”Ihmiset ovat aiempaa selkeämmin ei-uskovia”

Kristillisyys suomalaisille yhä vieraampaa

Seurakunnan kasvu ry:n teettämä tutkimus puhutti Syyspäivien osallistujia. Kuva Ruotsin elluntailiikkeen johtajan Daniel Almin (vas.) luennolta. Kuva: Juha Lehtonen
Seurakunnan kasvu ry:n teettämä tutkimus puhutti Syyspäivien osallistujia. Kuva Ruotsin elluntailiikkeen johtajan Daniel Almin (vas.) luennolta. Kuva: Juha Lehtonen

Entistä harvempi suomalainen lukee Raamattua ja lä­hestyy rukoukses­sa Jeesusta.

 

Asia ilmeni Helluntaiherätyk­sen Syyspäivillä julkaistusta, Kan­tar TNS:n toteuttamasta Suomen hengellistä tilaa kartoittaneesta kyselytutkimuksesta.

 

Selvitys oli jatkoa vuosina 1994, 2002 ja 2008 tehdyille vastaavil­le kyselyille. Lukuja vertailemalla selviää, että muutosmuutosvauh­ti suomalaisten hengellisyydessä on kymmenen vuoden aikana ol­lut osin jopa raju.

 

Esimerkiksi Jeesusta rukoile­vien osuus on laskenut kymme­nessä vuodessa kolmanneksen, 26 prosentista 18 prosenttiin. Niiden osuus, jotka vuoden sisällä olivat osallistuneet kristilliseen tilaisuu­teen, on pudonnut 43:sta 27 pro­senttiin.

 

– Kehityskulku on lohduton­ta katsottavaa. Ei-uskovien kon­taktit kristinuskoon ovat vähenty­neet merkittävästi. Lisäksi vakau­mus näyttää siirtyvän aiempaa heikommin perheen perintönä su­kupolvelta toiselle, kyselyn puu­hamies, Seurakunnan kasvu ry:n tutkija Heikki Tyrni toteaa.

 

Kyselytutkimuksen teetti Seu­rakunnan kasvu ry yhdessä Syys­päivien ja TV7:n kanssa. Tämän­kertainen aineisto koostuu yli tuhannen 15–74-vuotiaan suoma­laisen haastatteluista.

 

Osin tulokset olivat vielä syn­kempiä kuin Kirkon tutkimuskes­kuksen uusimmassa, vuoden 2015 Gallup Ecclesiastica -kyselyssä.

 

 

Mediasisällöt eivät kiinnosta

Kyselyä edeltäneen vuoden ai­kana joka viides oli kuunnellut hengellistä musiikkia (lähes kol­mannes vuonna 2008), ja 15 pro­senttia oli katsonut televisiosta kristillistä ohjelmaa (19 prosent­tia vuonna 2008).

 

Noin kymmenen prosenttia oli lukenut Raamattua ja yhtä moni kristillistä lehteä tai kirjaa. Edelli­sessä tutkimuksessa vastaavat lu­vut olivat 16 ja 21 prosenttia.

 

Seitsemän prosenttia oli seu­rannut kristillistä keskustelua so­siaalisessa mediassa.

 

Niiden määrä, jotka olivat vuo­den sisällä keskustelleet henkilö­kohtaisesti jonkun kristityn kans­sa Jeesuksesta, oli niin ikään pu­donnut seitsemään prosenttiin.

 

Vastauksissa näkyi selviä ero­ja eri väestöryhmien välillä. Iäk­käimmillä kristilliset asiat ovat useammin osa arkea, kun taas 25–34-vuotiaista yli puolella ei ol­lut käytännössä mitään kontaktia kristillisyyteen edeltäneen vuo­den aikana.

 

Mielenkiintoisena voi pitää ha­vaintoa, että ammatillisen perus­koulutuksen saaneista 14 prosent­tia kertoi rukoilleensa Jeesusta, kun taas akateemisesti koulute­tuista näin sanoi 22 prosenttia ja ammattikorkeakoulututkinnon tai vastaavan suorittaneista perä­ti 24 prosenttia.

 

 

Uskovainen kymmenys

Myyrmäen helluntaiseurakunnan pastorina työskentelevä Heikki Tyrni tulkitsee tutkimustuloksia si­ten, että suuri joukko suomalaisis­ta on yhä selkeämmin ei-uskovia.

 

– Kymmenen vuoden takaises­ta tutkimuksesta näimme, että elo­pelloilla on sato valmiina leikatta­vaksi. Edelleen meillä on pellot ja leikattavaa, mutta määrät ovat huomattavasti pienentyneet, Tyr­ni havainnollistaa.

 

Seurakunnan kasvu ry:ssä tutki­mustulosten toivotaan herättävän seurakuntaväkeä.

 

– Toivomme, että seurakunti­na lähdemme eteenpäin sekä ru­kouksessa että tavoittavassa työssä ja uskallamme ottaa riittävän voi­makkaita askelia, jotta suunta saa­daan kääntymään. Yksi tällainen asia on uusien seurakuntien perus­taminen. Keski-Euroopassa se on monin paikoin ollut avain kasvuun ja muutokseen.

 

Uutena osiona tutkimuksessa selvitettiin vastaajien henkilökoh­taisia uskomuksia ja hengellisiä kokemuksia. 18 prosenttia kertoi uskovansa, että Jeesus sovitti ris­tillä hänen ja koko maailman syn­nit, ja joka kymmenes, että taivas ja helvetti ovat olemassa.

 

Jeesukseen uskomista ja paran­nuksen tekoa piti syntien anteek­si saamisen ehtona yhdeksän pro­senttia vastaajista.

 

Yhtä moni vastasi myöntäväs­ti kysymykseen ”Koetko olevasi uudestisyntynyt kristitty, jolla on henkilökohtainen suhde Jeesuk­seen?”. Tämä kysymys oli esitet­ty myös aiemmissa tutkimuksis­sa, ja yllättäen siihen myönteisesti

 

 

Heikki Salmela



Uutiset
42/2018

UutisetKristillisen radiokanavan ohjelmiin tullaan mielellään myös kirkollisen kentän ulkopuolelta.
UutisetSyyskuussa järjestetyt valtio­päivävaalit kasvattivat maan parlamentissa eli valtiopäivillä kokoontuvaa kristillistä rukous­ryhmää, uutisoi Dagen.

Keskiviikkoaamuisin y...
UutisetUusi kyselytutkimus viestii yhteiskunnan nopeasta maallistumisesta.
UutisetDenis Mukwegella on tiivis kytkös Suomen ja Ruotsin helluntailähetystyöhön.
UutisetPuhujat tarjosivat niin vahvaa analyysiä, rohkaisevaa julistusta kuin ravistelevaa evankeliumiakin.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan