Kotkassa lähimmäisiä palvellaan läpi kesän

Kotkan helluntaiseurakunnan kirkkosali on täpötäynnä perjantain Leipäkirkossa, jossa lähes 300 ihmistä kuuntelee hengellistä osuutta hiirenhiljaa. Kuva: Kari Ketoja
Kotkan helluntaiseurakunnan kirkkosali on täpötäynnä perjantain Leipäkirkossa, jossa lähes 300 ihmistä kuuntelee hengellistä osuutta hiirenhiljaa. Kuva: Kari Ketoja

Monet seurakuntien toimintamuodot laskeutuvat kesällä pitämään siestaa, mutta Kotkan Kaivokadulla väkeä lappaa helluntaiseurakuntaan joka perjantai. Aamupäivään sijoittuvaa kävelyliikennettä ei voi olla huomaamatta, sillä tuolloin Leipäkirkkoon suuntaa 220–280 ihmistä joka ikinen viikko.

 

– Pidämme ensin puolen tunnin hengellisen osuuden. Sitten on oikea lämmin ateria, ja lopuksi lähimmäiset saavat vielä mukaansa ruokakassin, kuvailee Sinikka Hostikka  kokoontumisen kulkua.

 

Kesätaukoa Leipäkirkon kolme vastuunkantajaa ja 30 tiimiläistä eivät ole edes ajatelleet pitää, sillä kaupoilta virtaa ylijäämäruokaa kolmesti viikossa kesälläkin, ja lisäksi Leipäkirkko on monelle siellä käyvälle todellinen apu hengen pitimiksi.

 

– Jotkut ovat sanoneet, että tämä on heille viikon ensimmäinen lämmin ateria. Se on sydäntä raastavaa, Hostikka toteaa.

 

 

Taustalla elämänkriisejä

Kotkassa ruoka-apuun turvautuvat kaikenikäiset.

 

Meillä käy 20–80-vuotiaita lähimmäisiä kaikennäköisistä ammattiryhmistä, ei vain niin sanotuista huonoista ammateista, Sinikka Hostikka tietää.

 

Monia kävijöitä on kohdannut jokin kriisi.

 

– Ei ole töitä tai on jokin muu elämäntilanne, joka on pistänyt asiat sekaisin.

 

Kun Sinikka ja Jorma Hostikka käynnistivät leipäkirkkotyön syksyllä 2012, paikalle tuli 33 ihmistä. Sen jälkeen väkimäärä on kasvanut huimasti.

 

– Tällä hetkellä puhutaan lähes 300 ihmisestä.

 

Sinikka Hostikka on lähes viiden vuoden aikana huomannut toisenkin muutoksen.

 

– Kaikki puhujat ja laulajat ihmettelevät, miten ihmiset ovat niin hiljaa ja kuuntelevat, eivätkä jupise, vaikka menee joskus pitempäänkin. Kaikki kiinnittävät tähän huomiota.

 

Jopa kurjimmista kohtaloista tulevat, kuten huumeidenkäyttäjät, ovat selvästi alkaneet siistiytyä ulkoisesti Leipäkirkkoa varten.

 

 

Vaikuttavaa työtä

Seurakuntien leivänjako ja muu avustustyö on välillä herättänyt keskustelua: kannattaako se, ja ”tuottaako” se lopulta hengellistä hyvää?

 

Kotkan helluntaiseurakunnan johtava pastori Kari Ketoja kuvailee Leipäkirkkoa nykyajan herätyskokoukseksi.

 

– Siellä on paikalla keskimäärin 250 ihmistä, jotka eivät tietääksemme ole uskonratkaisun tehneitä.

 

Mitä sitten sosiaalisen ja hengellisen aineksen voimasuhteisiin tulee, Ketojan mukaan Herra itse on antanut tästä hyvän mallin.

 

– Jeesus osoitti esimerkillään, että tulee antaa apua siihen, missä tarvitaan, ja sitten vastata syvempään hengelliseen tarpeeseen, jota asianomainen ei edes aina tiedosta apua pyytäessään.

 

Leipäkirkon vaikutusta nähdään koko ajan. Yksinäiset tulevat kohdatuiksi ja kävijät kotoutuvat Leipäkirkkoon. Jo seitsemän henkilöä työmuodon piiristä on mennyt kasteelle – osa helluntaiseurakunnassa, osa muualla.

 

Pastorin ja vastuunkantajien mukaan työn lopullinen tulos näkyy kuitenkin vasta taivaassa.

 

– Jumala tekee työtä Sanan kautta ja rakkautemme kautta, mikä sitten johtaa ihmisiä eteenpäin, Kari Ketoja toteaa.

 

 

Ruut Ahonen

 




34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja