Koodaamalla RV näkövammaisille

Koodausryhmän yhteyshenkilö Soini Siirtola on sitä mieltä, että myös koodaus on Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttamista ja siinä mielessä Jumalan valtakunnan työtä. Kuva: Niina Tuovinen
Koodausryhmän yhteyshenkilö Soini Siirtola on sitä mieltä, että myös koodaus on Jeesuksen antaman lähetyskäskyn toteuttamista ja siinä mielessä Jumalan valtakunnan työtä. Kuva: Niina Tuovinen
Kuuden hengen porukka on koolla Helsingin Malminkartanossa. Keskustelun aiheena on koodaus, eli Ristin Voitto -lehden muokkaus tekstinkäsittelyohjelmalla näkövammaisten kuunneltavaksi. Lehteä on tällä tavalla muokattu vuodesta 2010, kun koneääni otettiin käyttöön lehden lukemisessa.

Malminkartanon epämuodollisessa kokouksessa vetovastuu on Heikki Ekolalla. Hän työskentelee Näkövammaisten liitossa ATK-suunnittelijana. Näkövammaisten liitto tarjoaa yhteistyössä eri lehtitalojen kanssa asiakkailleen mahdollisuuden esimerkiksi kuunnella äänilehtiä.

– Me olemme sitoutumaton tiedonvälittäjäorganisaatio, mikä tarkoittaa sitä, että tarjoamme asiakkaillemme kaikenlaisia lehtiä ja julkaisuja poliittisia ja uskonnollisia julkaisujakaan kaihtamatta, Ekola kertoo.

Kristillisiä lehtiä palvelussa ovat RV:n lisäksi Kotimaa ja Ortodoksiviesti.

Ääniversio puolessa tunnissa

Ristin Voittoa ja monia muita helluntaiherätyksen lehtiä on vuosien saatossa luettu C-kaseteille näkövammaisia tilaajia varten. Vuonna 2010 vapaaehtoisena lukijana toimiva Ulla Lainio pohti, voisiko äänilehden saada asiakkaille niin, ettei tekstiä tarvitsisi enää lukea kasetille. Heikki Ekola alkoi työssään kehittää niin sanottua koneäänituotantoa, jossa tietokoneen puhesyntetisaattori lukee tekstin. RV oli yksi ensimmäisistä koneäänellä luetuista liiton palvelimelle päätyneistä lehdistä. Nyt niitä on joitakin kymmeniä.

RV:n koodaajaryhmään kuuluu Lainion lisäksi Eero Siimes, Maritta Ylikojola, Riitta Lindlöf, Katriina Ekola ja Tarja Karjalainen. Soini Siirtola, ryhmän yhteyshenkilö, on Helsingin Saalemin näkövammaistyön vapaaehtoistyöntekijä. Muokkausvuoro kullekin ryhmän jäsenelle tulee viiden viikon välein. Yhden lehden muokkaamiseen menee 4–8 tuntia. Nykyteknologian ansiosta työ ei ole sidottu aikaan tai paikkaan: Ristin Voitto -lehteä on muokattu esimerkiksi lomamatkoilta eri puolilta maailmaa.

RV:n taittaja lähettää aina uusimman lehden PDF-versiona Näkövammaisten liiton palvelimelle. Koodaaja käy tekstin läpi ja merkitsee lehden kaikki osastot ja otsikot. Käsitelty tiedosto lähetetään takaisin palvelimelle, jossa tietokone tekee siitä selailtavan ääniversion puolessa tunnissa.

Lisää tekijöitä, lisää lehtiä

RV:n ääniversiota tilaa CD-levynä 74 taloutta, mutta Näkövammaisten liiton Luetus-palvelun potentiaalinen asiakaskunta on noin kolmetuhatta henkilöä. Koodaajaryhmän unelmana on saada tälle asiakaskunnalle koodattuina myös helluntaiherätyksen muut lehdet kuunneltaviksi, erityisesti Hyvä Sanoma. Sitä varten tarvittaisiin kuitenkin lisää muokkaajia.

– Jos muokkaajia olisi enemmän, voitaisiin muitakin lehtiä saada CD:n lisäksi tietokoneella luettavaksi. Viidestä kymmeneen uutta vapaaehtoistyöntekijää olisi kova sana, Heikki pohtii.


Niina Tuovinen

Lisätietoja työmuodosta antaa Soini Siirtola: .


51

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja