteaa.

 

– Leireillä julistamme lapsille evankeliumia ja opetamme heille, kuinka pysyä erossa huumeista ja kuinka suojella itseään kaikesta muustakin pahasta. Se on erinomaista heille ja heidän perheilleen.

 

– Rukoilemme heidän puolestaan, autamme heitä ja pyydämme Pyhän Hengen johdatusta heidän elämäänsä.

 

Tähtäimessä on Jumalan valtakunnan työ uuden sukupolven kohdalla.

 

– Lasten kautta voimme tulevaisuudessa istuttaa seurakuntia. Se on hyvä tapa levittää evankeliumia.

 

Hengelliseen lastenleirityöhön suhtaudutaan Latinalaisessa Amerikassa yleisesti ottaen erittäin myönteisesti: ihmiset kunnioittavat Jumalaa ja uskovat häneen. Joka vähänkin ajattelee lapsensa parasta, laittaa tämän kristilliselle lastenleirille. Tulevina kuukausina leirejä pidetään uusilla alueilla: tammikuussa Boliviassa, Chilessä sekä Paraguayssa.

 

– On tärkeä rukousaihe, että mellakat rauhoittuisivat, sanoo Martinez viitaten Bolivian ja Chilen mielenosoituksiin.

 

 

Herätys leviää

”Elämä on minulle Kristus, ja kuolema on voitto.” Tämä teksti koristaa erään hondurasilaisen hautaustoimiston ulkoseinää. Raamatunlauseet ovat tuttu näky katukuvassa Hondurasissa: niitä on muun muassa bussien kyljissä ja liikkeiden seinillä.

 

Eri puolilla Etelä- ja Väli-Amerikkaa on etenkin 2010-luvulla eletty herätyksen aikoja. Uudestisyntyneiden kristittyjen määrä on kasvanut voimakkaasti esimerkiksi Kolumbiassa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa.

 

– Kolumbiassa on herätys, jollaista siellä ei ole koskaan ennen nähty, Nieto iloitsee.

 

– Kolumbiassa on 50 miljoonaa asukasta, ja heistä 10 miljoonaa on uudestisyntyneitä uskovia.

 

– Arvostan paljon suomalaisia helluntaiseurakuntia ja niiden intoa osallistua lähetystyöhön, Nieto jatkaa.

 

– Meidän maassamme meillä ei vielä ole visiota lähetystyöstä. Suomessa se välittyy sukupolvelta toiselle.

 

Ajatustapa on kuitenkin muuttumassa myös Etelä-Amerikassa.

 

– Uskomme, että elämme nyt lähetystyön suhteen aivan erityistä ajanjaksoa. Jumala on vaikuttamassa mielenkiintoa lähetystyötä kohtaan yhä enemmän.

 

 

Kutsumus kantaa

– Meidän kaikkien tulee taistella Jumalan suunnitelman toteutumiseksi elämässämme, Nieto sanoo. Tästä esimerkiksi hän nostaa Raamatun Kaalebin.

 

– Kaaleb oli mies, joka eli Jumalan yhteydessä. Yhteys Jumalaan johtaa siihen, että ymmärrämme elämämme tarkoituksen.

 

– Oli monia vastoinkäymisiä, mutta Kaaleb halusi sitoutua siihen, mitä Jumala oli suunnitellut hänen elämäänsä.

 

– Mitä aikaisemmin tiedostamme Jumalan suunnitelman elämäämme varten, sitä enemmän meillä on aikaa toteuttaa sitä.

 

 

Kuka

Ferney Nieto Martínez

» syntynyt Kolumbiassa

» lähetystyössä vuodesta 1998 lähtien

» vaimo Aideé, lapset Sara (19), Caleb (17), Keren (13)

 

 

 

Inkeri Tuikka




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja