KD:n myötätuuli siivitti vapaakristittyjä valtuustoihin

Myös evankelistana tunnettu puheenjohtaja Sari Essayah arvioitiin vaalien alla hyväksi tv-esiintyjäksi. Kuva YLE:n vaali-illasta. Kuva: Samuli Rissanen / KD
Myös evankelistana tunnettu puheenjohtaja Sari Essayah arvioitiin vaalien alla hyväksi tv-esiintyjäksi. Kuva YLE:n vaali-illasta. Kuva: Samuli Rissanen / KD
Kuntavaalit sujuivat helluntaiseurakuntiin ja muihin vapaakristillisiin seurakuntiin kuuluvilta ehdokkailta vähintään kohtuullisesti. Monien poliittinen taustayhteisö kristillisdemokraatit nosti ehdokasmääräänsä ja kannatustaan koko valtakunnassa, mikä näkyi seurakuntaihmisten vaalimenestyksenä.

Valtakunnallisesti kenties kiinnostavin vaaliasetelma oli Helsingissä, missä Paavo Väyrysen toivottiin nostavan vanavedessään KD:n listalta kaksi muuta ehdokasta valtuustoon.

Väyrysen noin tuhannen äänen potti ei tähän riittänyt, ja Mika Ebelingin jälkeen kolmanneksi KD:n listalla jäänyt, helluntailaisten suosikiksi noussut pastori Mauri Venemies joutui yli 600 äänen saaliistaan huolimatta tyytymään varasijaan.

– Saatan päästä hommiin, jos Paavo viettää paljon aikaa Brysselissä, Venemies toiveili Facebookissa.

Niikko ylivoimainen ääniharava

Helluntailaisista ehdokkaista Venemies oli valtakunnassa kolmanneksi suosituin vantaalaisen kansanedustajan Mika Niikon (1237 ääntä) ja oululaisen Marja-Leena Kemppaisen (690) jälkeen. Myös KD:n puheenjohtaja Sari Essayah oli suosittu ehdokas 398:lla äänellä. Essayahin kanssa Lapinlahden valtuustossa aloittaa nyt myös tytär Noora Knapp.

Heikompiosaiset sydämellä

Ristin Voitto kysyi uusilta kristityiltä valtuutetuilta näkemyksiä tulevaan valtuustokauteen. Harjavallassa ensiyrittämällä valtuustoon valittu opettaja Jussi Holmi (kok) kertoo, että työhön siivittää halu vaikuttaa kotipaikkakunnan asioihin ja "halu tuoda uusia, nuorekkaita näkökulmia kunnalliseen päätöksentekoon”.

– Minulle on tärkeää lasten, nuorten ja perheiden kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääminen välittävällä, ennaltaehkäisevällä lapsi- ja perhetyöllä, Holmi sanoo.

Lakimies Ville Hoikkalan (sd) mukaan Keravan kehittäminen on mielenkiintoista, jännittävää ja palkitsevaa.

– Kaupungin ja vapaaehtoistyötä tekevien järjestöjen suhdetta uudistetaan Keravalla, ja kaupunki laatii yhteisöllisyysstrategiaa. Siinä on myös seurakunnille mahdollisuuksia, joita haluan edistää, Hoikkala linjaa.

Myös seinäjokelaisella lastensuojeluyksikön johtajalla Jouni Korpelalla (kesk) ovat nuoret mielessä toisen kauden alkaessa.

– Kristittynä näen tärkeäksi, että yhteiskunta huolehtii hyvin heistä, jotka eivät itse siihen kykene.

Kristillisen koulun puolesta

Ääniharava Mika Niikon (ps) sydämellä kolmannen valtuustokauden alkaessa ovat Vantaan koulut.

– Olemme suuri kaupunki. Meillekin pitäisi saada kristillinen koulu ja päiväkoti, Niikko kaavailee. Kuvataiteilija Pauliaukusti Haapanen (kd) lähti vaaleihin, koska puheenjohtaja Essayah oli lupautunut paikan päälle vauhdittamaan puolueen ainoan pyhäjärveläisehdokkaan kampanjaa.

– Avainsanoja minulle ovat nyt kunnioittaminen – ja varsinkin sen palauttaminen –, aukoton yhteistyö sekä kristilliset arvot sovitettuja arjen politiikkaan, Haapanen sanoo.

Järvenpääläinen koordinaattori Peter Hagman (kd) on tullut paikkakunnalla tunnetuksi köyhiä auttavana ”omenamiehenä”.

– Jatkossakin päätyöni taitaa olla köyhien, sairaiden, vähäosaisten, vammaisten, syrjäytyneiden ja yksinäisten äänitorvena oleminen, Hagman pohtii.

– Kaikki ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä. Nyt etenkin nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisemiseen on panostettava entistä enemmän.

Tuottaja Reija Taupilan (kd) valtuustotyö saa niin ikään jatkoa.

– Hyvinkäällä vanhusten kotisairaanhoito ei ole tällä hetkellä kunnossa. Toiseksi asiaksi nostaisin perheet. Perhe on edelleen yhteiskunnan perusyksikkö, joten lapsiperheiden tarpeet ovat myös ykköslistalla, Taupila sanoo.

Tuttuja nimiä

Vapaiden suuntien kristittyjä valittiin vaaleissa eri puolilla maata. Valituiksi tulivat muun muassa Pete Ronkainen Kirkkonummella, Hannu Lehto Askolassa, Tiina Sinkkonen  Sipoossa, Pertti Vallittu Salossa, Martti Surakka Joensuussa, Timo Rauhalammi Mänttä-Vilppulassa, Pirjo Raunio Sastamalassa, Jouni Kaasalainen Ylöjärvellä, Tomi Kuosmanen Jyväskylässä, Onni Haapala Keuruulla, Jere Riikonen Porvoossa, Saara Tikkakoski Vetelissä, Kikkis Mikkola Joensuussa ja Miko Puustelli Uuraisilla.

Tunnettuja varasijoille päässeitä ovat muun muassa evankelista Reijo Ruotsalainen   Kokkolassa, KAN ry:n toiminnanjohtaja Jouko Vuorenniemi Heinolassa, muusikko Lasse Heikkilä Tampereella ja kansanedustaja Toimi Kankaanniemi Toivakassa.


Anssi Tiittanen


16/2017

UutisetMonen tuoreen valtuutetun sydämellä on syrjäytymisen ehkäiseminen.
UutisetKaupungin omaishoitajat kutsuttiin helluntaiseurakunnan teemajumalanpalvelukseen.
UutisetLuterilaisessa kirkossa kokeillaan jumalanpalvelusten rahankeräystä pankkikortin avulla. Helsingin seurakuntien korttikolehtikokeilussa ovat mukana Vartiokylän, Pitäjänmäen, Pakilan ja ruotsinkielisen...
UutisetLuterilaiset seurakunnat pääkaupunkiseudulla ovat viime aikoina tarjonneet hätämajoitusta paitsi maahanmuuttajille, myös ilman vakinaista asuntoa eläville suomalaisille.

Marras-tammikuussa majo...
UutisetEroakirkosta.fi -sivuston mukaan pappien osallistuminen laittomasti maassa olevien turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustaviin mielenosoituksiin on näkynyt kirkon erotilaistoissa.

Sivuston...
UutisetKoordinaattori Maria Hietanen kertoo, että idea kristillisestä naistensivustosta ehti muhia useita vuosia.

– Olen ihmetellyt, ettei tällaista sivustoa ole vielä ollut.

Hietanen käynnisti...
UutisetHelsingin juutalaisen seurakunnan edustaja pitää äärioikeistolaista muukalaisvihaa ykkösongelmana.
UutisetMuusikko, evankelista Nina Åström vieraili yhtyeensä kanssa Liettuan vankiloissa viikon ajan huhtikuun alussa.

Kiertueesta vastasi Liettuan vankilapastorien yhdistystä johtava Gintaras Vebras....
UutisetPipliaseura julkaisi suoraan mobiililaitteille suunnitellun uuden käännöksen Markuksen evankeliumista.

– Uhriarkusta tuli tässä käännöksessä rahalipas, suomen kielen tutkija Mikko Virtanen kuva...
UutisetAmerikkalaisevankelista Franklin Grahamin Norjaan valmisteltu evankelioimiskampanja on uhattuna Grahamin poliittisten kannanottojen vuoksi.

Ensi marraskuulle suunnitellun Toivon festivaalin jär...
UutisetEnglannin kirkko tulee olemaan kriisissä, kun seurakuntia eri tehtävissä palvelevien naismaallikoiden sukupolvi kuolee, varoittaa sosiologi Abby Day.

Hänen mukaansa noin 70 000:n nyt jo i...
UutisetRuotsin sosiaalidemokraatit haluavat, että maan koulujärjestelmä puhdistetaan kaikista uskonnollisista vaikutteista, joita puolue pitää uhkana koulujen yhtenäisyydelle.

Ruotsin nykyinen päämini...
UutisetPalmusunnuntaina egyptiläiskirkoissa tehdyissä pommi-iskuissa kuoli yhteensä yli 40 ihmistä, kun kaksi itsemurhapommittajaa iski Aleksandriassa ja Tantassa toimiviin koptikirkkoihin jumalanpalve...
MuutProfessori Tapio Puolimatkan uusin teos tarttuu kysymykseen perheinstituution atomisoitumisesta. Perhekäsityksen atomisoituminen tarkoittaa sitä, että yhteiskunta kyseenalaistaa yleispätevät perherake...
KolumniOlen jo aiemmissa kolumneissa kertonut, että itselleni Ristin Voiton rakkainta antia ovat muistokirjoitukset. Niissä ihminen – sekä kirjoituksen kohde että muistelija – on parhaimmillaan. Kirjoittajan...
PikavisiittiLapsi- ja nuorisopastori Jarkko Pylvänäinen nauttii elämästä nuoren perheen kanssa, mutta murehtii välillä kiireitä.

Hienointa kotikaupungissani Espoossa on monimuotoisuus. Täältä löytyy isoja...
MuutJumalan kohtaaminen ei ole rajattu erityistilanteisiin (Askel 4/17).

[C. S.] Lewis kiteyttää, että toisille Jumala on löydettävissä joka paikasta, toisille ei mistään. Nämä sanat hän kirjoitti...
MuutYli 700 laulua säveltäneen Pekka Simojoen kappaleet pohjautuvat usein tositarinoihin.
UutisetOmaishoitajien kirkkopyhässä helluntaiseurakunnassa vieraillut kaupungin viranhaltija peräänkuuluttaa aitoa lähimmäisyyttä ja arjen asennemuutosta.
PääkirjoitusOmaishoitajuudesta on tullut väestön ikääntymisen myötä yhä tärkeämpi yhteiskunnallinen kysymys. Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, kun tämä ei sair...
Miten onJoensuun helluntaiseurakunta ja Voice in the City -järjestö toteuttavat ensi viikolla Joensuun urheilutalolla rukouskoulun. Tapahtuma kestää torstaista lauantaihin. Opettajina rukouskoulussa toimivat...
MielipideRaamatun mukaan me olemme uskovina – tai ainakin meidän tulisi olla – ulkopuolella leirin. Koko maailma on pahan vallassa, ja me olemme muukalaisia tässä maailmassa. Valitettavasti mekin kuitenkin hal...
MielipideKiitos toimittaja Heikki Salmelalle Ristin Voitossa (RV 13) julkaistusta Venäjän leirityötä koskeneesta artikkelista. Sen johdosta haluan vielä vedota sinuun, jolla on rakastava sydän ja avoin syli. L...
MuutVoiko rukouksella olla vaikutusta? Entä jos minulla ei ole sanoja? Mistä löydän levon huolieni keskellä?
UutisetOmaishoitajuuden kokeneet Aino ja Juhani Happonen nousivat varjoisilta poluilta uusiin, valoisiin maisemiin. Kokemus antoi pääomaa, josta riittää nyt jaettavaa myös toisille.
MuutTilastoja omaishoitajista• Suomessa pääasiallisia omaishoitajia 350 000
• työssäkäyviä omaishoitajia 500 000–700 000
• arviolta noin 60 000 omaista hoitaa täysin laitoskuntoista läheistään koton...
MuutErään lehden sivulla oli vanha kuva huivipäisestä mummusta ja pienestä parivuotiaasta tytöstä. Sen myötä mieleeni tulvahti elämäni ensimmäinen muistikuva – niin kirkas ja levollinen. Kirkas siksi, ett...
Ristin Voiton verkkosisältö nyt Ajassa-lehdessä – diginäköislehti päivittyy toistaiseksi tutulle paikalle ristinvoitto.fi:hin
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan