Kriisissä katseet kohdistuvat Moldovaan, jonne Fidakin ohjaa nyt apua

Fidan kumppanina toimiva Hungarian Baptist Aid auttaa pakolaisia muun muassa Berehovissa sijaitsevalla koululla, jossa pakolaiset majoittuvat ja saavat ruokaa. (Andrea Gál)
Fidan kumppanina toimiva Hungarian Baptist Aid auttaa pakolaisia muun muassa Berehovissa sijaitsevalla koululla, jossa pakolaiset majoittuvat ja saavat ruokaa. (Andrea Gál)

Fida, RV 

Pitkittyvä sota ja kriisin laajeneminen lisää avuntarvetta Ukrainassa ja sen naapurimaissa. 

Fida onkin laajentanut apua Ukrainan, Unkarin ja Slovakian lisäksi Moldovaan, jossa pelätään sodan tunkevan sinne. Fida antaa Moldovassa psykososiaalista tukea jakamalla muun muassa lapsille ”traumanalleja”, joiden käyttöön Anne Harjukoski on kouluttanut sikäläisiä. Psykososiaalisen avun tarve tulee kestämään alueella pitkään. 

Ukrainan humanitaarisen avun koordinaattori Aki Salminen kartoitti hiljattain tilannetta Unkarissa ja Ukrainassa Fidan paikallisen kumppanin, Hungarian Baptist Aid -järjestön keskuksissa. Fida ja järjestö aloittivat ruoan ja perustarvikkeiden jaon Ukrainassa maaliskuun puolivälissä. Apu koordinoidaan Berehovin kaupungin ja pormestarin kanssa. 

Keskuksissa autetaan nyt noin 800:aa henkilöä. Pakolaiset saavat hätämajoituksen, ruoan ja perushygieniatarpeita. Keskuksen ulkopuolella majoittuville jaetaan ruokatarpeita noin viikoksi kerrallaan. 

Aki Salminen tapasi Berehovin keskuksessa myös pakolaisia. 

– Pysähtynyt mieliala – sen todella tunsi siellä. Ihmisten katseet olivat tyhjät. Lapset istuivat paikoillaan ja tuijottivat, hän kuvaili.

 
40/201

Myös Gazassa on pieniä uskovien ryhmiä – mediatyön hedelmää näkyy
Fifteenit täyttyneet nopeasti – Suosituimmat leirit täyttyvät minuuteissa
"99 prosenttia ihmisistä saavuttamatta" – Euroopan helluntailiikkeiden yhteinen evankeliontikohde vuonna 2024 on Balkan
Kristillisille toimijoille alkaa kertyä kokemusta äppimaailmasta - Hyvä käytettävyys ja jatkuva kehittäminen julkaisijoiden haasteita