Kärkisyyt seurakunnan valintaan: Saarnat ja lämmin vastaanotto

Saarnat, kokemus tervetulleeksi toivottamisesta, jumalanpalvelustyyli ja sijainti ovat neljä tärkeintä tekijää, kun amerikkalaiskristityt valitsevat itselleen uutta seurakuntaa. Asia ilmenee Pew Research Center -laitoksen tekemästä tutkimuksesta.

Yli 80 prosenttia tutkimusta varten haastatelluista seurakunnanvaihtajista sanoi, että jumalanpalveluksissa pidettyjen saarnojen laatu vaikutti heidän valintaansa. Lähes yhtä moni piti tärkeänä sitä, että yhteisön pastorit ja maallikkotyöntekijät toivottavat heidät tervetulleeksi yhteisöön. Kolme neljäsosaa piti tärkeänä jumalanpalvelustyyliä ja noin 70 prosenttia sijaintia.

Esimerkiksi seurakunnan lastentoiminnot tai se, oliko henkilöllä yhteisössä jo entuudestaan ystäviä tai sukulaisia, oli merkittävä tekijä selvästi harvemmille.

Eri kirkkojen välillä ilmeni kuitenkin merkittäviä eroja. Kun evankelisten seurakuntien jäsenistä 94 prosenttia piti saarnojen laatua tärkeänä tekijänä, katolilaisista niin ajatteli vain 67 prosenttia. Katolilaisilla tärkein yksittäinen tekijä uuden kotiseurakunnan valinnassa oli sijainti.

Kaikista seurakuntaa vaihtaneista vain puolet oli etsinyt uutta yhteisöä pelkästään oman kirkkokuntansa piiristä.

Tutkimuksen mukaan uutta kotiseurakuntaa ryhdytään etsimään useimmiten asuinpaikan vaihtumisen vuoksi.


34/2016Sateet

Helluntaiseurakuntien jäsenkehityksessä pientä virkistymistä
Seurakunnat: Maksukorttidiakonian myötä keskustelut ovat muuttuneet syvällisemmiksi
Kuurojen työtä jo 50 vuotta – Juhlavuosi huipentuu Juhannuskonferenssin puheenvuoron lisäksi lokakuussa pidettävään juhlaan
Seurakuntien perustajille uusia verkostoja