Lähetyksen viestikapulaa ojennettiin nuorille Telluksessa

Ryhmä nuoria Salosta ja Lohjalta nautti konferenssista. - On tää antanut kyllä aika paljon suuntaa, he totesivat. Kuva: Ruut Ahonen
Ryhmä nuoria Salosta ja Lohjalta nautti konferenssista. - On tää antanut kyllä aika paljon suuntaa, he totesivat. Kuva: Ruut Ahonen
Tellus2016-lähetyskonferenssi näkyi ja kuului Lahden Sibeliustalossa viime viikonvaihteessa. Tilanne toi yhteen yli 400 lähetystyöstä kiinnostunutta vierasta, joista suhteessa iso määrä oli nuoria.

Tapahtumassa kävi ilmi eri tavoin, että nuori polvi kaipaa kuulla kokeneilta läheteiltä, millaista on seurata Jeesusta kaikkeen maailmaan. Samalla nuorilta löytyy myötätuntoa heidän ja vanhempien väliselle kulttuurisopeutumiselle. Nuorekas lähetyskonferenssikin sai alle parikymppiset viihtymään mutta myös empimään, valtasiko uuden sukupolven tyyli lavan jo liikaakin.

– Mietin, että otetaanko niitä vanhempia ollenkaan huomioon, salolainen Max kavereineen tunnusti.

Puolentoista päivän tapahtuman järjesti Lahden helluntaiseurakunta yhdessä Fidan ja Avainmedian kanssa. Lähetystyötä tuotiin esiin ensimmäistä kertaa teemojen kautta. Niitä olivat teltantekijätyö, seurakuntien istutus, muslimi- ja pakolaistyö sekä ihmiskaupan vastainen työ.

– Mietimme, miten tämän päivän nuoret syttyisivät lähetysnäystä, ja teemat suunniteltiin juuri sitä kautta. Näkymme oli siis auttaa nuoria löytämään oma tapansa tehdä lähetystyötä, Lahden helluntaiseurakunnan johtaja Petri Viinikkala kertoi.

Huippuvieraita laatutiloissa

Telluksessa oli panostettu toimiviin, huippuakustoituihin tiloihin, joissa kaikki palvelut sai saman katon alta.

– Lähetystyöllä on niin paljon arvoa, että halusimme tuoda ihmiset sellaiseen tilaan, jossa he eivät kiinnitä puutteisiin niin paljon huomiota vaan keskittyvät itse sanomaan, Viinikkala totesi.

Hän arvioi, että tällä hetkellä niin Lahdessa kuin muissakaan helluntaiseurakunnissa lähetystyö ei ole yleisesti kovin paljon pinnalla, vaan näky siitä on katoamassa.

– Nuorilta puuttuvat omat lähetit, ja nuoret mieltävät lähetystyön enemmän esimerkiksi aktioprojekteina tai opetuslapseuskouluna Havaijilla, mutta seurakuntien peruslähetystyö tai Fidan ja Avainmedian työ on heille vieraampaa.

Tilojen lisäksi tapahtumaan oli koottu vakuuttava puhujakaarti ulkomailta: Lontoon Hillsong-seurakunnan nuorisotyöstä vastaavat Dan ja Charlie Blythe, seurakunnanistutuksen asiantuntijat John Wagenveld ja Alfredo Vallellanes Multiplication Network Ministriesistä sekä teltantekijätyön ekspertti Ari Rocklin. Antia täydensivät kotimaiset voimat, kuten Avainmedian Niilo Närhi ja Aaron sekä Valo-järjestön Mari Turunen. Ylistystä veti lahtelainen ylistysbändi Jonna ja Juha Kaukiaisen johdolla.

Dan Blythe puhui perjantaina päälavalta pelottomuudesta.

– Vihollinen saa sinut pelkäämään nostamalla esiin vanhat epäonnistumiset ja menneisyyden asiat, mutta menneisyys ei ole asuinpaikkasi, eikä historia määritä tulevaisuuttasi, hän kannusti.

“Lahjat, palo ja ihmissuhteet”

Lähetyskonferenssissa sekä järjestäjät että yleisö haaveilivat vielä näkyvämmästä vuorovaikutuksesta lähetystyön konkareiden ja kokelaiden välillä. Lauantain paneelissa kokemuksia päästiin jakamaan jossakin määrin. Panelisteina olivat Ari Joensuu, Juha Kauppinen ja Roni Lempiäinen.

Kokemuksia lähetystyöstä välittivät muun muassa lauantain panelistit Ari Joensuu (2. vas.), Juha Kauppinen ja Roni Lempiäinen. Juha Lehtonen (oik.) haastoi heitä ja Hanna Hokkanen otti vastaan yleisökysymyksiä. Kuva: Ruut Ahonen
Kokemuksia lähetystyöstä välittivät muun muassa lauantain panelistit Ari Joensuu (2. vas.), Juha Kauppinen ja Roni Lempiäinen. Juha Lehtonen (oik.) haastoi heitä ja Hanna Hokkanen otti vastaan yleisökysymyksiä. Kuva: Ruut Ahonen
Yleisö sai osallistua tilanteeseen lähettämällä kysymyksiä tekstiviesteinä.

– Lahjat, palo ja ihmissuhteet, Joensuu tiivisti lähetin vahvuudet.

– Jos on vain lahjat, niitä käyttää helposti vain toisten kritisointiin.

Lempiäinen sanoi uskovansa, että Jumala johdattaa kutakin hänelle antautunutta sydäntä yksilöllisesti ja asiat etenevät nykyajassakin pohjimmiltaan rukouksen – eivätkä esimerkiksi sosiaalisen median – voimalla.

– Ja jos meillä on rakkaus, kyllä se vetää ihmisiä puoleensa.

Panelistit pohtivat myös johtajuutta ja sitä, miten maailman raju kaupungistuminen haastaa totutun lähetysajattelun.

Lahdesta Helsinkiin äsken muuttanut Peter Forsman kuunteli paneelia kiinnostuneena. Hän visioi, että vanhemman lähettipolven hiljainen tieto saataisiin välittymään vielä paremmin vaikkapa elävän kirjaston avulla, jossa kuka vain voi lähteä kysymään sinne asetetuilta ”eläviltä kirjoilta” aiheesta mitä vain.

Viesti välittyi

Perjantai-iltana Sibeliustalon salissa oli vielä paikkoihin nähden väljähköä. Tilanne muuttui lauantaina, jolloin ihmisiä oli selvästi enemmän aamusta asti.

Petri Viinikkala näkee useita syitä siihen, että hengellisiin suurtapahtumiin on nykyään vaikeaa saada tarpeeksi väkeä.

– Tarjontaa on tosi paljon, viisikymppiä on kova hinta ja nykynuorille ykkösjuttu ei välttämättä ole helluntailaisten lähetyskonferenssi vaan se, mikä puhuttelee eniten.

Suurtappiota tapahtumasta ei kuitenkaan muodostunut. Viinikkala kiittelee sekä innokkaita talkoolaisia että niitä seurakuntia, jotka vastasivat haasteeseen ja lähettivät paikalle nuorten ryhmiä.

Yksi tällainen porukka oli tullut Lahteen Salosta. Nuoret kiittelivät ylistyshetkiä, kulttuurien kirjon näkymistä, lontoolaisia opettajia, rennosti vedettyä paneelia ja sitä, että lähetyksen ydin tuotiin esiin ymmärrettävästi.

– Ihan loistava konferenssi. Kiitos siitä!

Tapahtumasta jäi useille heistä myös kipinä oman lähetyskutsun löytymiseen. Kenellä kutsu vahvistui, kuka sai tietää lisää itsestään ja kuka vakuuttui siitä, että Jumalalla on suunnitelma omaa elämää varten.


Ruut Ahonen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja