Kehitysvammaisten leirityö on mennyt eteenpäin


Ohjaajien avustuksella Fifty fifty -leiriläiset esittävät Sakkeus-näytelmää. Kuvassa Sakkeus ottaa juuri vastaan Jeesuksen.
Ohjaajien avustuksella Fifty fifty -leiriläiset esittävät Sakkeus-näytelmää. Kuvassa Sakkeus ottaa juuri vastaan Jeesuksen.
Hyvän Sanoman Vammaispalvelu yhdessä Ison Kirjan kanssa on järjestänyt kehitysvammaisten leirejä jo useamman vuoden ajan. Leirityö lähti liikkeelle vuonna 2009, kun Niina Nykänen sai sydämelleen aloittaa nuorille kehitysvammaisille suunnatun, Fifteen-leiriä vastaavan Fifty fifty -leiritoiminnan. Näitä leirejä on pidetty nyt neljä kertaa, ja pyrkimyksenä on järjestää niitä jatkossakin noin joka toinen vuosi.

Muutaman vuoden kuluttua huomattiin, että tarvitaan leiri myös sellaisille nuorille kehitysvammaisille, jotka ovat jo käyneet Fifty fifty -leirin ja haluaisivat uudestaan leireilemään. Vuonna 2011 aloitettiinkin nuorten kehitysvammaisten Reality-leirit. Ne ovat harrasteleirejä, joille voi tulla aina uudestaan. Reality-leireille onkin muodostunut melko samana pysyvä innokas porukka, joka tulee mukaan vuodesta toiseen. Joukossa on ollut aina myös muutamia uusia leiriläisiä, ja leiri täyttyy joka kerta todella nopeasti ilmoittautumisajan alettua.

Alkuvuosina suuri ongelma ja rukousaihe oli löytää leireille riittävästi avustajia. Vaikka monet leiriläiset ovat melko hyvätasoisia, on silti sekä leiriläisen että avustajan kannalta parasta, jos jokaisella leiriläisellä on ihan oma avustaja. Näin viiden päivän mittainen leiri ei tule kenellekään liian rankaksi. Muutaman viime vuoden aikana tilanne on kuitenkin korjaantunut, ja riittävä määrä avustajia on löytynyt melko vaivattomasti.

Yhteiset arvot ja tavoitteet

Vajaa kaksi vuotta sitten talvella lähdettiin kehitysvammaisten leirityötä kehittämään määrätietoisesti eteenpäin. Vammaispalvelun ohjausryhmä yhdessä Reality-leirin johtajan  Ritva Haasasen kanssa päätti luoda Kehitysvammaistyön hengelliset periaatteet -nimisen asiakirjan. Pohjana käytettiin muun muassa Aikamedian ja Ison Kirjan Nuorisotoimintojen yhdessä julkaisemia lapsityön oppaita ja sovellettiin niitä kehitysvammaistyöhön sopivaksi. Asiakirja hyväksytettiin alkuperäisten oppaiden tekijätahoilla.

Jokainen leirille tuleva ohjaaja saa Kehitysvammaistyön hengelliset periaatteet -asiakirjan etukäteen luettavakseen ja täyttää sitten lomakkeen, jossa hän sitoutuu noudattamaan sen arvoja. Leiriohjaajat ovat kiitelleet, että tämä käytäntö on entisestään lisännyt leirin yhteishenkeä ja tuonut selkeyttä ohjaajan työhön. Kaikki leirityöntekijät ovat sitoutuneet samoihin arvoihin ja periaatteisiin ja ovat tietoisia yhteisistä tavoitteista.

Samalla on otettu käyttöön myös seurakunnan suosituslomake. Leirityöntekijäksi haluava pyytää suosituksen omalta kotiseurakunnaltaan ja lähettää sen leirin johdolle. Seurakunnan suosittelemia työntekijöitä on turvallista ottaa töihin leirille.

Toimintaa ja osallistamista

Tämän kesän Fifty fifty -leirillä tärkeänä tavoitteena oli leiriläisten osallistaminen. He esiintyivät vuorotellen näytelmissä, esittivät toisilleen lauluesityksiä sekä keksivät hauskaa ohjelmaa. Leiriläiset saivat myös osallistua tuhlaajapoika- aiheiselle seikkailuradalle ja työstää leirin opetusaiheita askartelujen avulla.

Pääsiäiseen liittyvät tapahtumat käytiin läpi elämysradan avulla, jossa ensin osallistuttiin Jeesusta näyttelevän henkilön johdolla leivän murtamiseen matalan pöydän ääressä ja sitten kuljettiin Getsemanen puutarhan ja Golgatan ristin kautta tyhjälle haudalle, jossa enkeli kertoi riemullisen uutisen: Jeesus on noussut ylös kuolleista! Lopuksi palattiin ehtoollispöytään ja käsiteltiin sitä, kuinka ehtoollista vietetään nykyään, ja kuinka siinä muistellaan näitä pääsiäisen tapahtumia.

Viimeisenä iltana leiriläiset esittivät näytelmän, jossa näytettiin, miten jokainen heistäkin voi palvella omassa kotiseurakunnassaan. Näytelmässä muun muassa jaettiin kukkia kadulla, käteltiin seurakunnan eteisessä, laulettiin, kerättiin kolehtia ja ylistettiin Jumalaa. Pyhän Hengen voimakas läsnäolo oli leirillä aistittavissa. Leiriläisten aito ja mutkaton usko Jeesukseen kosketti myös leirityöntekijöitä. Leiriläisille tehdään muistoksi leiristä DVD, jonka avulla he voivat palata leirin tunnelmiin myöhemminkin.


Marjukka Anttila





Fifty fifty -leirin opetussuunnitelma


Viime talvena Vammaispalvelun ohjausryhmän alaisuuteen perustettiin kehitysvammaisten leirityön suunnitteluryhmä, johon kutsuttiin noin 10 kehitysvammaistyöstä kiinnostunutta henkilöä. Aktiivinen ryhmä on toiminut sähköpostin välityksellä, koska sen jäsenet asuvat eri puolilla Suomea.

Tärkeimmäksi tavoitteeksi nousi Fifty fifty -leirin opetussuunnitelman uudistaminen vastaamaan yhä paremmin Fifteen-leirin opetussuunnitelmaa.

Uskon perusteet selkokielelle

Liikkeelle lähdettiin kääntämällä Helluntaiherätyksen uskon pääkohdat selkokielelle. Työ ei ollut helppoa, ja prosessi on vielä osittain kesken. Teologisena asiantuntijana käytettiin Ison Kirjan Nuorisotoimintojen johtajaa Tero Järventaustaa.

Usean kuukauden työstämisen jälkeen Uskon pääkohdat selkokielellä saatiin sellaiseen muotoon, että niitä voitiin käyttää tänä kesänä Fifty fifty -leirillä opetussuunnitelman pohjana. Myös Vammaispalvelun ohjausryhmä hyväksyi ne tähän käyttöönkevätkokouksessaan. Leiriä varten tehtiin leirikirja, jossa näitä selkokielisiä lauseita käytettiin. Leiriläiset liimasivat ja värittivät selventäviä kuvia leirikirjaansa raamattutuntien askarteluna.

Kevään aikana leirityön suunnitteluryhmässä tehtiin myös tarkempi opetussuunnitelma Fifty fifty -leirille. Siinä näkyivät raamattutuntien aiheet, käytettävät näytelmät, muut havaintovälineet sekä aiheeseen liittyvät askartelut. Näiden pohjalta leirin raamatunopettaja Marjukka Anttila muokkasi yhdeksän raamattutuntia uskon perusteista. Aiheina olivat rukous, Jumala ja taivas, synti, Jeesuksen elämä ja pelastustyö, ehtoollinen, kaste, Pyhä Henki, seurakunnassa palveleminen ja uskossa kasvaminen.

Uusia suunnitelmia

Kehitysvammaisten leiritoiminta on nyt laajentumisen kynnyksellä. Rakenteiden kehittämisen myötä, ja toisaalta, koska leirityöntekijöitä alkaa olla jo laajempi joukko, uskallamme haaveilla ensi kesänä kahdesta Reality-leiristä. Toinen olisi suunnattu aktiivisille, monipuolisesta liikunnasta pitäville sekä hyvätasoisemmille kehitysvammaisille. Toinen leiri taas olisi tarkoitettu rauhallisemmasta tekemisestä pitäville ja esimerkiksi autistisille
henkilöille. Jäämme rukoillen valmistelemaan ensi kesän leirejä.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja