Kiinan kotikirkkojen tavoitteena 20 000 lähetystyöntekijää

Kiinan kotiseurakunnilla on jo pitkään ollut näky ulkomaille suuntautuvasta lähetystyöstä, mutta käytännössä toiminta on päässyt vauhtiin vasta 2000-luvulla. Kuva Avainmedian tukemalta lähetyskurssilta. Kuva: Avainmedian arkisto
Kiinan kotiseurakunnilla on jo pitkään ollut näky ulkomaille suuntautuvasta lähetystyöstä, mutta käytännössä toiminta on päässyt vauhtiin vasta 2000-luvulla. Kuva Avainmedian tukemalta lähetyskurssilta. Kuva: Avainmedian arkisto
Eräät Kiinan maanalaiset kotiseurakuntaliikkeet ovat asettaneet päämääräkseen lähettää yhteensä 20 000 lähetystyöntekijää ulkomaille vuoteen 2030 mennessä.

Tavoite julkistettiin viime syksynä Hong Kongissa järjestetyssä konferenssissa, johon osallistui yli 800 pastoria ja johtajaa useista eri kotiseurakuntayhteisöistä.

Tällä hetkellä kiinalaislähettejä arvioidaan olevan maailmalla selvästi alle tuhat.

Tavoitteen taustalla on kiinalaiskristittyjen arvio, että heidän kotimaahansa on muista maista lähetetty historian aikana noin 20 000 lähetystyöntekijää.

– Meillä on ”evankeliumivelkaa” maailmalle. Vasta sen jälkeen, kun meidän oma lähetystyömme ylittää sen minkä me itse olemme saaneet, Kiinaa voidaan todella kutsua lähettäväksi maaksi, pekingiläispastori Daniel Jin totesi konferenssissa Gospel Herald  -verkkolehden mukaan.

Mikäli tavoite toteutuu, Kiina nousee lähetystyötilastoissa samaan ryhmään Etelä-Korean ja Euroopan suurimpien lähetysmaiden kuten Espanjan ja Italian kanssa, uutisoi Christianity Today. Vain Yhdysvalloista ja Brasiliasta on lähetetty vielä enemmän lähettejä muihin maihin.

Kiinalaisten julkistamaa tavoitetta onkin uutisoinnissa verrattu eteläkorealaisten kirkkojen 1990-luvulla itselle asettamaan päämäärään lähettää 10 000 lähetystyöntekijää – tavoite, jonka korealaiset sittemmin reilusti ylittivät.

”Mahdollista mutta erittäin haastavaa”

Kiinassa toimii lukuisia erikokoisia ja eri tavoin keskenään verkostoituneita kotiseurakuntaliikkeitä, ja on vaikea sanoa, kuinka laajasti Hong Kongiin kokoontuneet kirkonmiehet koko kotiseurakuntakenttää edustavat.

Avainmedian Kiinan-työn koordinaattori Rauno Jalavisto pitää tavoitteen saavuttamista silti mahdollisena joskin erittäin haastavana.

Hidasteena toimii pelkästään se, että ulkomaille suuntautuva lähetystyö – kuten maanalaisten seurakuntien muukin työ – on Kiinassa laitonta.

– Jokaisen yksittäisen lähetin lähettäminen vaatii älyttömästi työtä. Jo pelkästään arkielämän haasteet ovat Kiinassa suuria. Mikäli kaikki kuitenkin naksahtaa kohdilleen lähetyskoulutuksesta lähtien, en pidä tavoitetta mahdottomana. Maassa on valtavasti uskovia nuoria, joilla on paljon potentiaalia, Jalavisto arvioi.

Hän tietää kokemuksesta, mistä puhuu. Lähetystyönsä tukemiseksi kotiseurakuntaliikkeet ovat 2000-luvulla määrätietoisesti pyrkineet kehittämään lähetyskoulutustaan, ja osa Avainmedian Kiinan-työtä on ollut näiden kehityshankkeiden tukeminen.

Järjestö tekee yhteistyötä viiden suurimman kotiseurakuntaliikkeen kanssa, ja niiden piirissä arvioidaan olevan yhteensä noin 40 miljoonaa uskovaa. Avainmedia on avustanut yhteisöjä lähettien kielikoulutuksen ja ammatillisen kurssituksen järjestämisessä, tukenut alueellisten lähetysjohtajien ja lähetyskoulujen opettajien valmennusta sekä tuottanut aiheeseen liittyvää opetusmateriaalia.

Lisäksi seurakuntia on autettu lähettämiseen liittyvissä käytännön järjestelyissä.

– Kohdemaissa kartoitamme esimerkiksi sitä, millaisille ammattiryhmille alueella on tarvetta: onko siellä kysyntää esimerkiksi kiinalaisille ravintoloille tai maanviljelysalan asiantuntijoille. Yhteensä olemme järjestönä saaneet olla suoranaisesti tukemassa yli 300 työntekijän lähettämistä, Rauno Jalavisto kertoo.

Aasialaiset valttikortit

Jalavisto uskoo kiinalaiskristittyjen pitävän Hong Kongissa lanseerattua tavoitelukua silti vain suuntaa-antavana.

– Heidän ajatusmaailmassaan tavoitteen julkistus tarkoittaa lähinnä sitä, että he haluavat lähettää vuoteen 2030 mennessä niin monta lähettiä kuin mahdollista.

Ajatusta tukee se, että aiemmin joissakin kotiseurakuntaliikkeissä on puhuttu jopa sadantuhannen lähetystyöntekijän lähettämisestä lähivuosikymmenten aikana.

Mikäli seurakunnat kuitenkin pääsevät edes lähellekään nyt puheena ollutta lukua, sillä on suunnaton vaikutus etenkin Aasiassa ja Lähi-idässä tehtävään hengelliseen työhön. Varsinkin, kun kiinalaisuskovilla on työssä pari erityistä valttia.

Ensinnäkin heidät otetaan yleensä hyvin vastaan myös vähän evankelioiduissa muslimimaissa. Toiseksi heillä näyttää Jalaviston mukaan olevan erityinen kyky sietää vaikeuksia ja vaatimattomia olosuhteita, kohdata paikallista väestöä ja todistaa uskostaan arjen keskellä.

Näiden lahjojen hedelmistä on jo saatu nauttia muun muassa Lähi-idässä, jossa lähetit ovat ystävystyneet paikallisten ihmisten kanssa ja päässeet kertomaan evankeliumin – sillä seurauksella, että monet ovat ottaneet Jeesuksen vastaan Pelastajanaan.

Tiedetäänpä oman työnsä ohessa toimivien kiinalaisevankelistojen ehtineen synnyttää jo kokonaisia seurakuntiakin.


Heikki Salmela



34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja