Kristillisiltä järjestöiltä apua Marokon järistysuhreille – "Sieltä kuului paljon huutoa" – suomalaislähetti pääsi turma-alueelle vuorokaudessa

Iäkäs nainen kuvattiin sunnuntaina 10. syyskuuta vuoristossa Marrakeshin kaupungin ulkopuolella. Muutamien maan pinnalla näkyvien kodintavaroiden lisäksi ympärillä näkyi lähinnä kasoittain kiviä ja muita sortuneiden rakennusten jäännöksiä. (Suomalaislähetin kamerasta)
Iäkäs nainen kuvattiin sunnuntaina 10. syyskuuta vuoristossa Marrakeshin kaupungin ulkopuolella. Muutamien maan pinnalla näkyvien kodintavaroiden lisäksi ympärillä näkyi lähinnä kasoittain kiviä ja muita sortuneiden rakennusten jäännöksiä. (Suomalaislähetin kamerasta)

14.9.2023 | Ruut Ahonen 

Marokkoon syyskuun toisena viikonloppuna iskeneen historiallisen rajun maanjäristyksen tuhot ovat valjenneet vähitellen. Viime lauantain vastaisena yönä maassa koettiin voimakkain maanjäristys ainakin 120 vuoteen.  

Järistystä seuraavina päivinä uhriluku alkoi nousta nopeasti, ja äskettäin maan sisäministeriö kirjasi yli 2 860 kuollutta ja lähes saman määrän loukkaantuneita. Sortuneita taloja on vuoristokylien lisäksi Marrakeshin vanhassakaupungissa, jossa on paljon iäkkäitä rakennuksia. 

Marrakeshissa asuva suomalaislähetti kertoi vajaa vuorokausi maanjäristyksen jälkeen, että moni nukkui sen alettua ulkona. Lähetin asuinalueella vauriot jäivät pienehköiksi, mutta jo lähistöllä huonokuntoisella alueella tilanne oli kriittisempi. 

– Sieltä kuului yöllä paljon huutoa, siellä itkettiin ja huudettiin. 

 

Jo tuoreeltaan suomalaislähetti arvioi, että Marrakeshin vanha keskusta olisi kokenut paljon tuhoa. Maanjäristyksen jälkiä raivattaessa arvio osoittautui todeksi. 

Christian Post -lehden uutisen (11.9.) mukaan Marokko julisti kolmen päivän kansallisen suruajan, jonka aikana liput pidetään puolitangossa kautta maan. 

Yle.fi:n mukaan maanjäristyksen keskus oli Atlas-vuorilla yli 18 kilometrin syvyydessä ja se vaati eniten uhreja kaupunkien ulkopuolella sijaitsevilla vuoristoalueilla, jonne on vaikea kulkea. 

 

Tätä juttua varten tavoitettu suomalaisen lähetysjärjestön työntekijä kävi reilu vuorokausi maanjäristyksen jälkeen kansainvälisen avustustiimin kanssa vuoristokylissä auttamassa ja kartoittamassa avun tarvetta. 

Hänen havaintojensa mukaan vuorilla tilanne on lohduton: siellä kivikasoiksi sortuneet talot ovat lähteneet myös vyörymään rinnettä alas, ja kuolleita on etsitty raunioista keppien avulla. 

– Ruumiita kannettiin huopaan käärittyinä hautausta varten sitä mukaa kun niitä löytyi, lähetti kertoi. 

Koska tiet olivat poikki, auttajat matkasivat kyliin jalkaisin astellen osin järistyksen jättämän murskeen päällä.  

Tämän tiimin lisäksi joukko kristillisiä järjestöjä on ohjannut apua Marokkoon. Christian Post kertoo esimerkiksi Convoy of Hopen vieneen tarvitseville ruokaa, vettä, hygieniatarpeita, suojaa ja generaattoreita. Vastaavaa apua toimittaa lehden mukaan myös Operation Blessing. 

 

Kuvat: Pahiten järistyksestä kärsineillä alueilla avulle on huutava tarve. Raivaustöitä riittää, ja lisäksi useat järjestöt ovat lähteneet jo vastaamaan ihmisten perustarpeisiin. Muun muassa alueella käynyt tiimi, johon kuului myös suomalaisen lähetysjärjestön työntekijä, vei henkiin jääneille säilyvää ruokaa ja kartoitti avun tarvetta. 


Maanjäristys teki täystuhoa vuoristokylissä. (suomalaislähetin kamerasta) 

 




40/201

Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan