Tavoittava koulutyö osaksi jokaisen seurakunnan työtä

Koulupäivystys tuo turvaa koulujen käytäville

Välituntipäivystys mahdollistaa monenlaisten nuorten kohtaamisen. Kuva: Shutterstock
Välituntipäivystys mahdollistaa monenlaisten nuorten kohtaamisen. Kuva: Shutterstock

Sana ”koulutyö” herättää monille ajatuksen Hyvä Sanoma -koulupalvelun koulutyöntekijöistä, jotka kiertävät omien maakuntiensa kouluilla. Toisille tulee mieleen paikallisseurakunnan pastorin tai vapaaehtoisen pitämät aamunavaukset. Jollekin nousee ajatus koululla vierailevan puhujan pitämästä päihdevalistuksesta. Tällaista koulutyötä on tehty pitkään ja uskollisesti ympäri maata. Työ on tavoittanut valtavasti lapsia ja nuoria.

 

Omassa maakunnassa ei kuitenkaan välttämättä ole koulutyöntekijää, eikä koulujen aamunavausvuoroja ole tarjolla. Vierailevaa puhujaakaan ei välttämättä saada mahtumaan lukukauden opetussuunnitelmaan. Monille voi herätä kysymys, voiko koulutyötä enää tehdä?

 

 

Uusi malli perinteisten lisäksi?

Perinteisten koulutyömallien rinnalle on noussut uusi avaus: koulu- ja välituntipäivystys. Esimerkki tällaisesta toiminnasta oli muun muassa Ristin Voitto -lehdessä (18/2018) esitelty Team Action -koulutyö eräällä kuopiolaisella yläkoululla. Riikka Ulmanen ja Hanna Riihelä  järjestivät muun muassa välituntivalvontaa sekä tarjosivat muuta tukea koululla yhden kevätlukukauden ajan.

 

Vaikka kaikista seurakunnista ei löytyisi henkilöä lähtemään koko lukuvuoden kestävään Team Action -koulutyötoimintaan tai toteuttamaan harjoittelua oman paikkakunnan koululla, ajatusta koulu- tai välituntipäivystyksestä ei kannata kuopata. Joillakin paikkakunnilla on toteutettu koulupäivystys seurakunnan palkallisen nuorisopastorin kautta.

 

 

Päivystys pähkinänkuoressa

Mitä tapahtuu, kun nuorisopastori lähtee koululle välituntipäivystykselle? Markus ”Casa” Särkkä, Siilinjärven helluntaiseurakunnan uusi nuorisopastori, on innokkaasti ollut lähdössä mukaan koulupäivystykseen.

 

– Vietämme välitunnilla aikaa koululaisten kanssa "pärkissä" eli eräässä koulun tilassa. Jutellaan, juodaan kahvia ja pelaillaan. Sellaista normaalia yhdessäoloa, Särkkä kertoo.

 

Myös joillakin muilla paikkakunnilla on toteutettu välituntipäivystystä. Päivystys voi sisältää käytävillä kävelyä ja olemista, nuorten tervehtimistä, heille hymyilemistä, mutta myös mahdollisuuden keskustelemiseen nuorten kanssa. Päivystys ei sisällä kurinpitoa, mutta monesti aikuisen läsnäolo voi olla rauhoittava tekijä. Koululla kohdataan erilaisia nuoria, eikä päivystys ole vain äänekkäimpien nuorten kohtaamista varten.

 

 

Yhteistyön siunaus

Keuruulla idea välituntipäivystyksestä syntyi jo aiemmin yläkoulu-lukiolla toteutetun yhteiskristillisen rukousvälitunnin yhteydessä. Koska koululla käydään jo muutenkin rukousvälitunnin merkeissä, oli helppo aloittaa myös välituntipäivystys. Myös kirkon nuoriso-ohjaajat ovat olleet mukana ja kaupungin etsivällä nuorisotyöntekijällä on oma erillinen vuoronsa.

 

Koulun näkökulmasta tarvitaan lisää aikuisia olemaan käytävillä läsnä ja kohtaamaan nuoria. Toiminta tarjoaa nuorille helpon tavan lähestyä turvallista aikuista, jos nuori haluaa keskustella. Muualla on todettu sama asia. Eri yhteisöjen, kuten evankelis-luterilaisen kirkon tai kaupungin, edustajia voi olla läsnä kouluilla helluntaiseurakunnan nuorisopastorin kanssa. Yhteistyö muiden tahojen kanssa ei ole uhka omalle työlle vaan etu, joka mahdollistaa esimerkiksi sen, että voidaan vuorotella eri päivinä. Tällä tavoin suurempi joukko tukea tarvitsevia nuoria tulee myös kohdatuksi.

 

 

Koulutyö osaksi seurakunnan toimintaa

Helluntaiseurakuntien valtakunnallisen koulutyön koordinaattori ja Pirkanmaan maakuntaseurakuntien koulupastori Henna Oravan mukaan HS-koulupalvelu on iloinen siitä, että myös nuorisopastorit ovat lähteneet mukaan koulutyöhön.

 

– Tällainen toiminta palvelee täydellisesti Koulupalvelun visiota. Uuden strategiamme mukaan haluamme olla ennen kaikkea tukemassa, kouluttamassa ja voimaannuttamassa seurakuntia heidän omassa koulutyössään. Tämän ja seuraavien vuosien tärkeimpiä tavoitteitamme on, että laadukas ja tavoittava koulutyö vakiinnuttaa paikkansa osana jokaisen suomalaisen helluntaiseurakunnan lapsi- ja nuorisotyötä, sanoo Orava.

 

Orava myös vahvistaa samaa monilta kouluilta tullutta toivomusta saada turvallisia aikuisia mukaan kohtaamaan koulun nuoria.

 

 

Päivystyksen pelisäännöt

Kun toimintaa halutaan aloittaa paikkakunnan koululla, aina tulee ottaa ensiksi yhteyttä koulun johtoon. Koululle ei mennä omin päin, vaan on hyvä tutustua myös mahdollisesti olemassa olevaan päivystykseen ja tarkistaa, onko käytössä jonkinlainen vuorosysteemi vai saako välitunneille mennä vapaasti oman aikataulun mukaisesti.

 

Tarkkana tulee olla myös siitä, mitä nuorten kanssa voi puhua. Lähtökohtaisesti välituntipäivystys ei tarkoita käytävillä evankelioimista, vaan läsnäoloa ja mahdollisuutta keskustella. Jos nuori itse nostaa hengellisen aiheen esiin, siitä on luontevaa ja yleensä luvallista keskustella nuoren kanssa.

 

Seurakunnan toiminnan mainostamiseen tulisi myös pyytää lupa koulun johdolta. Joissakin kouluissa sallitaan, että seurakuntien nuoriso-ohjaajat ja -pastorit kertovat, mitä toimintaa on tulossa, mutta aina tätä ei välttämättä saa tehdä. Kuitenkin nuori monesti ottaa itse selvää seurakunnan toiminnasta, jos kiinnostuu siitä välituntipäivystyksen ansiosta.

 

Läpinäkyvyys ja johdonmukainen toiminta koululla takaavat hyvän yhteistyön ja mahdollisuuden toiminnan jatkamiselle.

 

 

Jonna Havukainen




51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja