Kotkassa juhlitaan lähetystyötä

Sukkakerhossa neulotaan lämmikettä niin myyntiin lähetystyön hyväksi kuin kentälle lähetettäväksi. Kuvassa Riitta Ritala-Tiusanen ja Elvi Blomen (edessä) sekä Marja-Liisa Turunen ja Marja Alastalo.
Sukkakerhossa neulotaan lämmikettä niin myyntiin lähetystyön hyväksi kuin kentälle lähetettäväksi. Kuvassa Riitta Ritala-Tiusanen ja Elvi Blomen (edessä) sekä Marja-Liisa Turunen ja Marja Alastalo.
Vuonna 1926 kuusi vuotta vanha Kotkan helluntaiseurakunta lähetti jäsenensä Eva Vuoriston Kiinan Mantsuriaan Toimi Yrjölän seurueessa. Vain kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Vuoristo kuoli tuberkuloosiin.

Tragediasta huolimatta lähetysinto oli syttynyt Suomenlahden rannalla, ja sotien jälkeen oli  Aira Kolkan vuoro suunnata Kiinaan. Sen jälkeenkin itä on ollut kotkalaisten suunta: on lähdetty Singaporeen, Thaimaahan, Intiaan, Papua-Uudelle-Guinealle, Kambodzhaan…

Kotkan helluntaiseurakunta on ensimmäisiä lähettäjäseurakuntia Suomen helluntailiikkeessä. Sunnuntaina 11. syyskuuta satamakaupungissa juhlitaan lähetystyön pyöreitä vuosia.

– Eva Vuoristosta ei ole ollut paljon tietoa. Juhlaan on saatu uutta kerrottavaa, Kotkan lähetystoimikunnan puheenjohtaja Riitta Ritala-Tiusanen kertoo.

Maalla, merellä, ilmassa

Ulla Tarkiainen (Raassina) Thaimaassa, Mirjami Rasi Singaporessa sekä Ari ja Kaarina  Parviainen Thaimaassa ja Kambodzhassa ovat pitkäaikaisimpia Kotkan lähettejä vuosikymmenten varrelta.

Rasin työkohteeseen Singaporeen syntyi tamiliseurakunta, joka toimii vieläkin ja on synnyttänyt myös tytärseurakuntia. Parviaiset ovat puolestaan Kambodzhan-pioneereja. Työ siellä alkoi vuonna 1996, ja kolme syntynyttä seurakuntaa ovat paikallisten johdossa.

– Parviaiset perustivat liki kolmenkymmenen vuoden työrupeamansa aikana myös lastenkoteja ja tekivät töitä muun muassa kaatopaikkalasten parissa, Ritala-Tiusanen lisää. Ari Parviainen on Kotkan lähetysjuhlassa puhujana.

Luonnollisesti Kotkasta on lähdetty myös merille. OM Lähetysjärjestön laivat, erityisesti Doulos, ovat vieneet erityisesti nuoria evankeliumin työhön. Ilmojen halki hyvää sanomaa Papua-Uudelle-Guinealle vei puolestaan Jorma Greijus perheineen 1990-luvun jälkipuoliskolla.

Siunaavat sukat

Vuodesta 2010 Kotkan helluntaiseurakunnan lähetystyössä on fokusoitu Aasian lisäksi Eurooppaan, sillä seurakunta osakannattaa Budapestissa holokaustista selvinneiden juutalaisvanhusten parissa työskenteleviä Jouni ja Anna-Maria Pursiaista perheineen.

Vuosikymmenet lähetystyön tueksi villasukkia kutoneet seurakuntalaiset ovat näin saaneet tuotoksilleen myös konkreettisen kohteen. Villasukkia Unkariin on tullut Kotkan lisäksi valtavasti joka puolelta Suomea.

– Olemme innoissamme juutalaisten parissa tehtävästä työstä. Seurakunnassa on pidetty Israel-rukousiltoja jo kymmenen vuotta. Myös seurakuntamme nuoret ovat tehneet aktiomatkoja Budapestiin, Riitta Ritala-Tiusanen kertoo.

Maan ensimmäisiin lähettäjäseurakuntiin kuuluva Kotka haluaa kannustaa kaikkia uskovia tekemään vielä työtä.

– Innostus tekee kekseliääksi. Lähetystyötä voi tehdä todella monin eri tavoin, Riitta Ritala-Tiusanen toteaa.


Anna Lehtinen


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja