Kehitysvammaiset tekivät oman jumalanpalveluksen

Reijo Saarinen ja Esa Juusti johtivat yhteislauluja Reino Mäkilän säestyksellä. Kuva: Marjukka Anttila
Reijo Saarinen ja Esa Juusti johtivat yhteislauluja Reino Mäkilän säestyksellä. Kuva: Marjukka Anttila

Vappuaattona iloinen puheensorina täytti Turun Helluntaiseurakunnan kokoussalin ja tuntemattomatkin tulijat saivat halauksia osakseen. Päivä jäisi historiaan, sillä ensimmäinen valtakunnallinen Käsi Kädessä -jumalanpalvelus oli alkamassa.

 

Sekä esiintyjien että yleisön joukossa moni oli pukeutunut kirkkaanvärisiin t-paitoihin, joiden rinnusta koristaa risti. Sen poikkipuu muodostuu yhteen liitetyistä käsistä.

 

Käsi Kädessä on kehitysvammaisten oma toimintamuoto, joka alkoi Turussa vuonna 2004. Toiminnan alkuunpanijan, Pirjo Kuusiston mukaan t-paitojen logo kuvaa hyvin työn perustaa.

 

– Jeesuksen ristintyö on peruspilari, ja ihmisten osuus on tuo vaakapuu. Kuljetaan käsi kädessä, kaveria ei jätetä.

 

Käsi Kädessä -työmuoto kokoaa Turussa kuukausittain noin 40–50 osallistujaa yhteiseen illanviettoon. Toiminta on laajentunut myös pääkaupunkiseudulle, Lahteen ja Seinäjoelle.

 

Ajatus valtakunnallisesta kehitysvammaisten jumalanpalveluksesta syntyi vuosi sitten toimijoiden yhteisessä palaverissa. Tarkoitus on, että jatkossa eri paikkakunnilla järjestetään vastaavia tilaisuuksia.

 

 

”Hyvä, Esa!”

Jumalanpalveluksen vastuutehtävissä toimi sekä vammaisia että vammattomia henkilöitä. Iltojen vakiokävijöihin kuuluva Jouko Lilja juonsi tilaisuutta varmoin ottein. Neuvoa tarvittaessa hän kääntyi säestäjä Reino Mäkilän puoleen, ja yleisökin auttoi mielellään.

 

Mäkilä oli mukana mahdollistamassa sen, että kukin sai palvella lahjoillaan. Jos laulaja kadotti hetkeksi oikean äänen, hän siirtyi kitaran kanssa lähemmäksi ja lauloi mukana, kunnes nuotti löytyi jälleen.

 

 

– Jokainen meistä on ihme ja mittaamattoman arvokas Jumalalle, Mäkilä totesi puheenvuorossaan.

 

Kokous eteni rennossa tunnelmassa. Yleisö yhtyi herkästi yksinlauluihinkin mukaan, ja välillä kuului kannustushuutoja:

 

 

– Hyvä, Esa!

 

Monet lauluista olivat esiintyjien suosikkeja, jotka soitetaan yleisön pyynnöstä jokaisessa Käsi Kädessä -tilaisuudessa.

 

 

Tilaisuudessa kuultiin myös Heikki Suokonnun itse tekemiä runoja.

 

– Ottakaa tukeva vappuasento, nyt tulee kunnon ravintoa, hän aloitti esityksensä.

 

Runot kertoivat Jumalaan luottamisesta, Jumalan sanan lukemisesta ja rukouksen voimasta.

 

 

Valtakunnallisesta kansainväliseksi?

Pastori Aki Miettinen toi puheessaan esiin, että vammaisuus koskettaa useampia kuin luulisi. Pelkästään Suomessa vammaisia ja pitkäaikaissairaita henkilöitä on noin 700 000.

 

– Seurakunnan tulisi olla särkyneiden majatalo, jossa Jumala saa hoitaa ja eheyttää. Tarvitsemme uuden näyn paikallisseurakunnasta, joka on todella Kristuksen ruumis, kaikkine jäsenineen.

 

Jouko Lilja kertoi, kuinka hän oli alkanut käydä Käsi kädessä -illoissa ennen kuin vielä oli uskossa. Vuonna 2009 hän oli ottanut Jeesuksen vastaan pelastajanaan, ja lopuksi hän esitti kuulijoille kutsun tehdä samoin. Oman tarinansa tilaisuudessa kertoi myös Matti Aholainen.

 

Pirjo Kuusisto ei olisi Käsi Kädessä -iltojen alkuvaiheessa uskonut, miten työ vielä laajenee.

 

– Aamulla rukoillessani tämän tilaisuuden puolesta havaitsin rukoilevani jo kansainvälisen Käsi Kädessä -työn puolesta. Jumalalle kaikki on mahdollista.

 

 

Marjukka Anttila

 
19/2017

UutisetKahden lapsen äiti Kirsi Cultrera saattaa tarvita arkiasioinnissaan neljää kieltä samana päivänä.
PääkirjoitusParas äiti on sekoitus Elovena-paketin Suomi-neitoa ja hymyilevää pyhäkoulutätiä. Hän tuoksuu pullalle, huolehtii puhtaat vaatteet ylle, antaa pusun poskelle ja silittää illalla lapset unee...
UutisetIK-opistolla järjestettävä Evankelistapolku on toteutettu kolme kertaa, ja syyskuussa alkavalle kurssille on haku käynnissä. Ensimmäinen polku ajoittui puolentoista vuoden periodille. Nyk...
UutisetEntä jos maahanmuuttajatyö ei olisikaan enää vain seurakunnan yksi työmuoto.
UutisetSuolahden Kotikirkossa vietettiin huhtikuun lopulla naistenpäivää teemalla Kokonainen Kristuksessa. Tapahtuman pääpuhujana oli evankelista Tia Nuutinen. Hankasalmelainen Hanna-Maija Kopon...
UutisetKirkolliskokous alkoi käsitellä kevätistunnossaan viime viikolla ”avioliittokäsityksen laajentamista” koskevaa edustaja-aloitetta.


Aloitteessa ehdotetaan, että kirkolliskoko...
UutisetKäsi Kädessä -työmuodon jumalanpalveluksista halutaan valtakunnallinen perinne.
UutisetSopivan terapiamuodon löytäminen ei ole välttämättä helppoa, perheterapeutti Elli Meklin totesi RV-uutisten keskustelussa perjantaina.


– Lopulta asia ratkeaa kokeiluje...
UutisetTyömoraali on usein ensimmäinen asia, mikä tulee Lutherista puhuttaessa esille. Mielestäni tässä on kuitenkin väärinymmärrys, taloustieteilijä Esa Mangeloja arvioi viime viikolla Radio D...
UutisetIskut juutalaisia kohtaan ovat vakavassa nousussa Yhdysvalloissa.


Tammi-maaliskuussa raportoitiin 86 prosenttia enemmän häirintää ja ilkivaltaa kuin vastaavana ajankohtana...
UutisetUskontoa kohtaan tunnettu kiinnostus ja arvostus näyttävät kasvaneen maailmassa – ainakin jos brittiläisen Ipsos MORI -markkinatutkimuslaitoksen otantaan on uskomista.


Tutki...
UutisetUskon vuoksi vainotuksi ja jopa surmatuksi tuleminen on yksi eri kirkkoihin kuuluvia kristittyjä yhdistävä asia, Egyptissä vieraillut paavi Franciscus totesi koptikirkon patriarkka Tawadr...
UutisetItalian Evankelisen Allianssin (AEI) mukaan kristilliset yhteisöt eivät tarvitse yhteiskunnallista erityisasemaa ja kaikkien uskontokuntien uskonnonvapautta tulee puolustaa yhtä pontevast...
UutisetHomoseksuaalisessa suhteessa elänyt ylistyksenjohtaja Deon Howard oli valmistautunut saamaan pastoriltaan läksytyksen, kun hän asteli tämän luo tunnustaakseen kaksoiselämänsä ja ilmoittaak...
MielipideAvioliittotyö on arkipäivää seurakunnissa. Avioerojen ehkäisy on tärkeää, mutta sen rinnalla kulkee myös avioliiton laadunvarmistustyö.


Tämän ajan hengen mukaista...
MielipideKun ajatellaan jonkin uskonnon aiheuttamaa irtaantumista todellisuudesta, ei voi muuta kuin valittaen todeta, että tällaista todella tapahtuu evankeliumin rakastavasta ja vapauttavasta s...
MielipideHeikki Salmelan artikkeli ”Piinaviikko” (RV 17) oli monipuolinen, maltillinen ja itsetutkisteluun kehottaessaan myös rakentava. Sitä sivuten seuraavaa:


On hyvä muistaa, et...
MielipideRistin Voiton numerossa 15 oli mielenkiintoista Ulkoministeriön tietoa Fidan toiminnasta kehitysyhteistyöhankkeissa. Ihmetyksekseni Fidan toiminnasta todettiin, että sen kehitysyhteistyö...
MuutVuonna 1990 ensimmäistä kertaa julkaistu Auttajan varjo on kestänyt hyvin aikaa. Teosta saa taas kirjakaupoista, sillä hiljattain siitä tuli markkinoille pokkariversio.


Mar...
KolumniSunnuntain jumalanpalveluksissa Saalemissa meillä on yksi jatkuva kiitoksen aihe: näemme arabien, amerikkalaisten, venäläisten, iranilaisten, kongolaisten, thailaisten ja suomalaisten tulev...
MuutJoistakin Jeesuksen elämän tapahtumista on mahdotonta tehdä lastenleirin saunatakkinäytelmää, jossa jokaisen neljän evankeliumin tapahtumakuvaus pääsisi oikeuksiinsa.
ArtikkelitSyksyn 2015 pakolaistulva aiheutti melkoisen mylläkän. Nyt, tilanteen ollessa jo rauhoittumaan päin, on hyvä arvioida mennyttä puoltatoista vuotta.


Muutamilla seurakunnill...
MuutVuokko Mattila on näytellyt elokuvissa ja tavannut työssään kuuluisuuksia, mutta kuitenkin halunnut elää aivan tavallista elämää.
UutisetToivakan tunnettu teenjuoja ja kansalaisvaikuttaja Pentti Waldén on innolla mukana myös Eväät elämään -keräyksessä.
PikavisiittiMeribiologi ja kuntavaikuttaja Jere Riikonen nauttii vaeltelusta turistina omassa kotikaupungissaan. Merellä hän pohtii vastauksia luomakunnan suuriin kysymyksiin.


Kun katson peiliin, n...
MuutHabiba Ali on koordinaattori Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa, jolla yritetään ehkäistä nuorten radikalisoitumista Suomessa (Sana 17/17).


On raju shokki kuulla, että oma lapsi o...
MuutMinna Pollarin perheessä vanhemmat ja lapset oppivat toisiltaan uskosta ja elämästä.
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan