Kuinka usein helluntailaiset ovat äänessä Ylellä?

Radioaallot ovat vieneet jumalanpalveluksen suomalaisten koteihin jo vuodesta 1926. Yleisradio juhli juuri radiojumalanpalvelusten pyöreitä vuosia; jumalanpalvelus on pisimpään Yleisradion ohjelmistossa pysynyt ohjelma. Vapaakristillisten yhteisöjen jumalanpalveluksia Yle alkoi lähettää sotien jälkeen vuonna 1945. Ensimmäinen lähetys helluntaiseurakunnasta tehtiin 22.4.1946, ja siinä saarnasi metsänhoitaja Eino Manninen.

Kuinka usein radiossa tai televisiossa on lähetys helluntaiseurakunnan jumalanpalveluksesta, jumalanpalvelusten lähetysvuoroja koordinoivan Kirkon tiedotuskeskuksen ohjelmapäällikkö Kimmo Saares?

– TV:ssä pääsääntöisesti kerran vuodessa ja noin joka kolmas vuosi kaksi kertaa. Radiojumalanpalvelus helluntaiseurakunnasta lähetetään tänä vuonna puolestaan neljä kertaa ja ensi vuonna kolme.

– Radiossa on lähes joka sunnuntai luterilainen jumalanpalvelus kello 10. Yhdeltätoista olevalla ohjelmapaikalla kiertävät ortodoksiset liturgiat sekä katolisen kirkon ja vapaakristillisten yhteisöjen palvelukset. Helluntaiseurakuntien ja muiden vapaakristillisten yhteisöjen lähetyksiä koordinoi vapaiden kirkkokuntien radio- ja TV-toimikunta. Eri yhteisöjen jumalanpalveluksilla on tärkeä merkitys: radiossa ja TV:ssä näkyy se rikkaus, joka suomalaisessa hengellisessä kentässä on, ja saamme erilaista näkökulmaa asioihin.


Miten seurakunnan kannattaa valmistautua radio- tai TV-jumalanpalveluksen tekoon?

– Jumalanpalvelukset tuotetaan meidän ja Yleisradion yhteistyönä niin, että meiltä tulee lähetyksen ohjaaja ja Ylestä yhden tai kahden hengen tekninen tiimi. Televisiojumalanpalveluksia tehtäessä ohjaaja käy etukäteen tutustumassa paikkaan ja tarvitsee esimerkiksi laulujen sanat lähetystä varten.

– Molempiin välineisiin tarvitaan jumalanpalveluksen tarkka sisältökuvaus: mitä tapahtuu, kuka puhuu, kuinka kauan, missä kohdassa, kuka musisoi. Jumalanpalveluksen rakenteen täytyy siis olla etukäteen mietitty.

– Erityisesti TV-jumalanpalveluksissa on tärkeää miettiä jumalanpalveluksen visuaalisuutta ja dramaturgiaa. Kannattaa miettiä, mikä herättää mielenkiinnon ja saa ihmisen jäämään katsomaan tai kuuntelemaan lähetystä. Millaisia oivalluksia jumalanpalvelus voi antaa?

– Varsinkin pienten seurakuntien kannattaa tehdä radio- ja tv-jumalanpalvelusten toteuttamisessa yhteistyötä. Joskus näkee, että yritetään liian suurta liian pienellä joukolla.

Mielipide
38/2016

MielipideEeva-Liisa Tuomainen arvosteli uskovien mässäilyä kirkkokahveilla (RV 36). Olen samaa mieltä siitä, että meidän uskovien on syytä kiinnittää huomiota elämäntapoihimme.

Tuomainen kysyy, miksi (s...
MielipideOlen yrittänyt tutustua lähemmin uskoviin, mutta jotkut heistä vetävät aivan kuin hurskaan kaavun todellisen minänsä ylle eivätkä anna itsestään mitään.

Toivoisin kirkkoihin enemmän vuorovaikut...
MielipideReino Savola kehotti Mielipiteet-palstalla kääntämään Vanhassa testamentissa esiintyvän Jumalan nimen הוהי (JHVH) oikein (RV 36). Se on Jumalan pyhin nimi, joka esiintyy heprea...
MielipideHaluan aluksi kiittää René Laulajaista kirjoituksesta ”Kokemukseni musiikista” (RV 35) ja esittää samaan aiheeseen liittyvät, lähinnä kokouksen puitteisiin kohdistuvat näkemykseni.

Ennen uskoon...
MielipideHelluntailiikkeen musiikkitarjonta on vuosikymmenien saatossa kokenut mullistavan muutoksen. Se kuvastaa myös muualla yhteiskunnassamme tapahtunutta muutosta.

Sodan jälkeisten vuosien ”hiteistä...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan